Aktualno

Aktualno - vijesti

HND upozorava da bolji plasman na ljestvici RSF-a ne predstavlja boljitak za novinare

Na ljestvici slobode medija Reportera bez granica (RSF) u 2020. godinu, Hrvatska se u odnosu na prošlu godinu popela za 5 mjesta i nalazi se na 59. mjestu, što ju stavlja na treće mjesto u regiji poslije Slovenije i Bosne i Hercegovine, a ispred Mađarske, Srbije i Crne Gore.

22.04.2020.

SNH i HND: Od Vlade Republike Hrvatske više ne očekujemo nego zahtijevamo mjere za novinare

“Krizu sam osjetila odmah jer mi frelanceri posao dogovaramo mjesec za mjesec, pogotovo na HRT-u s kojim surađujem. Svi freelanceri i kulturni radnici možemo izdržati još dva, tri mjeseca. Ministarstvo kulture nije napravilo ništa da riješi našu poziciju i ne postoji nikakva ideja da se nama pomogne i da krenemo raditi. Mislim da je ključ u tome da svi radimo, a ne sjedimo kod kuće. Samostalni umjetnici sada dobiju 1600 kuna pomoći. Od toga ne možemo preživjeti”, ispričala je novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević na konferenciji za medije HND-a i SNH ispred Novinarskog doma u Zagrebu. 

21.04.2020.

RSF: Novinari u Hrvatskoj često izloženi nasilju i malteretiranju, a HRT sudski goni zaposlenike i HND

Narednih deset godina će bez svake sumnje biti "odlučujuće desetljeće" za slobodu medija, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu za 2020. u kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto.

21.04.2020.

HND i SNH: Hitne mjere za spas novinarstva

Od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa do danas više od 85 posto novinara i novinarki i ostalih medijskih radnika honoraraca ili freelancera izgubilo je dio ili sve radne angažmane, a u nizu medija stalno zaposlenima su smanjena primanja. Budući da Ministarstvo kulture dosad nije reagiralo na upozorenja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, a Vlada RH, na žalost, ni u svom trećem paketu mjera za ublažavanje krize nije prepoznala problem u medijima, HND i SNH uputili su danas Vladi mjere koje je nužno što hitnije poduzeti. Donosimo ih u nastavku.

21.04.2020.

Ministarstvo kulture uputilo u javnu raspravu prijedlog zakona o autorskim pravima

Ministarstvo kulture uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara i njihovih izdavača i producenata.

21.04.2020.

Online konferencija za medije HND-a i SNH: “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju vas na online konferenciju za medije “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”, koja će se održati u utorak, 21. travnja 2020. u 11 sati.

20.04.2020.

Objavljen godišnji izvještaj Kuće ljudskih prava

Kao i prethodnih godina, Kuća ljudskih prava Zagreb i ovo proljeće objavljuje izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2019. Izvještaj je nastao temeljem sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva i znanstvenika.

17.04.2020.

Nastavljen trend nezakonitog postupanja tijela javne vlasti

Analizirajući vrste odluka Povjerenika po žalbama, uočava se da je i u 2019. nastavljen trend nezakonitog postupanja tijela javne vlasti. Stanje u pogledu transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti u nekim se segmentima poboljšava, no u odnosu na ranije izvještajno razdoblje ne bilježe se značajniji pozitivni pomaci kad je riječ o rješavanju zahtjeva za pristupu informacijama, stoji u izvješću  Saboru Povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za proteklu godinu.

16.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: FAKTOR.BA POD PRIJETNJAMA I PRITISKOM DA UKLONI SADRŽAJ

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje upad u prostorije portala Faktor.ba, prijetnje i naknadne pritiske na njegove novinare i urednike od strane osoba bliskih poznatom kriminalcu.

 

16.04.2020.

Slučaj Sirobuja: Prijave zbog napada i onemogućavanja novinara

Splitska policija podnijela je kaznene prijave protiv trojice muškaraca koji su u nedjelju napali novinarku i snimateljicu pri pokušaju snimanja uskrsne mise u crkvi na Sirobujama, održanoj protivno Odluci Civilne zaštite o zabrani okupljanja, a protiv 70-godišnjaka prekršajnu prijavu.

13.04.2020.