Aktualno

Aktualno - vijesti

HND apelira na medije da izvještavajući o nasilju nad djecom, strogo poštuju etička načela i prava djeteta

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na novinare i urednike da izvještavanju o obiteljskom nasilju nad djecom pristupe profesionalno, strogo poštujući prava djeteta i načela novinarske etike.

01.03.2019.

Nagrada Hrvatskom novinarskom društvu za borbu u ostvarivanju medijskih sloboda

-Gdje su mediji slobodni nema straha i ljudi su sigurni, kazao je citirajući Thomasa Jeffersona Tvrtko Jakovina predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo uručujući na svečanoj dodjeli Nagradu, koja nisi ime tog hrvatskog velikana, Hrvatskom novinarskom društvu.

01.03.2019.

Antonija Petričušić članica Nadzornog odbora HRT-a, oporba optužuje HRT da je podružnica HDZ-a

Sabor je u petak s 92 glasa 'za' i tri 'protiv' Antoniju Petričušić imenovao članicom Nadzornog odbora HRT-a, a glasovanju je prethodila žestoka prepirka između SDP-a i HDZ-a, pri čemu su oporbenjaci optuživali taj javni medij da je "podružnica HDZ-a", iz kojega su uzvraćali da HRT djeluje po zakonu koji je donio SDP ""na nedemokratski način".

01.03.2019.

HDFK: Protestiramo protiv prijetnje slobodi novinarstva i slobodi govora

Hrvatsko društvo filmskih kritičara pridružuje se Hrvatskom novinarskom društvu, Društvu hrvatskih filmskih redatelja i udrugama civilnog društva u izražavanju protesta protiv prijetnja slobodi novinarstva i slobodi govora koje u posljednje vrijeme, poduprte tužbama protiv novinara koji kritiziraju njezino javno djelovanje, dolaze s Hrvatske radiotelevizije.

28.02.2019.

Vlast je najodgovornija za teško stanje u novinarstvu

U ovaj prosvjed se ide jer je situacija u medijima katastrofalna, a dijalog sa Vladom ne postoji. Smatramo da vlast ni u jednom trenutku nije iskazala želju za razgovorom i nije normalno da vladajući gledaju kako se urušava profesija, koja je jedan od stupova demokratskog društva, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavljujući novinarski prosvjed Medije ste oteli, novinarstvo ne damo, koji će se održati u subotu i sa kojeg će Vladi biti upućen dokument  Osam zahtjeva protiv cenzure.

27.02.2019.

Podignuta optužnica protiv Đakićeva sina jer je novinaru Ivanu Žadi prijetio da će mu polomiti kosti

Općinski sud u Virovitici potvrdio je optužnicu protiv Ivana Đakića (22) iz Pitomače, sina HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, kojeg se tereti za ozbiljne prijetnje RTL-ovu novinaru Ivanu Žadi. Proglase li ga krivim, mlađem Đakiću prijeti do pet godina zatvora.

27.02.2019.

Nagrada Miko Tripalo za 2018. Hrvatskom novinarskom društvu

Iz Centara za demokraciju i pravo Miko Tripalo u utorak su izvijestili da su Nagradu Miko Tripalo za 2018. dodijelili Hrvatskom novinarskom društvu.

26.02.2019.

Hrvatsko novinarsko društvo poziva na prosvjednu šetnju

Hrvatsko novinarstvo društvo u subotu 2. ožujka 2019. organizira prosvjednu šetnju pod nazivom OTELI STE MEDIJE, NOVINARSTVO NE DAMO!, koja će početi u 12.05 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu

26.02.2019.

Obilježava se 146. rođendan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, poziva sve zainteresirane da se, od četvrtka, 28. veljače do ponedjeljka, 4. ožujka priključe obilježavanju 146. Zagorkinog rođendana.

26.02.2019.

Jovanović: Neprihvatljivo da javna televizija tuži svoje i druge novinare

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović izjavio je u utorak kako je neprihvatljivo da javna televizija poput HRT-a sudski tuži svoje novinare i novinare drugih medija, a tome se trebaju svi suprotstaviti u interesu slobode medija.

26.02.2019.