Aktualno

Aktualno - vijesti

Dodijeljene nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja

Ovogodišnje nagrade ,koje dodjeljuje udruga Pragma, za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja pripale su Moreni Poljančić s Radija Gorski kotar i Mariji Pavić iz časopisa i portala „Global“. Osobitost Nagrade je što su prijavljene novinarske radove ocjenjivali učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji, a svaka ustanova je birala svoju metodu rada prema Pragminim Smjernicama, priopćili su iz Pragme. 

01.06.2023.

Svjetski dan zaštite okoliša - CENTAR “SKRIVENA DALMACIJA” U DUGOPOLJU KRAJ SPLITA!

Piše: Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

01.06.2023.

Natječaj za izbor najbolje ruralne fotografije

Informacijski sustav Agroklub, uz potporu Društva agrarnih novinara Hrvatske putem Interneta organizira RuralFoto - javni poziv za izbor najbolje ruralne fotografije u 2023. godini. Pozivaju se svi amateri i profesionalci da nominiraju svoje fotografije, da tako zajednički promoviramo ljepote naših ruralnih prostora i pokažemo svu raznovrsnost domaće poljoprivrede.

31.05.2023.

Skupština DZNAP-a 1. lipnja u Novinarskom domu

Predsjedništvo Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava donijelo je 19. svibnja 2023. odluku o sazivanju 18. Skupštine DZNAP-a. Skupština će se održati u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, u 18 sati, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu, priopćili su iz DZNAP-a. 

.

31.05.2023.

Konferencija o komunikacijama u zdravstvu MedMed 2023

Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i ove godine organizira konferenciju o komunikacijama u zdravstvu MedMed, koja se održava  9. i 10. lipnja u Grožnjanu. S predstavnicima državne zdravstvene administracije, s ravnateljima zdravstvenih ustanova, s liječnicima te s predstavnicima udruga pacijenata razgovarat ćemo o najaktualnijim temama iz područja zdravstvenog sustava.

31.05.2023.

U fokusu Dana medijske pismenosti bila je tema utjecaj medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih

Konferencijom o važnosti medijske pismenosti u vremenu društvenih mreža i umjetne inteligencije na Sveučilištu u Rijeci obilježen je završetak šestih Dana medijske pismenosti, koje organiziraju Agencija za elektroničke medije i UNICEF. Ove su se godine Dani medijske pismenosti  održavali pod sloganom “U ravnoteži – online i offline” i u fokusu je bio utjecaj medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih.

29.05.2023.

Dopis predsjednika HND-a gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću - vaš odnos prema novinarima i novinarkama je nepoštivanje novinarske profesije.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko uputio je dopis gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću u kojem upozorava na neprihvatljivu praksu da kao gradonačelnik ne odgovara na novinarska pitanja, a što je njegova dužnost s obzirom na to da se nalazi na javnim funkcijama koje su financirane novcem građana grada Pule. Dopis predsjednika HND-a u nastavku donosimo u cijelosti.

26.05.2023.

Edukativni materijali i kvizovi o društvenim mrežama i mentalnom zdravlju

“U ravnoteži – online i offline” slogan je 6. Dana medijske pismenosti koji su održani krajem travnja, s brojnim događanjima i aktivnostima i prije u travnju i tijekom cijelog svibnja. Projekt se već šestu godinu zaredom održava u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a fokus je ove godine bio na utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih.

23.05.2023.

Odgovor HND-a na prijavu SloBodNe Dalmacije protiv dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića

Uredništvo dnevnog lista Slobodna Dalmacija prijavilo je Hrvatskom novinarskom društvu dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića zbog, kako je u prijavi navedeno, „neprimjerenog odnosa prema novinaru Slobodne Dalmacije Marku Didiću“.

22.05.2023.

HRVOJE ZOVKO: Problem lokalnih šerifa, gušenja pravog istraživačkog novinarstva u Istri je evidentan, možda čak i više nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske

"Financiranje medija iz proračuna: Medijske slobode i lokalna politika", naziv je tribine sinoć održane u Društvenom centru Rojc. Tribinu su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Istarskoj županiji, a moderatori tribine bili su Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, i Chiara Bilić, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva te predsjednica Ogranka HND-a u Istarskoj županiji, javlja istra24.hr. 

 

21.05.2023.