Aktualno

Aktualno - vijesti

Sutra počinje suđenje u predmetu HRT protiv HND-a

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutra u 10 sati održat će se pripremno ročište u predmetu HRT protiv HND-a i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.  

13.02.2019.

EFJ će pokrenuti pitanje tužbi HRT-a na sastanku partnera u socijalnom dijalogu s EU

U svom Newsletteru za veljaču EFJ je izvijestio da je glavni tajnik Ricardo Gutiérrez sudjelovao na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu zastrašivanja novinara i medija tužbama te o nedostatku neovisnosti na hrvatskoj javnoj  televiziji. 

10.02.2019.

Na jugu Meksika ubijen novinar, drugi u 2019. godini

Voditelj dnevnika jednog meksičkog radija ubijen je u subotu, što je drugi novinar koji je ubijen 2019. u toj zemlji, jednoj od najopasnijih za novinare.

09.02.2019.

Obuljen Koržinek: Ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije​​​​​​​

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da su mediji u Hrvatskoj neovisni, a sloboda medija zajamčena, te da ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije.

08.02.2019.

Objavljen priručnik "Novinarstvo u javnom interesu-Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija"

Agencija za elektroničke medije, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, svake godine orga­nizira edukacije za nakladnike o temama koje oni mogu prijaviti na Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti, a rezultat tih edukacija je i novoobljavljeni priručnik "Novinarstvo u javnom interesu-Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“

08.02.2019.

"Novinarstvo pred sudom": Vlast ne smije šutke gledati kako se tužbama uništava profesija

Ukupni broj aktivnih sudskih predmeta protiv novinara i medija iznosi 1163 tužbi, čiji se novčani iznosi mjere u desecima milijuna kuna. Najviše tužbi je protiv Hanza medie, koja ima 459 tužbi, u prosjeku teških 104 tisuće kuna po tužbi, a slijedi Styria sa 420 tužbi.  To je samo dio utuženih, kako se moglo čuti na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ održanom u Novinarskom domu, jer brojni mediji nisu dostavili podatke Hrvatskom novinarskom društvu, pa je stanje zapravo još gore i tužbi je puno više. 

06.02.2019.

PREPORUKE PRAVNOG TIMA HND-A ZA POSTUPANJE U SLUČAJEVIMA SUDSKIH TUŽBI PROTIV NOVINARA I MEDIJA

Na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" održanom 6. veljače u Novinarskom domu u Zagrebu Hrvatsko novinarsko društvo iznijelo je preporuke za postupanje u slučajevima tužbi protiv novinara i medija. Preporuke je sastavio pravnički tim HND-a iz Centra za zaštitu slobode izražavanja. Donosimo ih u cijelosti:

06.02.2019.

Dosta je bilo gušenja neprofitnih medija

Na današnejm prosvjedu incijative “Dosta je rezova” održanom ispred Ministarstva kulture istaknuto je kako je dosta udaraca upućenih neprofitnim medijima, koji su se pokazali kao jedno od posljednjih utočišta odgovornog, kritičkog i istraživačkog novinarstva, koje nije direktno odgovorno ni novcima vlasnika medijskih kuća, ni aktualnoj političkoj garnituri, nego javnosti.

04.02.2019.

Goran Ogurlić ponovno potvrđen za glavnog urednika "Jutarnjeg lista"

Goran Ogurlić ponovno je potvrđen za glavnog urednika "Jutarnjeg lista", priopćili su u iz "Jutarnjeg". Ogurlić je na glasovanju dobio gotovo jednoglasnu podršku članova redakcije - glasanju je pristupilo 109 članova redakcije, od kojih je102 glasalo 'za', a sedam ih je bilo 'protiv'.

03.02.2019.

Okrugli stol HND-a "Novinarstvo pred sudom"

U srijedu 6. veljače 2019. s početkom u 11 sati u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se okrugli stol "Novinarstvo pred sudom" koji će se baviti problemom golemog broja građanskih i kaznenih postupaka koji se pokreću ili vode protiv novinara i medija te zloupotrebom prava na zaštitu časti i ugleda. 

01.02.2019.