Aktualno

Aktualno - vijesti

Ana Raić Knežević među najboljima na prvenstvu novinara u tenisu

U Novigradu Istarskom održano je 33. otvoreno prvenstvo novinara tenisača na kojem je u pojedinačnoj konkurenciji žena pobijedila  Slovakinja Maria Kovačikova, druga je bila Lidija Kosi, novinarka iz Slovenije, dok je treće mjesto osvojila češka novinarka Zuzana Predigerova. U pojedinačnoj muškoj konkurenciji pobijedio je slovenski novinar Bojan Glavič. Drugi je bio Slovak Pavel Kuška, a treći Dario Cavaliere, novinar iz Italije.

06.06.2019.

Odbor za medije prihvatio izvješće povjerenika za informiranje i podržao imenovanja Majde Tafre Vlahović i Katje Kušec

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora podržao je na sjednici u srijedu izvješće povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana za 2018. te Vladine prijedloge imenovanja Majde Tafre Vlahović u Upravno vijeće Hrvatske izvještaje novinske agencije (Hine) i Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije.

05.06.2019.

Uvjetna kazna Ivanu Đakiću - 11 mjeseci, rok kušnje tri godine

Ivan Đakić, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, na Općinskom sudu u Virovitici u srijedu je proglašen krivim te je za javno poticanje na nasilje i mržnju osuđen na osam mjeseci zatvora, a zbog prijetnji novinaru Ivanu Žadi sedam mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

05.06.2019.

Sabor: Što prije popuniti Programsko vijeće HRT-a

I vladajući i oporba složili su se u srijedu u Hrvatskom saboru da je što prije potrebno popuniti Programsko vijeće HRT-a sa četiri nova člana kako bi čim prije nastavilo obavljati nadzor programa javne radiotelevizije, a saborski Odbor za informiranje podnio je listu od 12 kandidata.

05.06.2019.

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA - Želimo udisati čist zrak

Ujedinjeni narodi upozoravaju da samo jedna od deset osoba na našem planetu udiše čist zrak. Industrija, promet, poljoprivreda i otpad, kao i sagorijevanje fosilnih i drugih goriva u našim kućanstvima glavni su uzroci njegovog onečišćenja, ističe se u priopćenju Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja.   

05.06.2019.

Natječaj za AIPS Nagrade za sportske novinare

Otovorne je natječaj za prijave za AIPS Nagradu za sportske novinare za 2019 oto. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 7. listopada. Ove godine, nakon iskustva u prošlogodišnjem procesu, AIPS uvodi 2 nove kategorije: za mlade novinare do 30 godina starosti i kratki video.

03.06.2019.

HND i SNH pridružili se Međunarodnoj i Europskoj federaciju novinara u osudi kaznenog progona Assangea

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske snažno podržavaju Međunarodnu i Europsku federaciju novinara (IFJ I EFJ) u osudi američke vlade da kazneno goni suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, prema Zakonu o špijunaži. HND i SNH podupiru stav IFJ-a i EFJ-a prema kojem bi američka optužnica kriminalizirala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrijebiti za kazneni progon novinara ako otkriju informacije od javnog interesa. 

 

02.06.2019.

Zbor znanstvenih novinara HND-a upozorava na gostovanje protivnika cijepljenja Wakefielda u Splitu

Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozorava javnost na skoro gostovanje Andrewa Wakefielda u Splitu, čiji je diskreditirani rad iz 1998. godine potaknuo val otpora cijepljenju.

 

30.05.2019.

Počelo snimanje treće i završne sezone "Novina"

Produkcijska kuća Drugi plan u Voloskom i Opatiji u utorak je počela snimati treću i završnu sezonu iznimno uspješne HTV-ove dramske televizijske serije "Novine", u režiji Dalibora Matanića i prema scenariju Ivice Đikića.

28.05.2019.

DZNAP i HND: Slijedi borba za "dio kolača" koje internetske platforme zarađuje preko novinara i izdavača

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak su organizirali tribinu s koje je poručeno kako izglasanu Direktivu o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU tek treba implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.

27.05.2019.