Aktualno

Aktualno - vijesti

Željka Markić izgubila spor protiv Dežulovića i morat će isplatiit troškove parničnog postupka

Nakon što je nepravomoćno izgubila u procesu koji je pokrenula protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača tjednika Novosti, zbog teksta Borisa Dežulovića, zagrebački Općinski građanski sud odbio je njenu tužbu koju je podigla i protiv autora. Umjesto naknade od 40.000 kuna, koliko je tražila od Dežulovića, Željka Markić morat će mu isplatiti 7,5 tisuća kuna za troškove parničnog postupka, piše portalnovosti.com. 

29.04.2022.

Objavljen poziv za kandidate za tri člana Vijeća za elektroničke medije

Vlada RH objavila je javni poziv za prikupljanje prijava kandidata za imenovanje tri člana Vijeće za elektroničke medije (VEM) s rokom prijave od 30 dana, objavljeno je na stranicama Ministarstva kulture i medija.

29.04.2022.

Mreža Safejournalists: Solidarnost i suradnja novinara u regiji ključ su za promjene

Solidarnost novinarskih udruženja i organizacija  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, koje su se uz podršku Europske unije udružile i osnovale regionalnu mrežu Safejournalists s ciljem mapiranja napada na novinare/ke u regionu i zaštite i unapređenja medijskih prava i sloboda, u proteklih šest godina dala je veoma značajne i pozitivne rezultate, kazano je na regionalnoj konferenciji mreže Safejournalists koja je održana u Sarajevu.

28.04.2022.

Europska komisija donijela zakonske prijedloge za zaštitu novinara od SLAPP-tužbi

Europska komisija objavila je dva teksta kojima je cilj borba i suzbijanje porasta SLAPP-tužbi u Europi. Europska federacija novinara (EFJ), zajedno s Koalicijom protiv SLAPP-tužbi, pozdravila je te objave i označila ih kao značajan koraka prema pravom smjeru te potiče države članice da bez odgode provedu preporuke, priopćili su iz EFJ-a. 

28.04.2022.

Milorad Pupovac potvrdio da se program HTV-a uređuje izvan Prisavlja

Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-a i Andreja Plenkovića, u intervju tjedniku Nacional na pitanje novinarke Zrinke Vrabec Mojzeš zašto o "promoviranju ustašluka na HTV-u, navodeći primjer TV kalendara" ne razgovara s premijerom Plenkovićem, predsjednik SDSS-a je odgovorio: "Razgovaramo. Zahvaljujući jednom takvom razgovoru, HTV je emitirao seriju o NDH prof. Hrvoja Klasića. 

 

27.04.2022.

CPJ: Potrebna je sveobuhvatna i hitna istraga zbog prijetnji smrću novinarima N1 i lista Danas

Vlasti u Srbiji morale bi provesti brze i temeljite istrage prijetnji smrću koje su upućene zaposlenicima televizije N1 i lista Danas te privesti počinitelje, priopćio je u ponedjeljak Committee to Protect Journalists (CPJ). 

26.04.2022.

Medijske organizacijske protiv izručenja Juliana Assangea

Europska i Međunarodna federacija novinara ( EFJ -IFJ) zajedno s 18 organizacija za meidjske slobode i novinarstvo uputile su poziv britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel da odbije zahtjev američke vlade za izručenje izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea. Cijeli tekst pisma prenosimo u nastavku.

24.04.2022.

Maja Sever: Postojeći sustav finaciranja lokalnih medija loš je za novinarstvo, novinare i za neovisnost medija

Postojeći sustav financiranja lokalnih medija, ali i podrške medijima na nacionalnoj razini nije dobar, istaknuto je uz ostalo na javnoj tribini posvećenoj financiranju medija, koju su u subotu u Puli organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i njegov istarski ogranak.

23.04.2022.

CPJ traži oslobođenje bjeloruske novinarke Aksane Kolb

Bjeloruske vlasti moraju odmah osloboditi Aksanu Kolb novinarku nezavisnog tjednika Novy Chas i odustati od svih optužbi protiv nje, priopćio je u srijedu Committee to Protect Journalists (CPJ). Kolb je uhapšena u srijedu u Minsku, i odredili joj pritvor do 10 dana.

22.04.2022.

Anketni upitnik o potencijalnim projektima i prijaviteljima investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“

Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije nositelji su investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“. Za provedbu te investicije u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti Ministarstvo je osiguralo 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava, priopćili su iz Ministarstva kulture. 

21.04.2022.