Aktualno

Aktualno - vijesti

HND protiv Prijedloga zakona o autorskim pravima: Autori u radnom odnosu zauvijek gube svoja autorska prava

Hrvatsko novinarsko društvo u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o autorskim i srodnim pravima traži brisanje pojedinih odredbi koje poslodavce stavljaju u znatno povoljniji položaj od autora. Posebno je zabrinjavajuće što odredbe koje obespravljuju autore nisu bile propisane Direktivom EU, već je to konstrukcija domaćeg predlagača zakona.

17.05.2020.

SNH: NE Zakonu o autorskom pravu!

Sindikat novinara Hrvatske smatra da se prijedlogom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima negativno utječe na imovinska prava autora, te će ovakav zakon imati znatne negativne posljedice na prava autora, posebno novinara i fotografa, priopćili su iz SNH-a. 

17.05.2020.

SafeJournalists: Dvojici novinara upućene prijetnje smrću

Srbija: Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humoristične emisije Ivan Ivanović primili su online prijetnje smrću s istog Twitter profila. Policija je uhitila osobu koja stoji iza ovih prijetnji. 12. svibnja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedjeljnika Vreme, poslana je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U travnju 1999. godine pripadnici državne sigurnosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i kćerku, te se dodaje „Živio SNS“. Ista osoba je upućivala prijetnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

 

16.05.2020.

Obilježen Dan HRT-a

Dan HRT-a obilježen je u petak tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada javne radiotelevizije među kojima je nagradu ''Ivan Šibl'' za televiziju dobio novinar i urednik Darko Dovranić, a za radio Dubravka Družinec Ricijaš, doajenka Drugog programa Hrvatskog radija.

15.05.2020.

SafeJournalists: Novinar uhapšen i poprskan suzavcem

Crna Gora: Tijekom protesta koji je u jednom trenutku postao nasilan dopisnik Večernjih Novosti Veliša Kadić, koji je izvještavao iz Nikšića, uhićen je i poprskan mu je suzavac u lice. Pušten je na slobodu nakon tri sata, ali je policija izbrisala sav materijal koji je snimio.

15.05.2020.

Novinarke izložene većem stresu zbog COVID-19 od svojih kolega

Novinarke trpe veći stres i tjeskobu od svojih muških kolega zbog pandemije Covid-19, pokazalo je globalno istraživanje Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodne federacije novinara (IFJ), koje je na svojim stranicama objavio Sindikat novinara Hrvatske.  Tri četvrtine svih novinara suočilo se s ograničenjima prilikom izvještavanja o Covid-19, globalno istraživanje IFJ-a o utjecaju COVID-a na slobodu tiska pokazalo je da žene podjednako ili manje utječu na pandemiju.

12.05.2020.

Na N1 osnovan HND-ov ogranak

Hrvatsko novinarsko društvo od danas je bogatije za još jedan ogranak. Kolegice i kolege s N1, njih devet, osnovalo je ogranak čiji je predsjednik Zoran Pehar, a zamjenica Ivana Dragičević.

11.05.2020.

ERGA: Izvještaj o primjeni Kodeksa prakse u suzbijanju dezinformacija

Kriza izazvana COVID-19 pandemijom još je jednom ukazala na negativan utjecaj koji dezinformacije mogu imati na javni diskurs kao i na učinkovito djelovanje demokratskih društava. Opasnost od dezinformacija očitija je nego ikada. 

11.05.2020.

SafeJournalists: Troje novinara primilo online prijetnje

Sjeverna Makedonija: Nakon što je Miško Ivanov, novinar TV24, objavio informaciju o prijetnji koju je dobio putem društvene mreže Facebook, još dvije novinarke, Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska, otkrile su da su i one također dobile poruke sličnog sadržaja.

 

08.05.2020.

SNH: Hrvatski političari dokazali da nisu naučili čemu služi novinarstvo

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenio je kako su na Svjetski dan slobode medija 3. svibnja hrvatski političari dokazali da ''nisu naučili čemu služi novinarstvo i da ono primarno služi javnosti, a ne njima''. SNH ističe kako i svega nekoliko izjava političara na press konferencijama tijekom nedjelje 3. svibnja ''otkriva svu raskoš njihova nerazumijevanja'', što dokazuje i zašto je borba za slobodu novinarstva u Hrvatskoj itekako važna.

04.05.2020.