Aktualno

Aktualno - vijesti

U fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti je kritičko razmišljanje, razumijevanje medijia i njihovog funkcioniranja

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2. do 8. svibnja 2022. održat će se 5. Dani medijske pismenosti, priopćili su iz AEM-a. 

20.04.2022.

Novi glavni urednik 24 sata je Ivan Buča, a Goran Gavranović postao je član uprave i izvršni direktor

Dosadašnji glavni urednik Goran Gavranović, nakon što je u 24sata bio na pozicijama izvršnog urednika, glavnog urednika tjednika Express, zamjenika glavnog urednika pa glavnog urednika 24sata, postaje član uprave i izvršni direktor, s fokusom na glavne brandove i izdavaštvo, javlja Večernji list. 

 

19.04.2022.

Preminula novinarka Elza Radulić Toman

Nakon teške bolesti, u 77. godini života, preminula je dugogodišnja zadarska novinarka Elza Radulić Toman. Elza Radulić Toman bila je urednica i novinarka u Večernjem i Zadarskom listu, a  surađivala je s Radio Zadrom te brojnim drugim medijima, javlja zadarski.hr.

.

18.04.2022.

U Ukrajini otvoreni Centri solidarnosti za novinare

Centri solidarnosti koje je pokrenula Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU), uz potporu Međunarodne i europske federacije novinara (IFJ-EFJ) i Nezavisnog medijskog sindikata Ukrajine (IMTUU), imaju za cilj pomoći novinarima da neometano rade svoj posao, priopćili su iz EFJ-a. 

17.04.2022.

Ustavni sud odlučio - Hasanbegović će morati vratiti pare Tomiću

Ustavni sud donio je Odluku kojom se usvaja ustavna tužba Ante Tomić te se ukidaju presude Županijskog suda u Varaždinu i Općinskog građanskog suda u Zagrebu u kojima je presuđeno da Tomić isplati tužitelju Zlatku Hasanbegoviću iznos od 15 tisuća kuna sa zateznim kamatama i parničnim troškom u iznosu od 7.771 kune. U Odluci se između ostalog navodi kako oba suda nisu dala dostatne i relevantne razloge kojima bi pokazali da su pomno razmotrili sve relevantne kriterije u konkretnom slučaju.

 

15.04.2022.

Vanja Jurić: SLAPP tužbe nanose štetu ne samo novinarima i medijima, nego i cijelom društvu

Razgovarao: Ivica Buljan

Bauk SLAPP tužbi i tužakanja novinara postao je jedan od ključnih problem medijskih i novinarskih sloboda. Iz dana u dan protiv novinara i medija podižu se tužbe, a onda se obilaze  sudovi te se tako sprečava i onemogućava novinare da rade svoj posao. O tom golemom problemu razgovarali smo s odvjetnicom Vanjom Jurić, koja je jedna do najupućenijih osoba po pitanju SLAPP tužbi u Hrvatskoj.   

14.04.2022.

VEM objavio javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Rok za podnošenje prijava je 13. svibnja 2022. Bespovratna sredstva u ukupnom iznopsu od 1.500.000,00 kuna isplanirana su u Financijskom planu Agencije za elektorničke medije za 2022. godinu, a dodijelit će se novinarima/kama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa, priopćili su iz AEM-a.    

14.04.2022.

Osudili SLAPP tužbu "Putinovog kuhara" protiv osnivača Bellingcata Eliota Higginsa

Europska federacija novinara (EFJ) zajednost s jop dvadeset drugih medijskih i udruga civilnog društva  izrazili su  ozbiljnu zabrinutost zbog pravnog postupka koji se vodi u Londonu protiv novinara Eliota Higginsa, osnivača istraživačkog novinarstva Bellingcat. Tužbu protiv njega podnio je Jevgenij Prigožin, ruski oligarh poznatiji kao "Putinov kuhar" zbog svojih ugostiteljskih poslova i bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćili su iz EFJ-a.

14.04.2022.

Pravosudno-politički udar na novinare: HND najavljuje prosvjed ako se ne zaustave serijske tužbe

- Ovakvi sudski progoni novinara sistemski su i institucionalni jer tome pribjegavaj oni pripadnici društva koje zbog povlaštenog tretmana koji nezasluženo uživaju zovemo establišmentom te se to može nazvati jedino cenzurom. Ništa se ne mijenja i nastavlja se zlostavljanje i teror tužbama protiv novinara. Očekujemo reakciju nadležnih, a ako se to ne dogodi, organizirat ćemo veliki prosvjed novinara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika HND-a u Novinarskom domu.

13.04.2022.

Ruske novinare se proglašava 'stranim agentima', privodi i napada

-Ruske vlasti moraju prestati uznemiravati novinare i etiketirati ih kao strane agente te se mora temeljito istražiti sve napade na novinare i osigurati da mediji mogu slobodno raditi, priopćeno je iz Committee to Protect Journalists (CPJ), koji navodi kako je rusko ministarstvo pravosuđa označilo kao strane agente troje novinara: Irynu Borukhovich dopisnicu Novaya Gazeta,  Ekaterina Mayakovskaya, reporterku Radio Slobodne Europe i Andreja Filimonova,  suradnika na projekata RSE/RL, Sibir.Realii. 

13.04.2022.