Aktualno

Aktualno - vijesti

Novinarske udruge u Srbiji traže više poštovanja dužnosnika i vlasti prema novinarima

Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS) i Vojvodine (NDNV) osudile su nove slučajeve „bahatog odnosa državnih dužnosnika“ prema novinarima i nastavak pritiska vlasti na medije, te upozorile na pritiske i omalovažavanja novinara u zadnje dvije godine.

26.01.2019.

Kongres AIPS-a: Značajna uloga novinara u promicanju olimpijskih vrijedosti

U Lausannei je održan Svjetski kongres AIPS-a - medjunarodnog udruženja sportskih novinara na kojem je sudjelovalo gotovo 200 predstavnika iz 97 zemalja.

 

25.01.2019.

HND osuđuje sramotan ispad izbornika Červara

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje uvrede izbornika hrvatske rukometne reprezentacije Line Červara upućene novinaru Jutarnjeg lista Draženu Krušelju, kojeg je jučer verbalno napao u programu RTL televizije nakon utakmice s Francuskom.

 

24.01.2019.

HND Odboru za medije: Pozovite upravu HRT-a da povuče sve tužbe protiv medija i novinara

U srijedu su na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, koji je raspravljao o tužbama što ih je Hrvatska radiotelevizija podigla protiv tridesetak medija i novinara, govorili i predsjednik te potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i Denis Romac. U svom obraćanju Odboru apelirali su na njegove članove da od vodstva HRT-a zatraže povlačenje svih tužbi.

24.01.2019.

HRT treba povući tužbe protiv novinara, medija i HND-a

Popriličan je presedan da je jedna stručna organizacija dobila tužbu od nacionalne medijske kuće i da novce poreznih obveznika koristi kako bi išla u pojedinačne tužbe protiv svojih novinara, medija i stručnog udruženja, što bih nazvao silejdžijskim postupkom, kazao je Bojan Glavašević na tematskoj raspravi o HRT-ovim tužbama  protiv novinara, HND-a i drugih medija održanoj na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, koji je donio zaključak da suprostavljene strane spor rješe mirnim putem. 

23.01.2019.

EFJ i IFJ pozivaju HRT da odustane od zahtjeva uperenih protiv predstavnika novinara

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) pozivaju upravu Hrvatske radiotelevizije (HRT) da odustane od nedavno podignutih tužbi protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND), njegovog predsjednika Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić.

23.01.2019.

U tijeku više od 1000 sudskih postupaka protiv novinara ili medija u Hrvatskoj

Po svemu sudeći nova 2019. godina počela je s najgorom premisom što se tiče slobode izražavanja i sigurnosti novinara u Hrvatskoj, piše za portal Balcanicacauso.org novinar Giovanni Vale te dodaje da su posljednji dani 2018. godine novinarima donijeli uznemirujuće vijesti: prvo je satirički portal osuđen zbog pisanja „neistina“ u jednom članku, zatim je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tužila Hrvatska Radiotelevizija (HRT) tražeći 70.000 eura zbog nekih kritičkih komentara.

21.01.2019.

Saborski Odbor za medije u srijedu o Programskom vijeću i HRT-ovim tužbama

Imena 12 kandidata za četiri člana Programskog vijeća HRT-a znat će se u srijedu,  23. siječnja, za kada je sazvana sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj će se utvrditi lista s koje će Hrvatski sabor izabrati nove članove Vijeća, a Odbor će, na inicijativu oporbe, raspravljati i o tužbama HRT-a protiv novinara, HND-a i drugih medija.

21.01.2019.

Priznanje novinaru i publicistu Ljubomiru Stanojeviću

Uglednog kazališnog publicista i dugogodišnjeg člana HND-a Ljubomira Stanojevića, dobitnika Demetrove nagrade za životno djelo koju dodjeljuje Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa, primio je i odao mu priznanje na njegovom dugogodišnjem radu gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

 

18.01.2019.

Natječaji za novinare u 2019. godini

Donosimo ponudu edukacija, stipendija i natječaja za veljaču i ožujak 2019. na koje mogu aplicirati i novinari iz Hrvatske.

18.01.2019.