Aktualno

Aktualno - vijesti

HND Odboru za medije: Pozovite upravu HRT-a da povuče sve tužbe protiv medija i novinara

U srijedu su na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, koji je raspravljao o tužbama što ih je Hrvatska radiotelevizija podigla protiv tridesetak medija i novinara, govorili i predsjednik te potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i Denis Romac. U svom obraćanju Odboru apelirali su na njegove članove da od vodstva HRT-a zatraže povlačenje svih tužbi.

24.01.2019.

HRT treba povući tužbe protiv novinara, medija i HND-a

Popriličan je presedan da je jedna stručna organizacija dobila tužbu od nacionalne medijske kuće i da novce poreznih obveznika koristi kako bi išla u pojedinačne tužbe protiv svojih novinara, medija i stručnog udruženja, što bih nazvao silejdžijskim postupkom, kazao je Bojan Glavašević na tematskoj raspravi o HRT-ovim tužbama  protiv novinara, HND-a i drugih medija održanoj na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, koji je donio zaključak da suprostavljene strane spor rješe mirnim putem. 

23.01.2019.

EFJ i IFJ pozivaju HRT da odustane od zahtjeva uperenih protiv predstavnika novinara

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) pozivaju upravu Hrvatske radiotelevizije (HRT) da odustane od nedavno podignutih tužbi protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), njegovog predsjednika Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić.

23.01.2019.

U tijeku više od 1000 sudskih postupaka protiv novinara ili medija u Hrvatskoj

Po svemu sudeći nova 2019. godina počela je s najgorom premisom što se tiče slobode izražavanja i sigurnosti novinara u Hrvatskoj, piše za portal Balcanicacauso.org novinar Giovanni Vale te dodaje da su posljednji dani 2018. godine novinarima donijeli uznemirujuće vijesti: prvo je satirički portal osuđen zbog pisanja „neistina“ u jednom članku, zatim je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tužila Hrvatska Radiotelevizija (HRT) tražeći 70.000 eura zbog nekih kritičkih komentara.

21.01.2019.

Saborski Odbor za medije u srijedu o Programskom vijeću i HRT-ovim tužbama

Imena 12 kandidata za četiri člana Programskog vijeća HRT-a znat će se u srijedu,  23. siječnja, za kada je sazvana sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj će se utvrditi lista s koje će Hrvatski sabor izabrati nove članove Vijeća, a Odbor će, na inicijativu oporbe, raspravljati i o tužbama HRT-a protiv novinara, HND-a i drugih medija.

21.01.2019.

Priznanje novinaru i publicistu Ljubomiru Stanojeviću

Uglednog kazališnog publicista i dugogodišnjeg člana HND-a Ljubomira Stanojevića, dobitnika Demetrove nagrade za životno djelo koju dodjeljuje Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa, primio je i odao mu priznanje na njegovom dugogodišnjem radu gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

 

18.01.2019.

Natječaji za novinare u 2019. godini

Donosimo ponudu edukacija, stipendija i natječaja za veljaču i ožujak 2019. na koje mogu aplicirati i novinari iz Hrvatske.

18.01.2019.

Prijave za besplatnu radionicu pisanja projekata traju do 21. siječnja

Do 21. siječnja traju prijave za drugu besplatnu radionicu pisanja projekata, iz Europskog socijalnog fonda (ESF). 

17.01.2019.

Predstavnici HND-a s francuskim parlamentarcem o ulozi javne televizije

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva susreli su se u srijedu u Zagrebu s Frédéricom Petitom, zastupnikom u francuskom parlamentu, inače članom Demokratskog pokreta (MODEM), stranke koja podržava većinu predsjednika Emmanuela Macrona.

17.01.2019.

Predstavnici HND-a sastali se s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te ga upoznali s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, prevelikom razinom odgovornosti novinara te neujednačenom sudskom praksom.

 

12.01.2019.