Aktualno

Aktualno - vijesti

Objavljena knjiga "Jučerašnji svijet: Hrvatska", novinara Enisa Zebića

Knjiga novinara i filozofa Enisa Zebića "Jučerašnji svijet: Hrvatska" u kojoj analizira radove Vinka Kriškovića, Mate Ujevića, Zlatka Gašparovića i Krune Krstića kao i njihov otpor autoritarnim sustavima u desetljećima pred Drugi svjetski rat i za trajanja NDH, objavljena je nedavno u izdanju zagrebačke izdavačke kuće ""Durieux".

25.10.2017.

Tribina o medijskoj pismenosti: Dvije trećine učenika želi medijski odgoj u školama

Djeca u dobi od 5 do 15 godina provode u prosjeku čak 5 sati dnevno na internetu, najviše „družeći se“ na Snapchatu, Instagramu, Facebooku i YouTubeu, a 12 posto njih doživjelo je neki oblik nasilja na internetu. Hitnost uvođenja medijskog odgoja u formalno obrazovanje jasna je i samoj djeci: čak dvije trećine naših školaraca između 10 i 19 godina smatra da bi medijski odgoj trebao biti dio obrazovnog sustava.

25.10.2017.

Viktor Ivančić svjedočio protiv Roberta Pauletića zbog teksta ''Dva svinjčeta''

Novinar i kolumnist tjednika Novosti Viktor Ivančić je na ročištu u sporu koji su zbog povrede osobnosti u njegovu tekstu ''Dva svinjčeta'' pokrenuli Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković potvrdio da su sve informacije objavljene u tekstu ''točne, provjerene i dokumentirane'' te da je tekst nastao kao ''reakcija na intervju koji je prethodno objavljen u Slobodnoj Dalmaciji'' Joška Dadića s Robertom Pauletićem, bivšim glavnim urednikom Slobodnog tjednika (ST).

24.10.2017.

Povjerenik za informiranje počeo izdavati Newsletter s najvažnijim odlukama

Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo za zaštitu i praćenje prava na pristup informacijama počeo je izdavati Newslettere za medije u kojima donosi rezime odluka i mišljenja s područja zaštite ovog Ustavom i zakonom zajamčenog prava.

20.10.2017.

Uskok se ponovno žalio na još jednu odluku o blokadi istrage protiv Franje Lucića

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda ponovno će odlučivati hoće li se protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića ipak provoditi istraga za podmićivanje novinara Drage Hedla, jer je Uskok uložio novu žalbu nakon što je sudac istrage, čije je rješenje već bilo ukinuto i vraćeno na ponovno odlučivanje, još jednom odbacio Uskokov zahtjev da se protiv Lučića pokrene istraga.

19.10.2017.

Obuljen-Koržinek: Novim medijskim zakonima pomoći opstanku medija

Razgovarala: Melisa Skender

Ako se medijski dionici u Hrvatskoj oko ičega mogu složiti onda je to nužnost novog medijskog zakonodavstva i sustava koji bi osigurao provođenje tih zakona. Tako misli i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s kojom smo za Novinar i naš portal hnd.hr razgovarali o cjelokupnoj složenoj medijskoj problematici i stanju u medijima, koje je sve, ali samo ne dobro. 

18.10.2017.

Javni događaj: "Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?"

Povodom UNESCO-ova Globalnog tjedna medijske i informacijske pismenosti, Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s GONG-om organizira javni događaj pod nazivom Pismenost 2.0. Kako do unaprjeđenja medijskog obrazovanja u Hrvatskoj?.

18.10.2017.

Raspisan natječaj za novinarsku nagradu ‘Hrvoje Mateljić’

Lider je objavio natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo. Nagrada se dodjeljuje za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanom ili digitalnom mediju, za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) i za najbolje radove o gospodarstvu mladih novinara do 29 godina.

18.10.2017.

Radionica o suzbijanju diskriminacije u medijima: Nema oštre osude govora mržnje u medijima

Svaka peta osoba u Hrvatskoj bila je barem jednom diskriminirana u posljednjih pet godina, no čak dvije trećine diskriminiranih nije potražilo pomoć jer smatra da im se situacija ne bi promijenila ili da bi došlo do dodatne viktimizacije, istaknuto je na radionici Centra za mirovne studije „Suzbijanje diskriminacije u medijskom izvještavanju“ koja je održana u petak, 13. listopada u Novinarskom domu.

16.10.2017.

HND osuđuje pokušaj da se zabrani slobodno izvještavanje sa sjednica Gradskog vijeća u Novskoj

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje pokušaj Ivice Vulića, predsjednika Gradskog vijeća u Novskoj, da suradniku Hine Zdravku Severu zabrani izvještavanje sa sjednica toga tijela lokalne uprave.

16.10.2017.