Aktualno

Aktualno - vijesti

Statičari pregledali ZGRADU NOVINARSKOG DOMA

Statičari su danas, nakon razornog nedjeljnog potresa u Zagrebu, pregledali zgradu Novinarskog doma i ustanovili kako je u uporabnom stanju. Uputili su i preporuku da se dodatno pregledaju stubišta te savjetovali sanaciju. Budući da je sama zgrada, ali i oba stubišta, zaštićeno kulturno dobro, Hrvatsko novinarsko društvo, u čijem je zgrada vlasništvu, obratilo se i Ministarstvu kulture za moguću pomoć.

23.03.2020.

Sto deseta godina HND-a - Novinari su izgradili svoj Dom

Piše: Ivica Buljan

Zgrada Novinarskog doma srećom u ovom potresu nije imala velikih oštećenja, osim manjih na unutarnjim zidovima i stubištu. Za sada ipak, dok ne dođu statičari i ne potvrde da je zgrada sigurna, najbolje je u nju ne ulaziti, a svi stanari pronašli su alternativni smještaj. Od samog osnutka HND-a, tijekom početka dvadesetog stoljeća, među novinarima je kolala ideja o gradnji svog Novinarskog doma. 

22.03.2020.

Objavljen Priručnik za provjeru informacija iz medija

Elektronička knjiga "Priručnik za provjeru informacija iz medija: Metode i alati za analizu lažnihj vijesti, dezinformacija i ostalih online manipulacija", autora Radoslava Dejanovića, objavljena je na mrežnim stranicama Društva za zaštitu novinarskih prava (DZNAP).

21.03.2020.

Radiš u medijima ili kulturi? Podijeli s nama svoja iskustva uslijed krize uzrokovane koronavirusom!

Osim što su, kao i ostatak opće populacije, zdravstveno ugroženi koronavirusom – novinskim institucijama, a uz njih i svim ostalim medijskim radnicima te više ili manje srodnim djelatnostima u kulturi i umjetnosti, izravno je ugrožena egzistencija.

21.03.2020.

EFJ poziva europske vlade da zaštite socijalni status zaposlenih i samozaposlenih novinara

Europska federacija novinara (EFJ) poziva vlade i socijalne partnere na europskoj i nacionalnoj razini da provedu potrebne kompenzacijske mjere za pomoć medijima i zaštitu socijalnog statusa zaposlenih i samozaposlenih novinara.

20.03.2020.

COVID-19: Vlade moraju promicati slobodan protok informacija

U svjetlu rastućih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-19, organizacije koje prate slobodu izražavanja i medija pozivale su vlade da promiču i zaštite pristup i slobodan protok informacija tijekom pandemije COVID-19.

20.03.2020.

HND i SNH: Zaštitite one koji izvještavaju o COVID-19

S obzirom na pandemiju koronavirusa i Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koja je 19. ožujka 2020. stupila na snagu, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponudili su suradnju Stožeru civilne zaštite RH te ponovili zahtjev kojeg su 15. ožujka 2020. uputili i Ministarstvu kulture kao prilog Vladinim mjerama za zaustavljanje epidemije koronavirusa.

19.03.2020.

Ministarstvo kulture o mjerama za pomoć medijskom sektoru

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima pomoći medijskom sektoru u kojem naglašava kako su usvojene mjere usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a da je većina pružatelja medijskih usluga u Hrvatskoj djeluje kao trgovačka društva "te su samim time ove mjere usmjerene i na njih".

19.03.2020.

HTV4 i Prvi program Hrvatskog radija - program "Zajedno za zdravlje''

Hrvatska radiotelevizija od četvrtka je Četvrti program HTV-a i Prvi program Hrvatskog radija pretvorila u specijalizirane kanale nazvane program "Zajedno za zdravlje", izvijestili su s HRT-a.

19.03.2020.

PRIJEDLOG HND-a I SNH ZA ODGOVOR NA KRIZU KOJA PRIJETI OD EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Novinarstvo je u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi kakva prijeti od epidemije koronavirusa potrebnije nego ikad. Funkcioniranje vitalnih javnih službi – od zdravstva, preko opskrbe, do financijskog sustava – i osobne sfere života građana izravno ovisi o pravodobnim i provjerenim informacijama, dok širenje dezinformacija sve krizne scenarije može učiniti mnogo težima.

18.03.2020.