Aktualno

Aktualno - vijesti

Na natječaj za za glavnog urednika HRT-a pristigla samo jedna važeća ponuda

Na natječaj za imenovanje glavnog urednika televizijskih programa HRT-a (HTV1 do HTV4 ) i Međunarodnog televizijskog kanala pristigle su ponude dvoje kandidata, ali samo jedna prijava ispunjava tražene uvjete, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

10.03.2022.

Edukativna radionica o online nasilju prema ženama

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Udruge B.a.b.e, u četvrtak 10. ožujka 2022., u hotelu Sheraton u Zagrebu, održat će se radionica za novinare i urednike u medijima, na temu suzbijanja online nasilja nad ženama, stoji u pozivu AEM-a za radionicu.  

09.03.2022.

Prijave za stipendije za sigurnost novinara i novinarki

Gong je objavio poziv za prijave na stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Riječ je o programu koji okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšao njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogao im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

09.03.2022.

EFJ i IFJ pozvali poslodavce da osiguraju zaštitu novinarima koje šalju u Ukrajinu

Međunarodne federacija novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) pozvale su medijske poslodavce da osiguraju zaštitu novinara koje šalju u ratna područja.  IFJ, EFJ i njihove podružnice u Ukrajini, NUJU i IMTUU, napominju da mnogi dopisnici u Ukrajini nemaju pancire, balističke kacige ili medicinske komplete, navdi se u zajedničkom priopćenju.

08.03.2022.

Novinarske ekipe na meti ruskih snaga

U roku od samo nekoliko dana, ekipu UK Sky Newsa, kao i švicarskog nezavisnog novinara, napale su ruske snage u Ukrajini. Europskai Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) oštro osuđuju napade na  medijske radnike kao dio rata u Ukrajini i pozivaju na uspostavu posebnog međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini, priopćili su EFJ i IFJ.

08.03.2022.

CPJ: Putin je gurnuo Rusiju u informacijsko mračno doba

-Predsjednik Vladimir Putin gurnuo je Rusiju u mračno doba informacija kriminalizirajući neovisno izvještavanje o svom ratu u Ukrajini.  Samo spominjanje riječi 'invazija' u izvješću moglo bi sada odvesti i novinara u zatvor na godine, kazao je u rekaciji na ruski zakon o tretiranju „lažnih informacija“ izvršni direktor Committee to Protect Journalists (CPJ) Robert Mahoney

08.03.2022.

KLJP: Dvije edukacije na temu medijskih sloboda i defamacije

Kuća ljudskih prava Zagreb organizira dvije edukacije na temu medijskih sloboda i defamacije s ciljem jačanja kapaciteta odvjetnika/ca i drugih pravnih stručnjaka/inja te novinara/ki u razumijevanju ravnoteže između dva prava, prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost (zaštita časti i ugleda), uključujući razumijevanje standarda postavljenih u jurisprudenciji Europskog suda za ljudska prava. 

08.03.2022.

Konferencija "Žene u medijskom prostoru": Osvješteniji smo o potrebi afirmacije ravnopravnosti spolova u medijima i položaja žena u društvu

Na Konferenciji o budućnosti Europe – Žene u medijskom prostoru, koju je u povodu nadolazećeg Dana žena organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, danas je predstavljena Analiza vidljivosti žena u središnjim informativnim emisijama najgledanijih nacionalnih televizija – HTV-a, RTL-a i Nova TV.

07.03.2022.

Ukrajinci dominiraju u ratu informacijama, a unatoč ruskoj nadmoći pružaju i snažan otpor na ratištu

Već u prvim danima ruske invazije postalo je jasno da Ukrajina dominira u ratu informacijama na društvenim mrežama, smatraju analitičari. Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i dalje zatvoren u bunkeru u Kijevu dok traje teško bombardiranje, njegova vlada provela je sveobuhvatan napad na društvenim medijima i pridobila pristaše. 

07.03.2022.

IFJ i EFJ: Europska unija mora podržati nezavisne ruske novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) izrazile su žaljenje zbog novonastale spirale cenzure u europskom medijskom prostoru. Kao odgovor na cenzuru EU kanala RT i Sputnik koje podržava Kremlj, ruske vlasti zatvaraju nezavisne medije u Rusiji. IFJ i EFJ pozivaju EU da podrži nezavisne ruske novinare i medije koji nastavljaju djelovati u sve represivnijem okruženju, priopćili su iz ove dvije novinarske organizacije. 

06.03.2022.