Aktualno

Aktualno - vijesti

Ema Tarabochia izabrana za novu glavnu tajnicu Hrvatskog novinarskog društva

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva na svojoj četrnaestoj sjednici za novu glavnu tajnicu HND-a izabrao je Emu Tarabochiu, dosadašnju izvršnu urednicu portala hnd.hr. Ema Tarabochia je izabrana većinom od osam glasova, Iva Borković dobila je pet glasova, a Željko Valentić i Gordana Gojak po jedan, dok je Branimir Zekić odustao od kandidature. 

27.10.2018.

Ogranak HND-a na HTV-u: Dosta je javnog sramoćenja u programu Javne televizije

Prošlo je gotovo mjesec dana od hitne sjednice na kojoj je Programsko vijeće HRT-a izvijestilo javnost o zabrinjavajućem stanju na HRT-u, o nepoštivanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda, a da s HRT-a nitko nije reagirao.

27.10.2018.

Konferencija Vijeća Europe i Agencije za elektroničke medije: "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa"

Vijeće Europe i Agencija za elektroničke medije 6. i 7. studenog 2018. u Zagrebu organiziraju međunarodnu konferenciju „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa“. Na konfereciji će sudjelovat istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, eksperti za medijsku pismenost, suci, tužitelji, predstavnici brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija, kao i Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava. 

26.10.2018.

HND: Desetljeće nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića naručitelj zločina još uvijek nepoznat

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podsjeća da ni deset godina od ubojstva novinara i vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića nije otkriven nalogodavac tog brutalnog zločina kao ni njegov motiv.

23.10.2018.

Predstavljani rezultati projekta za jačanje kapaciteta ključnih dionika prava na pristup informacijama

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa predstavila je rezultate projekta i završetak operacije „Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, medija i građana za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama“, koja se provodila od listopada 2017. do rujna 2018. godine i sufinancirala iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, ukupne vrijednosti 599.922,00 kuna. 

23.10.2018.

Slavica Bakić nova glavna urednica Novog lista

Slavica Bakić imenovana je za novu v. d. glavne urednice Novog lista, odlukom Uprave, na mandat od šest mjeseci, koji započinje danas. Prva žena na čelu redakcije u povijesti Novog lista, na tu poziciju dolazi s radnog mjesta urednice rubrike Novosti.

22.10.2018.

Margetić nakon sastanka s premijerom Plenkovićem prekinuo štrajk glađu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u petak navečer u Banskim dvorima istraživačkog novinara Domagoja Margetića, na njegov zahtjev i pozvao ga da prekine štrajk glađu, što je on večeras i učinio, izvijestila je Vlada na svojim internetskim stranicama.

20.10.2018.

Javni servisi i i sadržaji od javnog interesa glavna tema godišnjeg zasjedanja EPRA-e

Redovito jesensko godišnje zasjedanje Europske platforme regulatornih tijela – EPRA održano je sredinom listopada u Bratislavi, gdje se okupilo više id 50 predstavnika regulativnih tijela te medijskih stručnjaka i predstavnika drugih europskih organizacija, poput Vijeća Europe, Europskog audiovizualnog opservatorija i OESS-a.

19.10.2018.

Ogranak HND-a na HTV-u: Postoji li Kazimir Bačić?

Članovi Ogranka HND-a na HTV-u, zgranuti su demantijem objavljenim 9. listopada 2018. na portalu Novosti, koji potpisuje glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić. Glavni ravnatelj, naime, u demantiju na tekst Gorana Borkovića naslovljen „Katedrala istanbulskog duha” tvrdi: „Hrvoje Zovko nije podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika na HTV4 jer to navedeno mjesto ne postoji. Hrvoje Zovko imao je zaključen ugovor o radu za radno mjesto urednik-koordinator, dok je poslove tzv. back urednika obavljao u sklopu emisije Studio 4 na HTV-u 4.”

18.10.2018.

Turski dnevnik tvrdi da je Khashoggiju odrubljena glava

Saudijski novinar Jamal Khashoggi mučen je prije nego mu je "odrubljena glava" u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, tvrdi u srijedu turski dnevnik Yeni Safak dodajući da je imao pristup zvučnoj snimci događaja.

17.10.2018.