Aktualno

Aktualno - vijesti

Davor Meštrović zbog neprimjerenog istupa dobio pisano upozorenje ravnatelja HRT-a

Hrvatska radiotelevizija u četvrtak je izrazila žaljenje i ogradila se od neprimjerenog komentara svojeg djelatnika Davora Meštrovića koji je izrekao najavljujući spot maloljetne pjevačice Mije Negovetić, te su izvijestili da mu je glavni ravnatelj izrekao mjeru pisanog upozorenja.

31.07.2020.

Paško Bilić: "Medijski pluralizam nije pitanje stranačkog opredjeljenja već pitanje demokratskog dosega”

Rezultati istraživanja Monitora pluralizma medija 2020 (MPM2020) pokazuju rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam. Izvještaj ističe pogoršanje stanja u pogledu standarda i zaštite novinarske profesije i u Hrvatskoj.

27.07.2020.

HND i SNH: Otvoreno pismo Vladi RH

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u kojem su iznijeli svoje zahtjeve i očekivanja od nove Vlade, odnosno Ministarstva kulture i medija. 

Pismo donosimo u nastavku.

  

24.07.2020.

Monitor pluralizma medija: Hrvatska u društvu s Turskom kao visoko rizična zemlja po pitanju radnih uvjeta novinara

Monitor pluralizma medija 2020 (MPM2020) potvrđuje rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam.

24.07.2020.

NATJEČAJ ZA NAGRADU FRA MA FU ZA NAJBOLJE NOVINARSKE RADOVE U 2019. GODINI

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) raspisuju natječaj za dodjelu nagrade Fra Ma Fu za najbolje za novinarske radove – reportaže, objavljene u hrvatskim medijima (novinama i na internetskim portalima), u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca  2019. godine. 

21.07.2020.

Obuljen Koržinek: Ministarstvo uz kulturu pokriva i medije, zato ih ističemo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako njezino ministarstvo uz kulturu pokriva i medije te je to razlog da se područje medija istakne i u nazivu ministarstva. S obzirom na to da ministarstvo pokriva i područje medija potrebno je da se taj dio posebno istakne, izjavila je Obuljen Koržinek za Dnevnik N1 televizije i dodala kako ministarstvo ima normativni okvir i za audiovizualnu djelatnost te da su preuzeli i nadležnost za osmišljavanje politika u području autorskih prava.

19.07.2020.

Poruka solidarnosti hrvatskih novinara kolegicama i kolegama u Sloveniji

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) dijele zabrinutost kolega i kolegica s Radiotelevizije Slovenije (RTVSLO) zbog namjere slovenske Vlade da po hitnom postupku, u samo pet dana javne rasprave, bitno izmjeni medijsko zakonodavstvo: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Radioteleviziji Slovenije, Zakona o medijima i Zakona o agenciji za tisak.

16.07.2020.

Medijski poslodavci dužni su novinarima osigurati zaštitne maske

Slijedom Odluke Stožera civilne zaštite i Uputa za poslodavce i radnike o provođenju mjera zaštite u uvjetima pandemije Covid-19, Sindikat novinara Hrvatske upozorava na obavezu poslodavaca u medijimada novinarima i drugim medijskim radnicima osigurate zaštitne maske tijekom obavljanja posla, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

15.07.2020.

Priručnik o sindikalnom organiziranju u sektoru medija

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno s četiri europska saveza sindikata u sektoru medija, umjetnosti i zabave (Međunarodna federacija glumaca (FIA); Međunarodna federacija glazbenika (FIM), UNI Europa – Mediji, zabava i umjetnost (EURO-MEI), objavila je priručnik o sindikalnom organiziranju.

15.07.2020.

Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji

Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto.

13.07.2020.