Aktualno

Aktualno - vijesti

Na suđenju Franji Luciću preslušane snimke razgovora s novinarom Hedlom

U nastavku suđenja bivšem HDZ-ovom saborskom zastupniku Franju Luciću, optuženom za nuđenje mita novinaru "Telegrama" Dragi Hedlu, na osječkom Županijskom sudu u srijedu su preslušane snimke telefonskog razgovora Lucića i Hedla koje je snimio "Telegramov" novinar.

05.11.2020.

BjerregÃ¥rd: Skandalozno je da se u zemlji poput Hrvatske novinari suočavaju s više od 1000 tužbi

Europska federacija novinara prije i tijekom pandemije dosljedno je radila na pitanjima provođenja vizija i ambicija svih naših povezanih društava i članova: za sve novinare i medije u Europi u korist naših društava i demokracija, kazao je predsjednika Europske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård u kojem se na Skupštini EFJ-a osvrnuo na godinu iza nas i planove koji su pred nama. Govor u nastavku prenosimo u cjelosti. 

05.11.2020.

2. forum u Novinarskom domu "Zajedno bez mržnje"

Hrvatsko novinarsko društvo i Zaklada Friedrich Ebert, u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske, u petak, 6. studenoga, u Novinarskom domu organiziraju forum "Zajedno bez mržnje" na kojem ce se govoriti o problemu govora mržnje u javnom prostoru, radikalizaciji društva u posljednjih trideset godina, napadima na druge i drugacije, nedopustivom odnosu prema medijima i novinarima te odgovornosti politickih aktera za takvo stanje u društvu.

05.11.2020.

EFJ: Hrvatski mediji i novinari pod pritiskom novog vala SLAPP-tužbi

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) objavili su prošli tjedan da novi val uznemirujućih SLAPP-tužbi pogađa hrvatske medije i novinare, prenosi Europska federacija novinara pridružujući se svojim podružnicama u Hrvatskoj u osudi pokušaja zastrašivanja i ušutkavanja istraživačkog novinarstva.

04.11.2020.

Jednaka prava za sve novinare

Na Godišnjoj skupštini Europske federacije novinara, koja je održana u utorak, prihvaćen je prijedlog novinarskih sindikata i udruženja iz Francuske SNJ-CGT, španjolske FSC-CCOO i Njemačke DVJ te Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva u kojem se ističe da je pandemijska kriza zbog koronaviruse 2020. godine otkrila snagu i slabosti sustava organizacije rada u svim zemljama. 

04.11.2020.

HND - Belišće: Proglašeni pobjednici literarnog natjecanja za najmlađe

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Belišće spada među naše najmlađe podružnica pa su se oni tako i pozabavili našim najmlađima, budućim novinarima i piscima te organizirali prvi literarni natječaj u sklopu Dječjeg tjedna. Na natječaj su se javili brojni učenici osnovnih školi s područja Belišća, a proglašeni su i najuspješniji radovi, a pobjednicima dodijeljene nagrade i prigodni pokloni.   

03.11.2020.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima: "Nema slobode medija tamo gdje novinari rade u strahu”

U povodu 2. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća kako zločini nad novinarima vrlo često nisu sankcionirani, da počinitelji, a osobito nalogodavci, često nisu pronađeni te kako zbog toga dolazi do novih napada, pa i ubojstava, te se stvara atmosfera straha koja rezultira cenzurom medija i autocenzurom.

02.11.2020.

Natječaj za nagradu "Hrvoje Mateljić”

Lider objavljuje natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo i ove godine. Na natječaj koji traje do 15. studenoga, kandidati se mogu prijaviti sami, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju.Nagradu smo utemeljili u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića, objavili su iz  redakcije Lidera.

02.11.2020.

Natječaj za nagradu "Svjetionik" za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

-Hrvatska mreža protiv siromaštva poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj. Prijave traju od 02. studenog do 01. prosinca 2020.g. Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, priopćili su iz Mreže.

02.11.2020.

Odana počast prvom predsjedniku HND-a

Povodom dana Svih svetih, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u ime HND-a položio je cvijeće i upalio svijeće na grobu Milana Grlovića, prvog predsjednika i jednog od osnivača HND-a. Hrvtasko novinarsko društvo 18. prosinca 2020. obilježava 110 godina postojanja.

01.11.2020.