Aktualno

Aktualno - vijesti

PREDAVANJE DANSKOG FOTOREPORTERA JANA GRARUPA U HND-u

Hrvatsko novinarsko društvo i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u RH pozivaju na predavanje nagrađivanog danskog ratnog fotoreportera Jana Grarupa u srijedu, 20. rujna s početkom u 17 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb). Predavanje će biti fokusirano na autorova iskustva iz ratom pogođene Ukrajine, pogotovo s prvih linija bojišnice, ali i o autorovim portretima danske kraljevske obitelji tehnikom wet plate koji ga predstavljaju i kao foto umjetnika s istančanim teorijskim i praktičnim iskustvom.

19.09.2023.

H-Alter prikupio dovoljno novca za plaćanje odštete U ime obitelji i za sudske troškove!

Na račun H-Alterova nakladnika, Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, u proteklih je osam dana prispjelo nešto preko 5 tisuće eura, uplaćenih od naših čitateljica i čitatelja, što je premašilo iznos koji nam je bio potrebno za plaćanje odštete U ime obitelji, zateznih kamata i sudskih troškova, priopćili su iz H-ALTER-a.  

 

19.09.2023.

DZNAP: Natječaj za projekte promicanja autorskih prava

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) drugu godinu zaredom objavljuje Poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj. Autorima projekata ove je godine na raspolaganju ukupno 15.000 eura, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od 400 do 3000 eura, priopćili su iz DZNAP-a. 

.

18.09.2023.

TikTok je kažnjen s 345 milijuna eura zbog rukovanja podacima djece u EU-u

TikTok je kažnjen s 345 milijuna eura zbog kršen ja zakona o privatnosti u vezi s obradom osobnih podataka djece u Europskoj uniji, priopćio je u petak vodeći regulator u Europskoj uniji. Platforma za kratke videozapise u kineskom vlasništvu, čija je popularnost brzo rasla kod tinejdžera diljem svijeta, prekršila je niz zakona EU-a o privatnosti između 31. srpnja 2020. i 31. prosinca 2020., objavila je priopćenjem irska Komisija za zaštitu podataka (DPC).

15.09.2023.

Toni Gabrić: Ovakvim presudama novinare tjeraju na autocenzuru

Nakon dvije oslobađajuće prvostupanjske presude, zagrebački Županijski sud pravomoćno je presudio da Udruga za nezavisnu kulturu, izdavač H-Alter, jednog od najstarijih nezavisnih portala, mora udruzi U ime obitelji Željke Markić platiti 4000 odštete i sudskih troškova, jer se osjetila povrijeđeno tekstom Gorana Božičevića, donosi portalnovosti.com. 

13.09.2023.

Ruski novinar Abdulmumin Gadžijev osuđen na 17 godina zatvora

-CPJ je užasnut kaznom od 17 godina zatvora za ruskog novinara Abdulmumina Gadžijeva, koji je već proveo četiri godine u zatvoru zbog izmišljenih optužbi u znak odmazde za svoje novinarstvo jer je jednostavno intervjuirao osobu koju su vlasti kasnije označile kao teroristu, kazao je  Gulnoza Said, programska koordinatorica  Committee to Protect Journalists (CPJ). 

13.09.2023.

Europska federacija novinara (EFJ) se pridružila Odboru za reguliranje uporabe umjetne inteligencije u medijima

Novinari i medijske kuće prilagođavaju svoj način rada kako bi sve više integrirali automatizirane procese u svoje sustava. Kako je izazov koji predstavlja umjetna inteligencija (AI) za novinarstvo golem, Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se međunarodnom Odboru za izradu povelje usmjerene na reguliranje uporabe AI u medijima. Samu inicijativu pokrenuli su Reporteri bez granica (RSF), a prvi  rezultati očekuju se prije kraja 2023. godine, priopćili su iz EFJ-a. 

 

11.09.2023.

Objavljen drugi javni poziv za uspostavu sustava fact-checkinga

Agencija za elektroničke medije (AEM) i Ministarstvo kulture i medija u petak su objavili drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija (fact-checking) u sklopu mjere ‘’Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“.

09.09.2023.

Otvoreno pismo HND-a predsjedniku Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga Anti Žigmanu

U Otvorenom pismu predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) Anti Žigmanu, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko reagirao je na arbitrarnu odluku o isključenju novinarke Valentine Wiesner s konferencije „Zaštita potrošača u osiguranju i mirovinskoj štednji – EU strategija i hrvatska praksa“. U pismu Zovko ističe da je nedopustivo da javna institucija, regulator financijskih institucija, arbitrarno isključuje jednu novinarku koja ih sektorski prati te da se to ne može okvalificirati drugačije nego kao pokušaj cenzure. U nastavku pismo prenosimo u cijelosti.

06.09.2023.

PRIRUČNIK O MEDIJSKOJ PISMENOSTI ZA UČITELJICE I UČITELJE RAZREDNE NASTAVE

Objavljen je Priručnik za učiteljice i učitelje razredne nastave “Medijska pismenost”  koji donosi niz prijedloga za rad s učenicima u prva četiri razreda osnovne škole. Između ostalog pokrivene su tu i teme dječjih prava, nasilja u medijima, razlikovanja izvora informacija i prepoznavanja oglasa, donosi portal medijskapismenost.hr. 

04.09.2023.