Aktualno

Aktualno - vijesti

Kontrola medija: Ruska agencija za nadzor medija progoni medije koji su objavili intervju sa Zelenskim

Ruska agencija za nadzor medija u nedjelju je upozorila medije da ne prenose intervjue s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te je otvorila istragu protiv onih koji su to učinili. Ukrajinski predsjednik dao je veliki intervju za najmanje četiri ruska medija (Meduza, ugašeni Tv Dožd, Novaja Gazeta i specijalni korespondent Kommersanta). U intervjuu koji traje više od 90 minuta govorio je o ruskoj invaziji na njegovu zemlju.

28.03.2022.

Ukrajinska državna tužiteljica: Dosad ubijeno 12 novinara

Dvanaest novinara ubijeno je u Ukrajini otkako je počela ruska agresija, objavila je ukrajinska državna tužiteljica na svojoj Facebook stranici.  "Govoriti istinu o Putinovoj agresiji je smrtnosno - 12 novinara dosad je ubijeno", objavila je Irina Venediktova. Među njima su američki, irski i ruski novinari.

27.03.2022.

Ruski veleposlanik tuži talijanski list zbog članka o atentatu na Putina

Ruski veleposlanik u Rimu tužio je talijanski list zbog članka u kojem se analiziraju prednosti i nedostaci mogućeg atentata na predsjednika Vladimira Putina. U tekstu objavljenome ovaj tjedan, list La Stampa sa sjedištem u Torinu bavio se hipotetskim scenarijem po kojem Putina ubija jedan od njegovih najbližih suradnika kako bi se zaustavio rat u Ukrajini.

26.03.2022.

U Vinkovcima održana radionica za novinare o online nasilju prema ženama

Nakon vrlo uspješne i posjećene radionice u Zagrebu, Agencija za elektroničke medije i Udruga B.a.B.e. organizirali su novu edukativnu radionicu za novinare na temu rodno uvjetovanog online nasilja prema ženama. Radionica je održana u Gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca, a prisustvovala su 23 novinara medija s područja Slavonije, priopćili su iz Agencije. 

25.03.2022.

Čak 149 kandidatura za novinarske nagrade, Ćimić, Derifaj, Dežulović i Jindra finalisti za novinara/ku godine

Čak 149 kandidatura u devet kategorija konkurira za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2021. godinu, koje će biti dodijeljene 3. svibnja 2022. u Novinarskom domu u Zagrebu na svečanosti u povodu Svjetskog dana slobode medija. Među njima je i četvero finalista za novinara, odnosno novinarku godine, i to Ilko Ćimić, Danka Derifaj, Boris Dežulović i Jelena Jindra.  

25.03.2022.

HRT pravomoćno izgubio spor protiv Zovka zbog njegovih navoda o cenzuri na javnoj televiziji

Županijski sud u Zadru je 3. veljače 2022. presudio da se kao neosnovana odbija žalba Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka te se potvrđuje presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 13. studenog 2020. kojom izjave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, dane u javnosti o postojanju cenzure na HRT-u, nisu sporne ili pak neistinite te da u konkretnom slučaju njima nije grubo povrijedio čast i ugled  HRT-a.

24.03.2022.

U granatiranju Kijeva poginula prebjegla ruska novinarka Oksana Bauljina

Ruska novinarka je poginula u srijedu u granatiranju Kijeva, objavio je tijekom večeri neovisni internetski medij The Insider za koji je radila. Oksana Bauljina poginula je u granatiranju dok je snimala razaranja nastala u ranijem napadu na trgovački centar u okrugu Podil, na sjeverozapadu ukrajinskog glavnoga grada, navodi se u priopćenju njezina medija.

24.03.2022.

Protiv poznatog novinara Aleksandra Nevzorov pokrenut prvi kazneni postupak po novom ruskom Zakonu o cenzuri

Ruske vlasti navele su u utorak da su pokrenule kazneni postupak protiv poznatog novinara Aleksandra Nevzorova zbog navoda da je ruska vojska namjerno granatirala rodilište u Mariupolju u Ukrajini. To je  prvi istaknuti novinar koji je ispitan zbog širenja navodnih "lažnih" informacija o ruskoj vojsci prema novom ruskom zakonodavstvu. Europska federacija novinara (EFJ) osuđuje ovu sudsku praksu i državnu cenzuru koja sprječava novinare u Rusiji da rade svoj posao, priopćili su iz EFJ-a.

24.03.2022.

U ruskom bombardiranju u Mariupolju poginuo snimatelj Viktor Dedov

Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) potvrdila je da je ukrajinski novinar Viktor Dedov preminuo 11. ožujka u Mariupolju nakon što je njegov stan bombardiran. Europska federacija novinara (EFJ) izražava sućut obitelji i prijateljima novinara. EFJ još jednom poziva ruskog okupatora da zaustavi bombardiranje civilnih ciljeva u Ukrajini, priopćili su iz EFJ-a.

24.03.2022.

Reuters uklonio ruski TASS iz svoje emisije

Agencija Reuters objavila je da je uklonila vijesti ruske novinske agencije TASS iz svoje emisije zbog načina na koji agencija u vlasništvu ruske države prikazuje rat u Ukrajini. "Smatramo da objava TASS-ovih vijesti u našoj emisiji nije u skladu s načelima Reutersa", rekao je izvršni direktor Matthew Keen u obavijesti radnicima.

24.03.2022.