Aktualno

Aktualno - vijesti

Tisuće tužbi za novinare i medije teške 77,4 milijuna kuna kako bi se ušutkao glas javnosti

Stalnim tužbama protiv novinara i medija nastavlja se maltretiranje i zastrašivanja novinara i medija te se može govoriti o jednom sistemskom pritisku koji prerasta u kulturu tužakanja. Stvara se jedan novi vid pritiska kojim se ekonomskim i financijskim iscrpljivanjem nastoji ušutkati medije i novinare, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na predstavljanju najnovije ankete HND-a o broju tužbi protiv novinara, novinarki i medija.

30.03.2022.

Istraživanje HND-a: broj tužbi protiv novinara i medija u porastu, aktivno njih najmanje 951

U Hrvatskoj je trenutno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna, pokazuju rezultati ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo provodi već četvrtu godinu.

30.03.2022.

Zbog pritiska i zabrana ruskih vlasti Novaya Gazeta nobelovca Muratova prestala izlaziti

Ruske novine Novaya Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavile su u ponedjeljak da će prestati s internetskim i tiskanim izdanjem do kraja rata u Ukrajini. Takvu odluku donijeli su nakon što su dobili drugo upozorenje od državnog regulatora za medije zbog navodnog kršenja famoznog Zakona o medijima i optužbi da su „strni agenti“, priopćila je Europska federacija novinara i još jednom pozvala ruske vlasti da zaustave spiralu cenzure i zabrane te iskorjenjivanja neovisnih medija u Rusiji.

30.03.2022.

EFJ traži hitno puštanje na slobodu fotoreportera Maksa Levina. Osuđuje se ruske snage koje su otele više novinara i prisiljavali ih na suradnju

-Tijekom prošlog mjeseca zabilježeni su slučajevi otmice novinara na okupiranim područjima Ukrajine. Neki su pušteni dok se ukrajinski fotoreporter Maks Levin još uvijek vodi kao nestao od 13. ožujka, priopćila je Europska federacija novinara (EFJ) koja je osudila namjerno ciljanje na novinare od strane ruske vojske te mučenje i pritisak koji se vrši na novinare i njihove obitelji kako bi ih se natjeralo na suradnju.

30.03.2022.

Predstavljanje najnovije ankete o broju tužbi protiv novinara, novinarki i medija

Rezultati najnovije ankete o broju aktivnih sudskih postupaka protiv medija i novinara bit će predstavljeni u srijedu, 30. ožujka 2022. u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma. Na predstavljanju rezultata govorit će  Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Goran Gazdek, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Vanja Jurić, odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe, Ema Tarabochia Veršić, glavna tajnica HND-a i Monika Kutri, autorica istraživanja i Suzana Lepan Štefančić, članica Izvršnog odbora HND-a i članica Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP-tužbi Ministarstva kulture i medija.

29.03.2022.

Akcija Sindikata novinara Hrvatske: Mladi u sindikat!

-U Sindikat novinara Hrvatske uključuju se studenti i studentice novinarstva i mladi novinari i novinarke koji tek ulaze na medijsko tržište rada. Zato smo odlučili formirati Odbor za mlade putem kojeg će naši novi članovi i članice u borbu za svoja novinarska i radnička prava, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske.

29.03.2022.

Ruske vlasti moraju prestati maltretirati i pritvarati novinare neovisnog portala Sota.Vision

Ruske vlasti moraju prestati uznemiravati novinare s neovisnog portala Sota.Vision i omogućiti svim novinarima da rade slobodan, priopćili su iz Committee to Protect Journalists – CPJ (Odbor za zaštitu novinara). Kako je naveo uredniku Sota.Vision Aleksej Obuhov, koji je razgovarao s CPJ, od 7. ožujka vlasti su pritvorile najmanje sedam novinara Sota.Visiona, od kojih su dvojica osuđeni na višednevnu zatvorsku kaznu,  a ostale su novčano kažnjavali i maltretirali.  

29.03.2022.

Informacijski rat u Ukrajini: Mediji suočeni s "poplavom" informacija i fotografija

Obilje informacija i fotografija o ruskoj invaziji na Ukrajinu predstavlja pravi izazov za medije kako ne bi postali oruđe informacijskog rata koji se paralelno odvija s oružanim sukobom zbog čega su prisiljeni primijeniti nove metode rada, piše u utorak agencija AFP.

29.03.2022.

Komemoracija za Igora Mandića: Zadužio je hrvatsku kulturu i novinarstvo

Kolege i prijatelji pokojnog kritičara, esejista i pisca Igora Mandića oprostili su se na komemoraciji u ponedjeljak od tog velikog intelektualca uz poruke kako je riječ o iznimnoj intelektualnoj gromadi čiji je odlazak ostavio veliku prazninu u hrvatskom kulturnom prostoru.

28.03.2022.

Napadačima na novinarku Živanu Šušak Živković prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

Svjedočenjem i izvođenjem dokaza na Općinskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Tončiju Ćukušiću i Antoniju Ćukušiću za napad na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobijama u travnju 2020. - Želim da se ovo sve što prije završi i da se to više nikome ne dogodi. Pogotovo ne kolegama i kolegicama koje rade svoj posao, rekla je kolegica Živana  nakon suđenja, vidno potresena zbog ponovnog susreta sa napadačima i gledanja snimki događaja.

28.03.2022.