Aktualno

Aktualno - vijesti

AEM: Savjeti za lakše snalaženje u medijskom prostoru u doba pandemije

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pripremili su infografiku s ključnim savjetima za lakše snalaženje u medijskom prostoru u kriznim vremenima. Infografika donosi savjete gdje tražiti i kako provjeriti informacije, što znači odgovorno ponašanje na internetu i društvenim mrežama i kako o svemu tome razgovarati s djecom, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

 

04.05.2020.

Zovko: Država mora pomoći novinarstvu, inače će ostati spaljena zemlja

Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija trebao je biti obilježen globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na "novinarstvo bez straha i pristranosti" u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima utjecaja na rad medija. Situacija s pojavom pandemije koronavirusa u potpunosti je usložila naše medijsko okružje u kojem se već godinama borimo protiv lažnih vijesti i utjecaja na medije. O stanju u novinarstvu, pandemiji, položaju novinara, medijima i drugim temama u povodu Svjetskog dana slobode medija razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom. 

03.05.2020.

HND: Zabrana gostovanja Maje Sever u "Nedjeljom u 2" potvrda je cenzure na HRT-u

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje cenzorski potez Uprave Hrvatske radiotelevizije, koja je na Svjetski dan slobode medija zabranila uredniku Aleksandru Stankoviću da u svojoj emisiji „Nedjeljom u 2“ ugosti HRT-ovu novinarku i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske Maju Sever.

Foto: Daniel Kasap

03.05.2020.

Zoran Milanović: Zaštita i neovisnost medija jedan od temelja stabilnosti državne vlasti

Povodom Svjetskog dana slobode medija želim naglasiti kako istina nije i ne smije biti pitanje slobodne interpretacije, poručio je predsjednik Zoran Milanović dok je premijer Andrej Plenković objavio da pravodobno i točno informiranje javnosti zahtijeva neometan rad bez pritisaka.

03.05.2020.

Ministarstvo kulture: Sloboda medija temelj svakog demokratskog društva

U povodu Svjetskog dana slobode medija Ministarstvo kulture u nedjelju je poručilo kako je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan i siguran rad.

02.05.2020.

Svjetski dan slobode medija - SNH: U krizi se pokazuje važnost novinarstva

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članice i članove da tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine po 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj. Iza nas je godina u kojoj smo pokušali upozoriti na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjet za slobodu novinarstva i medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

02.05.2020.

SAFE JOURNALISTS: ZAUSTAVITE PRITISKE NA BH MEDIJE

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje političke i institucionalne pritiske na BH medije koji su izvještavali o nepravilnostima prilikom nabave respiratora za medicinske ustanove zbog pandemije korona virusa.

 

01.05.2020.

HND-ova anketa: u Hrvatskoj aktivno najmanje 905 tužbi protiv novinara i medija

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna, pokazuju rezultati godišnje ankete koju je Hrvatsko novinarsko društvo provelo među medijima početkom godine, a objavljuje ju ususret Svjetskom danu slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja. Od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

 

01.05.2020.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA – Windhoeška deklaracija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

01.05.2020.

Pokrenuta globalna platforma za očuvanje kvalitetnog novinarstva

Uoči Svjetskog dana slobode medija i usred krize Covid-19, Međunarodna federacija novinara (IFJ), vodeća svjetska profesionalna i reprezentativna organizacija novinara s više od 600.000 članova u 146 zemalja pokrenula je Globalnu platformu za kvalitetno novinarstvo.

01.05.2020.