Aktualno

Aktualno - vijesti

Dva milijuna eura za spas javne radio-televizije od gašenja

Vijeće ministara BiH dodijelilo je dva milijuna eura Radio televiziji Bosne i Hercegovine čime je taj državni radijsko-televizijski servis spašen od gašenja. Vlada je na izvanrednoj sjednici izdvojila dva milijuna eura državnom, a po jedan i pol milijun entitetskim javnim servisima.

10.02.2024.

Odbačena tužba Mislava Stipića protiv bivših potpredsjednika HND-a Branka Mijića i Gorana Gazdeka

Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je tužbu Mislava Stipića protiv dvojice bivših potpredsjednika Hrvatskog novinarskog društva, a sada članova Izvršnog odbora HND-a Branka Mijića i Goran Gazdeka.  Do odbacivanja tužbe, kako stoji u rješenju Suda, došlo je nakon što je Stipić odustao od tužbe i prije početka samog postupka. 

08.02.2024.

Sabor: Odbor za medije prihvatio izvješća Hine i HRT-a

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je prihvatilo izvješća o radu Upravnog vijeća Hine i Programskog vijeća HRT-a za 2022.godinu. Oba izvješća prihvaćena su sa sedam glasova za, bez suzdržanih i glasova protiv.

 

 

07.02.2024.

Zakon opasnih namjena

Piše: Branko Mijić

Zbog zakona, s razlogom popularno nazvanog lex AP, koji širom otvara vrata skrivanju zlouporabe represivnog aparata i ukidanja javnosti kao kontrolnog mehanizma, te onima koji se o njega ogriješe prijeti s tri godine zatvora, Hrvatsko novinarsko društvo održalo je 31. siječnja 2024. godine prosvjedni skup na Markovu trgu u Zagrebu na kojem se okupilo više stotina kolegica i kolega, ali i slobodnomislećih građana kao i opozicijskih saborskih zastupnika koji su tog dana zasjedali.

07.02.2024.

Bdijenje za novinare ubijene u Gazi ispred Novinarskog doma i širom Hrvatske

Vodstva Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u ponedjeljak su ispred Novinarskog doma organizirali bdijenje i zapalili svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi, poručivši kako ''novinari i civili nisu ratne mete''. Istovremeno brojne kolege i kolegice palile su svijeće u spomen na novinare ubijene u Gazi i u Osijeku, Rijeci, šibeniku, Splitu i drugim gradovima.  

05.02.2024.

Izborna skupština DZNAP-a: Novi predsjednik Goran Penić

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) na izbornoj je skupštini u subotu izabralo novi nadzorni odbor i predsjedništvo te udruge koje je nakon skupštine za novog predsjednika DZNAP-a izabralo novinara Jutarnjeg lista Gorana Penića.

03.02.2024.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža: 25 godina kasnije i dalje bez pravde za Slavka Ćuruviju

Koalicija za slobodu medija i Safejournalist mreža razočarani su odlukom Apelacijskog suda da oslobodi okrivljene za ubojstvo Slavka Ćuruvije.
Jedini slučaj ubojstva novinara u Srbiji koji je dospio do suda, nije okončan osuđujućom pravomoćnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi riješiti slučajeve ubojstva novinara. Također, šalje se poruka novinarima da ih država neće zaštiti.

 

02.02.2024.

HND i SHN pozivaju na bdijenje za ubijene novinare i novinarke u Gazi

Međunarodna federacija novinara (IFJ) poziva sve svoje članice da održe bdijenje za ubijene novinare i novinarke u Gazi. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pridružuju se pozivu IFJ-a te pozivaju hrvatske novinare i novinarke na bdijenje u ponedjeljak, 5. veljače 2024. godine od 12.30 do 13.30 sati.

    

02.02.2024.

Strani mediji o prosvjedima u Zagrebu i Splitu: Plenković u nevolji - pada mu ugled u Bruxellesu

Brojni strani mediji raspisali su se o novinarskim prosvjedima protiv LEX AP-a održanim u srijedu u Zagrebu i Splitu.  Tako ugledni portal Politico prenosi izjavu predsjednika HND-a Hrvoja Zovka kako je zakon pokušaj Vlade da uguši kritike. O prosvjedu su pisali i agencije France Presse (AFP) i Reuters čije su izvještaje prenijeli i drugi strani mediji ističući u njima kako ova situacija nije nimalo ugodna i laskava za hrvatskog premijera.

01.02.2024.

HND-ovi prosvjedi u Zagrebu i Splitu: Zahtijevamo da Vlada povuče Lex AP!

Foto: Nikola šolić/HND

Namjera Lex AP-a od prvog dana bila je jasna. Zakon širom otvara vrata skrivanju zloupotreba represivnog aparata i ukida javnost kao kontrolni mehanizam rada policije, Državnog odvjetništva i sudova. Sve osobe iz sustava istrage koje dođu do podataka o nepravilnostima, a koji su od javnog interesa, dobro će razmisliti prije nego što ih podijele s medijima. Država ih je zastrašila, tri godine zatvora nisu šala. Stoga zahtijevamo da Vlada povuče zakon opasnih namjera, poručeno je danas s HND-ova prosvjeda na Markovu trgu protiv LEX AP-a, a iste poruke odaslane su i s prosvjeda koji je HND-ov ogranak u Splitsko-dalmatinskoj županiji održao u Splitu ispred HNK. 

31.01.2024.