Aktualno

Aktualno - vijesti

EFJ poziva europske vlade da zaštite socijalni status zaposlenih i samozaposlenih novinara

Europska federacija novinara (EFJ) poziva vlade i socijalne partnere na europskoj i nacionalnoj razini da provedu potrebne kompenzacijske mjere za pomoć medijima i zaštitu socijalnog statusa zaposlenih i samozaposlenih novinara.

20.03.2020.

COVID-19: Vlade moraju promicati slobodan protok informacija

U svjetlu rastućih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-19, organizacije koje prate slobodu izražavanja i medija pozivale su vlade da promiču i zaštite pristup i slobodan protok informacija tijekom pandemije COVID-19.

20.03.2020.

HND i SNH: Zaštitite one koji izvještavaju o COVID-19

S obzirom na pandemiju koronavirusa i Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koja je 19. ožujka 2020. stupila na snagu, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponudili su suradnju Stožeru civilne zaštite RH te ponovili zahtjev kojeg su 15. ožujka 2020. uputili i Ministarstvu kulture kao prilog Vladinim mjerama za zaustavljanje epidemije koronavirusa.

19.03.2020.

Ministarstvo kulture o mjerama za pomoć medijskom sektoru

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima pomoći medijskom sektoru u kojem naglašava kako su usvojene mjere usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a da je većina pružatelja medijskih usluga u Hrvatskoj djeluje kao trgovačka društva "te su samim time ove mjere usmjerene i na njih".

19.03.2020.

HTV4 i Prvi program Hrvatskog radija - program "Zajedno za zdravlje''

Hrvatska radiotelevizija od četvrtka je Četvrti program HTV-a i Prvi program Hrvatskog radija pretvorila u specijalizirane kanale nazvane program "Zajedno za zdravlje", izvijestili su s HRT-a.

19.03.2020.

PRIJEDLOG HND-a I SNH ZA ODGOVOR NA KRIZU KOJA PRIJETI OD EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Novinarstvo je u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi kakva prijeti od epidemije koronavirusa potrebnije nego ikad. Funkcioniranje vitalnih javnih službi – od zdravstva, preko opskrbe, do financijskog sustava – i osobne sfere života građana izravno ovisi o pravodobnim i provjerenim informacijama, dok širenje dezinformacija sve krizne scenarije može učiniti mnogo težima.

18.03.2020.

SafeJournalists: Regionalna platforma oštro osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua Bekimu Kabashiju

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua direktoru online portala “Reporteri”, Bekimu Kabashiju.

 

18.03.2020.

HND i SNH: Zašto Vladinim kriznim mjerama nisu obuhvaćeni novinari i mediji?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) sa žaljenjem konstatiraju kako mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju - novinare i medije!

 

18.03.2020.

Predsjednik Europske federacije novinara: Mjere za suzbijanje COVID-19 ne smiju biti opravdanje za cenzuru

"Svi smo pogođeni pandemijom koronavirusa i svi smo odgovorni u suočavanje s ovom krizom. U ovom vrlo izazovnom vremenu, novinarstvo ima ključnu ulogu u informiranju javnosti pomoću podataka temeljenih na činjenicama. Puno je savjeta i profesionalnih savjeta kojima se smanjuje širenje lažnih vijesti. Ljudi su zabrinuti i paze na pouzdanost vijesti", navodi se u priopćenju predsjednika Europske federacije novinara (European Federation of Journalists - EFJ) Mogensa Blichera Bjerregårda. 

18.03.2020.

HND najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Jelića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića, koji je prije dva dana na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu Karlovačke županije izdavao zapovijedi i prijetio novinarima riječima: „Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave.“

18.03.2020.