Aktualno

Aktualno - vijesti

Politička platforma Možemo! pridružuje se dvotjednom bojkotu HRT-a

Politička platforma Možemo! pridružit će se dvotjednom bojkotu HRT-a kao podrška novinarima/kama i slobodi izražavanja, najavili su u utorak iz te platforme.

19.02.2019.

Hrvatski PEN centar oštro protiv ponovnog uvođenja verbalnog delikta

Hrvatski PEN centar oštro se protivi ponovnom uvođenju verbalnog delikta u pravosudnu praksu i zatvorske presude zbog izgovorene riječi, koja je izrečena Zoranu Ercegu, ali i zbog niza sudskih tužbi protiv novinara i HND-a, priopćeno je danas iz PEN-a.

 

 

18.02.2019.

Otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga novog Statuta HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo otvara javnu raspravu o Nacrtu prijedloga novog Statuta Hrvatskog novinarskog društva. Rasprava je otvorena od 16. veljače do 3. ožujka 2019.

 

16.02.2019.

HND zgrožen prijedlogom da Katja Kušec postane članicom Vijeća za elektroničke medije

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je Vladinim prijedlogom odluke prema kojoj bi članica Vijeća za elektroničke medije mogla postati Katja Kušec, urednica Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednica udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP).

15.02.2019.

Obrat: HRT zatražio mirenje u sporu koji je pokrenuo protiv HND-a i Mikleušević Pavić

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv Hrvatskog novinarskog društva i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić. HRT, koji je na ime povrede časti i ugleda od HND-a i Mikleušević Pavić tražio rekordnih 250.000 kuna, sada predlaže rješenje spora mirnim putem.

14.02.2019.

Društvo za novinarska autorska prava pozdravlja nova pravila na internetu

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) s velikim je zadovoljstvom dočekalo postizanje sporazuma oko novih pravila o autorskim pravima na digitalnom tržištu Europske unije, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuje internetske platforme.

14.02.2019.

Sutra počinje suđenje u predmetu HRT protiv HND-a

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutra u 10 sati održat će se pripremno ročište u predmetu HRT protiv HND-a i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.  

13.02.2019.

EFJ će pokrenuti pitanje tužbi HRT-a na sastanku partnera u socijalnom dijalogu s EU

U svom Newsletteru za veljaču EFJ je izvijestio da je glavni tajnik Ricardo Gutiérrez sudjelovao na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u povodu zastrašivanja novinara i medija tužbama te o nedostatku neovisnosti na hrvatskoj javnoj  televiziji. 

10.02.2019.

Na jugu Meksika ubijen novinar, drugi u 2019. godini

Voditelj dnevnika jednog meksičkog radija ubijen je u subotu, što je drugi novinar koji je ubijen 2019. u toj zemlji, jednoj od najopasnijih za novinare.

09.02.2019.

Obuljen Koržinek: Ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije​​​​​​​

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da su mediji u Hrvatskoj neovisni, a sloboda medija zajamčena, te da ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije.

08.02.2019.