Aktualno

Aktualno - vijesti

Obrazloženje odluke o otkazu novinarki Novog lista Tatjani Gromača bizarno je a odluka o novom radnom mjestu Maje Hrgović, pod prijetnjom otkazom, je nezakonita

Hrvatsko novinarsko društvo izražava duboku zabrinutost informacijama da je uprava Novoga lista dala otkaz Tatjani Gromača, uglednoj spisateljici i novinarki, dok Maji Hrgović, drugoj uglednoj spisateljici i novinarki, prijeti otkazom u slučaju da ne prihvati degradirajući ugovor koji je daleko ispod njezinih autorskih i novinarskih mogućnosti.

15.05.2016.

HND osuđuje napad na novinara RTL-a Petra Panjkotu

HND najoštrije osuđuje napad na reportera Petra Panjkotu koji je jučer, nakon što se javio u program RTL-a, u Banja Luci udaren u glavu.

15.05.2016.

Obilježen Dan HRT-a

Svečanom akademijom u dvorani Vatroslava Lisinskog obilježen je Dan HRT-a te 60. obljetnica Hrvatske televizije i 90. obljetnica Hrvatskog radija. 

15.05.2016.

Reporter RTL-a Petar Panjokta fizički napadnut tijekom izvještavanja u Banja Luci

Reporter RTL-a Petar Panjkota lakše je ozlijeđen u fizičkom napadu do kojeg je došlo neposredno nakon javljanja uživo s prosvjeda u Banja Luci za središnju informativnu emisiju RTL Danas, priopćio je RTL, koji oštro osuđuje napad na svog novinara i ocjenjuje ga i napadom na slobodu izvještavanja. 

 

14.05.2016.

"Vlast guši civlino društvo kao i 90-ih"

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirao je tribinu o stanju civilnoga društva u Hrvatskoj na kojoj su sudionici rekli da su zabrinuti zbog, kako ocjenjuju, pritisaka vlasti koji ih podsjećaju na 90-te godine, i na suzbijanje djelovanja civilnog društva.

13.05.2016.

Prvo ročište u sporu Krišto protiv novinara Gazdeka ujedno i zadnje; presuda 8. lipnja

Parnica u kojoj pred Općinskim sudom u Virovitici novinara Gorana Gazdeka tuži zbog objavljene točne informacije Ante Krišto, nekadašnji šef ratnog Kriznog štaba i tadašnji predsjednik Skupštine općine Virovitica, imala je danas prvo ročište koje je odlukom suda bilo i zadnje.

12.05.2016.

Vanjska produkcija na HRT-u: Radman ugovorio serije s Kuljišom i Malićem, stopirano 10 drugih ugovora

Bivše vodstvo HRT-a je samo dvadesetak dana prije smjene bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana potpisalo ugovore s vanjskim producentima o nabavi serija "Balkanska kuhinja" i "Hrvatski premijeri" autora Denisa Kuljiša i Gordana Malića, iako je istovremeno bilo zaustavljeno deset ugovora s drugim producentima o nabavi programa vrijednog više milijuna milijuna kuna.

12.05.2016.

Jozić: raskid suradnje sa zamjenicom glavne urednice Ivković Novokmet isključivo je poslovna odluka

Raskid suradnje sa zamjenicom glavne urednice Orianom Ivković Novokmet isključivo je poslovna odluka koja samo i jedino ima veze s reorganizacijom tportala, tvrdi glavna urednica tportala Danijela Jozić u priopćenju povodom medijskih napisa o cenzuri na tportalu. Jozić također tvrdi da je odluka o ukidanju radnog mjesta zamjenice glavnog urednika, na kojem je bila Novokmet, a na koje je trebala doći dosadašnja glavna urednica Đurđica Klancir, donesena krajem travnja tako da objava članka "Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?" ne može imati nikakve veze s otkazivanjem ugovora o radu.

11.05.2016.

„Panama Papers“ na konferenciji „Dataharvest“

„Panama Papers“ će biti jedna od glavnih tema konferencije „Dataharvest“ koja će se od 3. do 5. lipnja održati u Belgiji. Druga primamljiva tema je Heidi Blake, iz BuzzFeeda iz Velike Britanije, koja će govoriti o istraživanju namještanja teniskih utakmica pod nazivom „Teniski reket“.

11.05.2016.

Mediji ne smiju biti sredstvo ostvarivanja ničijih poslovnih i političkih interesa na štetu novinarstva, a novinari ne smiju biti kažnjavani zbog toga što kvalitetno rade svoj posao

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog najave navodno poslovno uvjetovanog otkaza novinarki Tportala.hr Oriani Ivković Novokmet uz obrazloženje kako se ukida njeno radno mjesto i više nije potrebna redakciji.

10.05.2016.