Aktualno

Aktualno - vijesti

Odbor za medije: Osuditi govor mržnje i prijetnje novinarima

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije primio je na znanje izvješća o poslovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) za 2014. i 2015. godinu, te se na prijedlog Gorana Beusa Richembergha (GLAS) složio da pisanom izjavom osudi govor mržnje u svjetlu nedavnih prijetnji novinarima.

12.12.2017.

HND osuđuje prijetnju smrću upućenu novinarki Nataši Božić Šarić

HND najoštrije osuđuje uvrede i prijetnju smrću upućenu kolegici Nataši Božić Šarić koje je nakon televizijske emisije koju vodi nedjeljom dobila putem društvenih mreža. Kolegica Božić Šarić prijetnje je prijavila policiji, a HND od nadležnih tijela traži da hitno pronađu i kazne autora prijetnje.

11.12.2017.

Platforma 112: Sustavni napadi na kritičko mišljenje i slobodu udruživanja; izostala javna osuda

Platforma 112 u nedjelju je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ustvrdila da u Hrvatskoj postoje sustavni napadi na kritičko mišljenje i slobodu udruživanja te da je promicanje slobode izražavanja i suzbijanje njene zloupotrebe kroz govor mržnje sve teže zbog izostanka javne osude govora koji širi, potiče, promiče i opravdava mržnju.

11.12.2017.

Osuda najnovijih prijetnji medijima i novinarima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje najnovije verbalne prijetnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

09.12.2017.

HRT u siječnju pokreće televizijski program za dijasporu HTV5

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u siječnju 2018. pokrenut će televizijski program namijenjen Hrvatima izvan Hrvatske te međunarodnoj javnosti, potvrđeno je Hini s javne radiotelevizije.

07.12.2017.

Održana radionica Povjerenika za informiranje "Moje pravo na informaciju"

Povjerenik za informiranje kao tijelo nadležno za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup i ponovnu uporabu informacija održao je radionicu "Moje pravo na informaciju" u okviru provedbe projekta "Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, medija i građana za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama", sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Radionica je održana u Kući Europe u Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

06.12.2017.

Predstavnik za slobodu medija OESS-a izrazio zabrinutost za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Désir izrazio je zabrinutost za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zbog praćenja nedavne presude Međunarodnog suda u Haagu.

06.12.2017.

Programsko vijeće: Ograđivanje HRT-a od Stankovića ozbiljan je propust i kršenje ustavnih prava

Programsko vijeće HRT-a je većinom glasova i uz izdvojena mišljenja usvojilo zaključak kojim se ograđivanje vodstva nacionalne radiotelevizije od novinara i voditelja Aleksandra Stankovića ocjenjuje ozbiljnim propustom.

05.12.2017.

Kujundžić na okruglom stolu Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a: Osniva se Fond za inovativne lijekove

U tijeku je osnivanje Fonda za inovativne lijekove, koji će omogućiti da inovativni lijekovi budu dostupni što većem broju pacijenata u Hrvatskoj, pa tako i djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije, potvrdio je Ministar zdravstva Milan Kujundžić na okruglom stolu Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva "Mogu li svi dobiti skupe lijekove? Od Spinraze do drugih inovativnih lijekova".  

04.12.2017.

HND osuđuje prijetnje novinarima zbog izvještavanja o samoubojstvu generala Praljka

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje prijetnje upućene novinarima i medijima, uključujući i prijetnje smrću, zbog izvještavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubojstvu koje je general Slobodan Praljak počinio u sudnici Haškog suda.

02.12.2017.