Aktualno

Aktualno - vijesti

Bevandić i Pičuljan kandidati za novog povjerenika za informiranje

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je, uz prethodno pozitivno mišljenje Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Saboru na izglasavanje za novog povjerenika/cu za informiranje jednoglasno predložio Dubravku Bevandić i Zorana Pičuljana, ujedno jedinih dvoje kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja.

13.11.2018.

Bivši v.d ravnatelj HRT-a ne odustaje od 50.000 kuna odštete od nakladnika Novosti

Novinar Igor Lasić svjedočio je u sporu kojeg je protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakladnika tjednika Novosti, pokrenuo bivši vršitelj dužnosti ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić kazavši kako mu je u spornom tekstu ''Tako to čine štetočine'' namjera bila u ''javnom interesu iznijeti istinite informacije'', a ne povrijediti čast, ugled i dostojanstvo zbog čega Kovačić traži naknadu neimovinske štete u iznosu od 50.000 kuna.

13.11.2018.

Otvoren natječaj za Europsku novinarsku nagradu

Natječaj za Europsku novinarsku nagradu (The European Press Prize) otvoren je od od 1. studenog do 14. prosinca 2018. Prijaviti svoje radove mogu svi novinari koji rade u Europi ili su zaposleni u nekom od europskih medija. Članci koji uđu u uži izbor bit će prevedeni na engleski i objavljeni u medijima širom  Europe, a novčana naknada najboljima iznosi 10.000 eura.

09.11.2018.

Vijeće za elektroničke medije istražuje Bujicu

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u petak je objavilo da je zatražilo očitovanja od šest televizijskih nakladnika zbog emitiranja emisije Bujica 5. studenoga posvećenoj migrantskoj krizi.

09.11.2018.

Balkanska inicijativa za tranzicijsku pravdu dodjeljuje grantove za istraživačke priče

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je poziv za dodjelu grantova za istraživačke priče na temu tranzicijske pravde.

09.11.2018.

Na konferenciji o govoru mržnje u medijima posebna pozornost posvećena izvještavanju o migrantima i izbjeglicama

Dvodnevna međunarodna konferencija "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa" u srijedu je u Zagrebu završila donošenjem zaključka u kojem se ističe kako je borba protiv govora mržnje složen proces koji zahtijeva koordinaciju međunarodnih organizacija, država i medija te se poziva medije, ali i političare da se suzdrže od govora mržnje – naročito prema imigrantima i izbjeglicama.

08.11.2018.

U Zagrebu otvorena međunarodna konferencija o govoru mržnje u medijima

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak je u Zagrebu otvorila dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa" u organizaciji Vijeća Europa na kojoj sudjeluju istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, suci, tužitelji, predstavnici Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava i brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija.

06.11.2018.

HND i SNH oštro osudili šutnju države o pritiscima na novinare

Predsjednici Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Hrvoje Zovko i Anton Filić u ponedjeljak su zajednički oštro osudili najnovije pritiske na HND i novinare naglasivši da je glavni problem šutnja države na sve učestalije prijetnje i pritiske na novinare, ali i na sve jaču devastaciju medijske scene.

05.11.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto zbog uklanjanja priloga o kronologiji nastanka "grupe Borg" sa stranica RTL-a

Hrvatsko novinarsko društvo sa zabrinutošću je dočekalo potez uredništva RTL-a Hrvatska koje je sa svojih internetskih stranica uklonilo novinarski prilog o kronologiji nastanka ''grupe Borg'', nevidljivih autora zakona poznatog kao Lex Agrokor.

05.11.2018.

Godišnjica smrti istinske novinarske heroine

Danas se navršava godinu dana od smrti Jasne Babić, velike novinarske heroine. Ona je jedna od onih koji su punim plućima živjeli novinarstvo. Premda pritisnuta teškom bolešću Jasna je, kako su svjedočili njezini bliski prijatelji, i u tim posljednjim trenucima bila sretna žena, zadovoljna onim što je učinila, te svjesna da je njezin životni put potpuno zaokružen.

31.10.2018.