Aktualno

Aktualno - vijesti

Ministarstvo kulture uputilo u javnu raspravu prijedlog zakona o autorskim pravima

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.

21.04.2020.

HND i SNH: Hitne mjere za spas novinarstva

Od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa do danas više od 85 posto novinara i novinarki i ostalih medijskih radnika honoraraca ili freelancera izgubilo je dio ili sve radne angažmane, a u nizu medija stalno zaposlenima su smanjena primanja. Budući da Ministarstvo kulture dosad nije reagiralo na upozorenja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, a Vlada RH, na žalost, ni u svom trećem paketu mjera za ublažavanje krize nije prepoznala problem u medijima, HND i SNH uputili su danas Vladi mjere koje je nužno što hitnije poduzeti. Donosimo ih u nastavku.

21.04.2020.

Online konferencija za medije HND-a i SNH: "Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju vas na online konferenciju za medije “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”, koja će se održati u utorak, 21. travnja 2020. u 11 sati.

20.04.2020.

Objavljen godišnji izvještaj Kuće ljudskih prava

Kao i prethodnih godina, Kuća ljudskih prava Zagreb i ovo proljeće objavljuje izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2019. Izvještaj je nastao temeljem sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva i znanstvenika.

17.04.2020.

Nastavljen trend nezakonitog postupanja tijela javne vlasti

Analizirajući vrste odluka Povjerenika po žalbama, uočava se da je i u 2019. nastavljen trend nezakonitog postupanja tijela javne vlasti. Stanje u pogledu transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti u nekim se segmentima poboljšava, no u odnosu na ranije izvještajno razdoblje ne bilježe se značajniji pozitivni pomaci kad je riječ o rješavanju zahtjeva za pristupu informacijama, stoji u izvješću  Saboru Povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za proteklu godinu.

16.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: FAKTOR.BA POD PRIJETNJAMA I PRITISKOM DA UKLONI SADRŽAJ

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje upad u prostorije portala Faktor.ba, prijetnje i naknadne pritiske na njegove novinare i urednike od strane osoba bliskih poznatom kriminalcu.

 

16.04.2020.

Slučaj Sirobuja: Prijave zbog napada i onemogućavanja novinara

Splitska policija podnijela je kaznene prijave protiv trojice muškaraca koji su u nedjelju napali novinarku i snimateljicu pri pokušaju snimanja uskrsne mise u crkvi na Sirobujama, održanoj protivno Odluci Civilne zaštite o zabrani okupljanja, a protiv 70-godišnjaka prekršajnu prijavu.

13.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: ZAŠTO JE TATJANA LAZAREVIĆ PRIVEDENA?

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja broji više od 8,200 članova i članica, snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

 

13.04.2020.

Božinović: Policija intenzivno radi na identificiranju osoba koje su napale i vrijeđale novinare

Policijska uprava splitsko-dalmatinska intenzivno radi na identificiranju osoba koje su se u nedjelju okupile ispred splitske crkve i vrijeđale novinare, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

13.04.2020.

HND: Tražimo da državni vrh osudi napade u Splitu, ovo je linč

Hrvatsko novinarstvo društvo šokirano je današnjim napadima ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuja na kolegicu Živanu šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, i Ivanu Sivro, snimateljicu N1 televizije, kojima ovim putem dajemo punu podršku. 

12.04.2020.