Aktualno

Aktualno - vijesti

Matijanić, smrtopis

Piše: Branko Mijić 

Što god rekle formalno pokrenute istrage moralno suspektnih, glavni uzrok smrti Vladimira Matijanića je poznat, i može ga se samo zvati medicinski potpomognutim ubojstvom. Medicinski potpomognuto ubojstvo Vladimira Matijanića ražalovalo je lažnu svetost tog 5. kolovoza kao veličanstvenog, neprijepornog i nenadomjestivog datuma u povijesti Hrvata.

11.08.2022.

Trideset jedna godina od smrti Gordana Lederera

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 31. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije - koji je 1991. poginuo na tom mjestu snimajući naše branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Pokraj spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" održana je komemoracija, donosi HRT. 

11.08.2022.

Safe Journalists: Prijetnje novinaru u Hrvatskoj zbog razotkrivanja prijevare

Mladi novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. kolovoza 2022. nakon istraživanja slučaja prijevare turista za koji je Turistička zajednica zaprimila najmanje 30 pritužbi.

 

10.08.2022.

Komemoracija za Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo organizira komemoraciju za prerano preminulog kolegu Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr. Komemoracija će održati u četvrtak, 11. kolovoza 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Trg Gaje Bulata 1, s početkom u 17:30 sati.

09.08.2022.

HND: Tražimo detaljnu istragu smrti kolege Matijanića i kažnjavanje odgovornih

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

06.08.2022.

Safe Journalists: Prijetnje novinarima radio Goraždevca na Kosovu

Nakon što je 4. kolovoza na sajtu Gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B, komandira policijske potpostaje u Goraždevcu zbog zlouporabe službenog položaja tako što je sakupljao potpise za smjenu kolege albanske nacionalnosti, sin radnice policijske postaje u Goraždevcu Momir Bulatović došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne prijetnje šefu deska Radio Goraždevca Miliću Petroviću. Prijetnje su prijavljene policiji, a Odlukom državnog odvjetnika (javnog tužitelja) u Peći Momiru Bulatoviću je određen pritvor od 48 sati.

 

05.08.2022.

Progon novinara: Bjeloruska novinarka Iryna Slaunikava osuđena na pet godina zatvora

Današnja osuda novinarke Iryne Slaunikave na pet godina zatvora još je jedan primjer duboko cinične i osvetoljubive prirode bjeloruske vlade, kazao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor Committee to Protect Journalists (CPJ), u Madridu, komentirajući izrečenu presudu od pet godina zatvora bjeloruskoj novinarki.

04.08.2022.

SJ: Seksističke uvrede i prijetnje novinarkama u Srbiji

Nakon objavljivanja teksta na portalu Kurir.rs o navodno nelegalnom domu za stare, autorica teksta i urednica dobile su prijetnje smrću putem telefona od vlasnika tog objekta i njegovog brata. Slučaj je prijavljen policiji i Stalnoj radnoj grupi za sigurnost novinara.

 

04.08.2022.

HND osuđuje neprimjeren rječnik Ureda predsjednika RH

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje uvrede koje je Ured predsjednika Republike Hrvatske jučer uputio Jutarnjem listu u službenom priopćenju. Tekst priopćenja, koje je trebalo biti reagiranje na pisanje Jutarnjeg lista o pripremama za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sadrži niz uvredljivih kvalifikacija za medij i novinare/ke koji/e ondje rade, potpuno nedoličnih instituciji predsjednika Republike Hrvatske.

04.08.2022.

HND i SNH zabrinuti zbog masovnih otkaza na UNA TV-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju žaljenje zbog masovnih otkaza novinarima, novinarkama, snimateljima, montažerima, tonskim majstorima, producentima i ostalim djelatnicima u zagrebačkom dopisništvu UNA televizije i dijele zabrinutost za egzistenciju tridesetak kolegica i kolega, sve redom cijenjenih medijskih radnika koji se svojim dosadašnjim radom ničim nisu ogriješili o načela profesije.

 

03.08.2022.