Aktualno

Aktualno - vijesti

Europska federacija novinara oštro osudila hakerski napad na "Slobodnu": Prvi put se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem i ovo ne može proći nekažnjeno

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo takav čin i prijavilo napad Europskoj federaciji novinara, koja se pridržila osudi. - Najoštrije osuđujemo ovaj čin piratstva i pozivamo hrvatska pravosudna tijela da identificiraju i procesuiraju počinitelje, rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije. 

23.03.2022.

Zovko: Pozivamo sve institucije da se uključe u istragu, a hakerski napad na Slobodnu prijavili smo i Europskoj federaciji novinara

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagirala je i novinarska strukovna organizacija koja je osudila ovakav čin. Podsjećamo, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom. Takvi tekstovi su na portalu objavljeni pod imenima naših autora, javlja Slobodna Dalmacija.

23.03.2022.

Hakerski napad na portal Slobodne Dalmacije. U sustav ubačeni i objavljeni članci koji šire rusku propagandu

-Na portal Slobodne Dalmacije u utorak u popodnevnim satima izvršen je hakerski napad. Nakon što je nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u naš sustav, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeni su člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom, javlja Slobodna Dalmacija.

23.03.2022.

Iz ruskog zatvora pušten novinar Oleg Baturin. "Tukli su me. Ponižavali. Htjeli su pokazati i poručiti što će se dogoditi svim novinarima"

Ruske okupatorske vlasti na području Hersona uhićuju tamošnje novinare i nastoje ih pridobiti na svoju stranu. Nakon što se osam dana uopće nije znala njegova sudbina, iz zatvora je pušten kući novinar lokalnog dnevnog lista Novi dan iz Kahovke Oleg Baturin, javlja Jutarnji list.  

22.03.2022.

Problem lokalnih medija je netransparentna raspodjela sredstava i pritisci od strane "lokalnih šerifa"

Financiranje lokalnih medija mora biti transparentno i prema profesionalnim kriterijima, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji ‘’Lokalni mediji za bolje društvo’, a predstavljeno je i istraživanje o kontekstu djelovanja lokalni mediji u Hrvatskoj, Sloveniji, BIH i Srbiji.

21.03.2022.

Borisu Dežuloviću nagrada Miko Tripalo

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo u ponedjeljak je na svečanosti dodijelio svoje godišnje nagrade Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) i hrvatskom medicinskom osoblju te novinaru Borisu Dežuloviću, održavši i javnu tribinu o autonomiji sveučilišta i znanstvenih istraživanja.

21.03.2022.

Ukinuli medijske slobode, a sada još traže i zabranu Facebooka i Instagrama

Ruska sigurnosna služba (FSB) zatražila je u ponedjeljak "trenutačnu" zabranu američkih društvenih mreža Facebooka i Instagrama, prvog dana suđenja za "ekstremizam" dok se nakon invazije na Ukrajinu pojačava represija nad medijima.

21.03.2022.

Nestala ukrajinska novinarka Viktoria Roshchina

-Viktoria Roshchina je druga novinarka koja je prijavljena kao nestala od početka ruske invazije. Novinari koji pišu i rasvjetljavaju situaciju u Ukrajini ne smiju biti mete. Duboko smo zabrinuti zbog njezina nestanka i pozivamo sve koji imaju informacije o tome gdje se ona nalazi da se odmah jave, poručila je Gulnoza Said, koordinatorica programa Committee to Protect Journalists (CPJ) za Europu i središnju Aziju u New Yorku.

19.03.2022.

Istina je prva žrtva rata, zato tražimo slobodne europske medije

"Mediji su danas važniji nego ikad. U posljednjih nekoliko dana ubijeno je četvero novinara, nekoliko ih je ranjeno, a stotine ugroženo. Ovdje smo da ujedinimo snage, da znaju da smo ujedinjeni u profesiji jer naš su cilj slobodni mediji", kazao je Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara, na drugom izdanju konferencije "Slobodni europski mediji", koja je 17. i 18. ožujka u Gdanjsku okupila više od 150 novinara, predstavnika novinarskih organizacija i vijeća za medije te znanstvenika, političara i aktivista civilnog društva. 

 

19.03.2022.

Britanija oduzima dozvolu ruskom kanalu RT

Britanski medijski regulator priopćio je u petak da je oduzeo dozvolu ruskom televizijskom kanalu RT nakon provedene istrage o izvještavanju o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Regulator Ofcom priopćio je da Russia Today nije odgovoran televizijski kanal.

18.03.2022.