Aktualno

Aktualno - vijesti

Ministrica Obuljen o Zakonu o elektroničkim medijima: Ići ćemo u liberalizaciju

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, komentirala je izmjene Zakona o elektroničkim medijima. “Kao što znate, prije otprilike mjesec dana prošle su izmjene zakona prvo čitanje i sad se priprema tekst za drugo čitanje, to smo jučer najavili”, rekla je Obuljen Koržinek, a prenosi N1 televizija. 

17.03.2021.

Izjava A1 Hrvatske o uklanjanju N1 iz ponude

Teleoperater A1 Hrvatska poslao je izjavu adresiranu na Hrvatsko novinarsko društvo o "uklanjanju N1 iz ponude PayTV kanala i posljedičnom pritisku N1 odnosno United Media Grupe". Izjavu A1 Hrvatske prenosimo u nastavku u cjelosti. 

17.03.2021.

HND i SNH: Problematičan prekid emitiranja N1 uoči lokalnih izbora

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju žaljenje zbog odluke teleoperatera A1 o otkazivanju usluge prijenosa televizije N1, čime će dijelu građana biti onemogućeno praćenje jednog od najkvalitetnijih i najutjecajnijih informativnih servisa u Hrvatskoj.

16.03.2021.

N1: Jako smo iznenađeni odlukom operatera A1 o isključenju

Gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Media – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Jako smo iznenađeni odlukom operatera A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uvjeti koji su važili i do sada, priopćili su s N1 televizije. 

15.03.2021.

Bačićev progon čelnih ljudi HND-a i Sindikata novinara novi je udar na slobodu medija

Otkaz ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku, inače predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, novi je udar na novinare i slobodu medija. Postupanje glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića po metodama i izvedbi ni po čemu se ne razlikuje od montiranih staljinističkih procesa: Zovku je otkaz dao u utorak, 9. ožujka 2021., putem medija, a dva dana kasnije novinarki Maji Sever, predsjednici Sindikata novinara Hrvatske, uručio je "upozorenje pred mogući otkaz" zbog razgovora objavljenog u tjedniku Nacional.

12.03.2021.

Novinarske udruge: Autorska prava ne smiju zauvijek pripasti poslodavcima

Novinarske udruge su na sastanku s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek izrazile svoje neslaganje s prijedlogom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a naročito odredbom da autorsko pravo na djela stvorena u radnom odnosu zauvijek pripadne poslodavcima.

11.03.2021.

Stipendija za novinarsku izvrsnost 2021: Transformacija

Otvoren je natječaj za Stipendiju za novinarsku izvrsnost za 2021. godinu

11.03.2021.

Sabor izabrao sedam članova Programskog vijeća HRT-a

Hrvatski sabor u petak je tajnim glasovanjem izabrao sedam članova Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT). To su Nikola Baketa (dobio 99 glasova), Vlaho Bogišić (101), Đemal Bratić (89), Ivica Lučić (89), Zorislav Lukić (83), Robert Markt (85) i Ozana Ramljak (92).

05.03.2021.

DZNAP, HND i SNH zatražili hitan sastanak s ministricom kulture

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava, zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske, uputilo je Vladi RH, Ministarstvu kulture i medija, Hrvatskom saboru i klubovima zastupnika otvoreno pismo i zatražilo hitan sastanak vezan uz donošenje Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

02.03.2021.

Saborski Odbor za medije osudio seksualno uznemiravanje na HRT-u

Nakon otkrića da je ravnatelj poslovanja HRT-a prema dostupnim informacija seksualno uznemiravao djelatnicu, vodstvo i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić iznijeli su niz “poluinformacija i neistina o tom slučaju”, ali i o načinu na koji je provedena interna istraga, saslušana prijaviteljica i provedena procedura, kazala je Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Središnjeg odbora Hrvatskog novinarskog društva, na sjednici saborskog Odbora za medije u raspravi o seksualnom uznemiravanju na HRT-u.  

01.03.2021.