Aktualno

Aktualno - vijesti

Devet poginulih u napadu na televizijski toranj na zapadu Ukrajine

Devet osoba poginulo je i još devet je ranjeno u ponedjeljak u ruskom napadu na televizijski toranj u blizini grada Rivne na zapadu Ukrajine, objavile su lokalne vlasti. "U 16,00 po GMT-u, možemo potvrditi da ima 9 mrtvih i 9 ranjenih", rekao je novinarima Valerij Kobal, dužnosnik lokalne uprave.

15.03.2022.

Nagrada „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje treba dovesti do konstruktivnih rješenja za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj, priopćili su iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. 

15.03.2022.

EFJ i IFJ osudili ubojstvo novinara: Ova ubilačka spirala mora se zaustaviti i privesti odgovorne za ratni zločin

Međunarodna i Europska novinarska federacija (IFJ i EFJ) oštro su osudile ubojstvo novinara Brenta Renauda i ranjavanje Juan Arredondo i još jedne osobe iz Ukrajine od strane ruskih snaga dok su obavljali svoj posao te pozivaju da se ubojice privedu pravdi.

14.03.2022.

Nove novinarske žrtve rata u Ukrajini: U Irpenu ubijen novinar New York Timesa, dok je drugi ranjen

Novinar New York Timesa Brent Renaud (51) ubijen je, a drugi ranjen od strane ruskih snaga u Irpenu blizu ukrajinskog glavnog grada Kijeva, rekao je u nedjelju načelnik policije regije Kijev. Ubijenog novinara ukrajinska je policija identificirala kao 51-godišnjeg dopisnika NYT-a i američkog državljanina, javlja nacional.hr.  

13.03.2022.

U Ukrajini nestao novinar u Hersonskoj regiji

Ukrajinski novinar Oleg Baturin nestao je u subotu navečer u Kahovki, gradu u regiji Herson (Ukrajina). Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim dvjema ukrajinskim podružnicama, NUJU i IMTUU, pozivajući vlasti da istraže ovaj dramatični nestanak u regiji u kojoj novinari žive u strahu od ruskih odmazdi. Pozivamo sve svjedoke da se jave novinarskim organizacijama, priopćili su iz EFJ-a.

13.03.2022.

Ruski Sindikat novinara i medijskih radnika poziva na solidarnost i borbu protiv cenzure

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja poziv Ruskog sindikata novinara i medijskih radnika (JMWU) na solidarnost s ukrajinskim novinarima. EFJ također podržava poduzete pravne mjere i akcije  Sindikata novinara Ruske Republike Karelije protiv novog ruskog zakona o cenzuri i protiv cenzure koju je nametnuo ruski medijski regulator, priopćili su iz EFJ-a. 

11.03.2022.

EFJ poziva na otvaranje registra tvrtki i otkrivanje podataka o stvarnom vlasništvu

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se organizaciji Access Info Europe i skupini od 125 novinara koji se transparentno bore protiv korupcije i traže otvorene podatke prema organizacijama pozivajući institucije Europske unije i države članice da hitno djeluju kako bi otvorile registre tvrtki i podatke o stvarnim vlasništvima širom Europske unije učinile dostupnim javnosti, što smatraju ključnim za razotkrivanje prikrivene imovine i novca ruskih oligarha u EU, priopćili su iz EFJ-a.

10.03.2022.

Na natječaj za za glavnog urednika HRT-a pristigla samo jedna važeća ponuda

Na natječaj za imenovanje glavnog urednika televizijskih programa HRT-a (HTV1 do HTV4 ) i Međunarodnog televizijskog kanala pristigle su ponude dvoje kandidata, ali samo jedna prijava ispunjava tražene uvjete, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

10.03.2022.

Edukativna radionica o online nasilju prema ženama

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Udruge B.a.b.e, u četvrtak 10. ožujka 2022., u hotelu Sheraton u Zagrebu, održat će se radionica za novinare i urednike u medijima, na temu suzbijanja online nasilja nad ženama, stoji u pozivu AEM-a za radionicu.  

09.03.2022.

Prijave za stipendije za sigurnost novinara i novinarki

Gong je objavio poziv za prijave na stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Riječ je o programu koji okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšao njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogao im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

09.03.2022.