Aktualno

Aktualno - vijesti

Vjesnik d.d. ostvario 800.000 kuna dobiti, zaustavljen kontinuirani višegodišnji pad

Tiskara Vjesnik d.d., nakon višegodišnjih gubitaka, u prvih je osam mjeseci ove godine ostvarila gotovo 800.000 kuna operativne dobiti. 

06.10.2017.

Radionice za novinare: Kako suzbiti diskriminaciju u medijskom izvještavanju?

Centar za mirovne studije u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Uredom Pučke pravobraniteljice i Hrvatskim novinarskim društvom organizira radionice za novinarke i novinare, urednike i urednice te studente i studentice novinarstva na temu „Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju“. 

05.10.2017.

Europska komisija neće zakonski regulirati govor mržnje na internetu

Europska komisija neće donositi propise kojima bi se sankcionirao govor mržnje na internetu, potvrdila je prošlog tjedna povjerenica za pravosuđe Europske komisije Vera Jourova. Umjesto stroge zakonske regulacije sadržaja kakvu prakticiraju Velika Britanija, Njemačka i Francuska, Komisija se odlučila na mekše rješenje - doradu postojećeg dobrovoljnog kodeksa kojeg su do sada prihvatili Facebook, Twitter i YouTube i koji za sada ostvaruje dobre rezultate.

04.10.2017.

Odbor za medije: Saslušani kandidati za NO HRT-a

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije saslušao je 27 od 31 kandidata za četiri člana novoga Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (NO HRT), jer je stari Odbor, na čelu sa Anjom Šovagović Despot, Hrvatski sabor prijevremeno razriješio u srpnju ove godine.

04.10.2017.

Zagrebački list objavio neistine koje teško štete HND-u

Zagrebački list u broju od 29. rujna 2017. godine objavio je tekst o Hrvatskom novinarskom društvu (HND) pod naslovom „Pravosudni spor dug 24 godine i težak više od 336 tisuća eura“. Taj tekst prepun je netočnosti čije iznošenje teško šteti HND-u.

02.10.2017.

Reutersov institut za novinarstvo: Zašto medijske kuće ulažu u rizične digitalne projekte?

Privatne medijske kuće spremne su ulagati u ekonomski rizične digitalne inovacije zbog postizanja niza indirektnih koristi, kao što su širenje publike, povećanje pretplatnika, poboljšanje imidža i izgradnja fleksibilne organizacije koja će se moći neprestano prilagođavati promjenama medijskog prostora, pokazuje istraživanje Reutersovog instituta za novinarstvo. 

01.10.2017.

Programsko vijeće HRT-a bez zaključka o jesenskoj shemi

Programsko vijeće HRT-a na jučerašnjoj sjednici, nakon višesatne rasprave, nije usvojilo zaključak o jesenskoj programskoj shemi jer su za prijedlog koji je dao predsjednik Zdravko Kedžo bila još samo dva člana Zorislav Lukić i Ivo Lučić, dok su ostali bili protiv.

29.09.2017.

Potpisan novi ugovor HRT-a i Vlade o programskim obavezama javnog servisa do 2022.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić potpisali su novi ugovor između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske kojim se utvrđuju javna misija i programske obveze javnoga medijskog servisa te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje, priopćeno je s HRT-a.

29.09.2017.

U tijeku prijave za nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Hrvatska mreža protiv siromaštva poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj. Prijave se primaju do 31. listopada 2017.

29.09.2017.

Novinarstvo i nadalje među najtraženijim studijima

Piše: Goran Borković

Unatoč činjenici da se broj nezaposlenih novinara/ki već godinama ne spušta ispod 400, zanimanje brucoša za ovo zanimanje ne jenjava. Tako samo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti studij novinarstva trenutno pohađa njih 717, od čega 375 preddiplomski i 342 diplomski. Ove godine taj će studij upisati dodatnih 120 novih studenata s hrvatskim državljanstvom plus pet stranih.

28.09.2017.