Aktualno

Aktualno - vijesti

Ministrica kulture pozvala medijske nakladnike da poštuju statute medija i kolektivne ugovore

Ministarstvo kulture poziva sve nakladnike, kako tiskanih tako i elektroničkih medija, na poštivanje odredbi zakona, statuta, kolektivnih ugovora i ostalih propisa koji novinarima omogućavaju da slobodno i nesmetano rade svoj posao, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva kulture nakon sastanka ministrice Nine Obuljen Koržinek s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva (HND).

27.09.2019.

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena na okruglom stolu

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena je u petak na istoimenom okruglom stolu gdje je istaknuto kako je donošenjem Zakona o telekomunikacijama 1994. možda i završilo ''medijsko gusarstvo'', privatni elektronički mediji sada se suočavaju s novim izazovima.

27.09.2019.

U Saboru obilježen Međunarodni dan prava na pristup informacijama

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, 28. rujna, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan izjavio je u petak da se radi o građanskom i ustavnom pravu te da je odgovornost za objavu informacija po zahtjevima građana i drugih korisnika na tijelima javne vlasti i njihovim čelnicima.

27.09.2019.

INTERVJU - M. B. Bjerregard: Osuđujemo postupanje policije u slučaju Duhaček, time se ugrožava sloboda medija i govora

Razgovarala: Barbara Matejčić  

Mogens Blicher Bjerregard predsjednik Europske federacije novinara i bivši dugogodišnji predsjednik Danskog sindikata novinara idući tjedan dolazi u Hrvatsku. Sudjelovat će na tribini o radnim i autorskim pravima novinara “Novinarstvo ne damo: Koliko i za koliko radimo?“ koja će se 30. rujna održati u Novinarskom domu u Zagrebu. Tim smo povodom razgovarali s njim o radnim i autorskim pravima, privođenju novinara Indexa Gordana Duhačeka te drugim pitanjima koja muče novinare. 

26.09.2019.

Okrugli stol povodom 25. godina privatnih elektroničkih medija

Povodom 25. godina privatnih elektroničkih medija u Novinarskom domu u petak 27. rujna u 11 sati održat će se okrugli stol na kojem će 25 protagonista bitnih medijskih događanja raspravljati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj.

25.09.2019.

Novo ročište u radnom sporu Zovka protiv HRT-a: svjedoče M. Sever i A. Posavljak

Na Općinskom sudu u Zagrebu, Vukovarska 84, u srijedu, 25. rujna 2019., u 11.45 sati održat će se ročište u radnom sporu koji je pokrenuo predsjednik HND-a Hrvoje Zovko protiv HRT-a.

24.09.2019.

Jesu li portali protivnici novina ili je moguća koegzistencija digitalnih i tiskanih (analognih) medija?

Piše: Stanko Ferić

Je li prošlo vrijeme tiskanih medija koji su preživjeli dva udara novih mlađih elektroničkih medija, najprije radija pa zatim televizije, a sada ih ugrožava treći - internet koji je donio elektroničke medije, portale i društvene mreže? To pitanje bila je tema okruglog stola Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu koji je održan od 20. do 22. rujna u Daruvaru.

23.09.2019.

Fra Ma Fu Festival: Bariću, Vitasu i Mahmutoviću nagrade za najbolju reportažu

Foto: Nikola šolić

Dodjelom nagrada u petak je U Daruvaru počeo Peti Fra Ma Fu festival - Festival reportaže i reportera. Nagradu za najbolje reportaže za prošlu godinu dobili su. Vid Barić iz Jutarnjeg lista, Denis Mahmutović iz 24sata i Zoran Vitas iz Večernjeg lista. Nagrade za humanost za novinare koji su svojim tekstovima, novinarskim radom i posebnim angažmanom doprinijeli realizaciji humanitarnih projekata dobili su Maja Sever i Slobodan Vesović. 

 

 

21.09.2019.

Gavranović: Dobra naslovnica može povećati prodaju za 50 posto

Na regionalnom festivalu komunikacija 12. Weekend Media FestivalNa održan je panel "Panic At T Disco: Mediji, javni sekto i kultura" raspravljalo se o tome što je dobra naslovnica, a sujelovali su glavni urednici tiskovina iz Hrvatske Goran Gavranović, Slovenije - Robert Botteri i Srbije - Veljko Lalić. Botteri je rekao da na naslovnicama u Sloveniji najviše interesa izazivaju Tito, Hitler i Žižek.

 

20.09.2019.

Odgođena presuda Indexovom novinaru zbog pjesme "Govna Velebita"

U 18 SATI na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu trebala je biti objavljena presuda Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku zbog pjesme "Govna Velebita". No presuda je odgođena. Kako piše Index u međuvremenu je stigao ispravak optužnog prijedloga.

19.09.2019.