Aktualno

Aktualno - vijesti

Komemoracija za kolegu Denisa Lovrovića u utorak u Novinarskom domu

Od fotoreportera Denisa Lovrovića prijatelji i kolege u Zagrebu će se oprostiti komemoracijom u utorak, 23. siječnja 2024. u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Denis će biti pokopan na riječkom groblju Kozala dan ranije u 13.30. sati. 

19.01.2024.

EFJ pozvao saborske zastupnike da odbace Zakon opasnih namjera

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici, Hrvatskom novinarskom društvu (HND), u pozivu saborskim zastupnicima da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora, jer bi to imalo alarmantne posljedice za novinarske izvore i pravo na informaciju, priopćili su iz EFJ-a.  

19.01.2024.

Zovko: Hrvatsko novinarsko društvo ne isključuje mogućnost velikog prosvjeda

- Hrvatsko novinarsko društvo ne isključuje mogućnost prosvjeda. Velikog prosvjeda na kojem ćemo osim naših kolegica i kolega pozvati građane. Ova stvar se itekako tiče svih građana. Ovo je zakon opasnih namjera. Izmjene kaznenog zakona će nam onemogućiti objavljivanje informacija i otkrivanje afera. Objava informacija od javnog interesa će se kažnjavati zatvorom. Ovo je udar ne samo na novinarsku profesiju nego i na zviždače, rekao je za N1 televiziju HND-a Hrvoje Zovko.

19.01.2024.

HND od saborskih zastupnika traži glas protiv zakona opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo obratilo se danas klubovima saborskih zastupnika s apelom da glasaju protiv prijedloga novog kaznenog djela "Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a) koje smatramo zakonom opasnih namjera protiv novinarske profesije i interesa javnosti te se protivimo njegovom uvođenju, navodi se u apelu. 

18.01.2024.

Milanović: Nitko se ne smije bojati otkriti javnosti informacije o pogodovanju, kriminalu i korupciji u vlasti

Nitko se u Hrvatskoj ne smije bojati otkriti javnosti informacije o pogodovanju, kriminalu i korupciji u vlasti, stoji u izjavi predsjednika Republike Zorana Milanovića, koja je danas upućena Hrvatskom novinarskom društvu. 

18.01.2024.

Raspisan natječaj za urednike programa na Hrvatskom radiju i Hrvatskoj televiziji

Hrvatska televizija i Hrvatski radio raspisali su natječaje za urednike programa. Prijave na natječaj za imenovanje urednika, s priloženim dokazima o udovoljavanju uvjetima kako su utvrđeni ovim  javnim natječajem, podnose se u zatvorenoj omotnici, u roku od 15 (petnaest) dana računajući od dana (17. siječnja) objave ovog javnog natječaja u Narodnim novinama.

18.01.2024.

Podnesen zahtjev za skraćeni stečaj Glasa Istre

Trgovački sud u Pazinu zaprimio je zahtjev za provedbu skraćenog stečaja nad Glasom Istre novine d.o.o, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i ukupnom iznosu većem od 300.000 eura, javlja Hina.

16.01.2024.

Tom Dubravec prvi je osvajač Trofeja Vrana

Prvenstvo SKI kluba Novinar, sekcije novinara skijaša Hrvatskog novinarskog društva, svake zime organizira natjecanje koje je ujedno i izborni dio za hrvatsku reprezentaciju koja će ove godine sudjelovati na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša u Kazahstanu. Od ove godine to se natjecanje zove Trofej Vrana u spomen Srđana Vrančića Vranu, prerano preminulog izvrsnog fotoreportera Cropixa i člana Sekcije novinara skijaša HND-a, donosi Novi list.

 

14.01.2024.

SafeJournalists: Hitno pronaći i procesuirati odgovornog za prijetnje novinarima N1 u Srbiji

Novinari N1 dobili su jučer prijetnje putem emaila. Izvjesni Milan M. uputio je web redakciji N1 poruku u kojoj je, između ostalog, pisalo da će doći dan kada će im (novinarima/kama) biti krvave glave, uz niz psovki, među kojima i one da su nacisti i srbomrsci.

 

13.01.2024.

HND: Izmjene Kaznenog zakona čin su agresije na novinarsku profesiju i javni interes

Vlada ustraje na donošenju Zakona opasnih namjera i ovo je najveći čin agresije na novinarsku profesiju i javni interes u duljem periodu. Nema opravdavanja za donošenje ovih izmjena Kaznenog zakona, kazano je na konferenciji za novinare HND-a upriličenoj u povodu, kako se to sada već uvriježilo nazivati ga u javnosti, donošenja Zakona opasnih namjera.

12.01.2024.