Aktualno

Aktualno - vijesti

HND saborskim zastupnicima: Odbacite LEX AP - Zakon opasnih namjera

Apeliramo još jednom na saborske zastupnike da odbace Zakon opasnih namjera, koji je udar na profesiju, novinare, medije, zviždače i javnost. A ako se ovaj sramotni zakon usvoji HND će se i nadalje boriti protiv LEX AP-a i protiv bahatih hrvatskih političar, kazano je uoči glasovanja u Hrvatskom saboru o izmjenama Kaznenog zakona na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva, na kojoj su govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i potpredsjednica Chiara Bilić.

13.03.2024.

U središtu Zagreba se otvara "Kuća karikature Oto Reisinger"

"Kuća karikature Oto Reisinger", u kojoj će biti predstavljen izbor iz radova slavnoga karikaturista u svim njegovim tematskim odrednicama, bit će otvorena 22. ožujka u Radićevoj 44a u središtu Zagreba, priopćeno je u utorak.

13.03.2024.

Imamo pravo znati tko plaća (nezavisne) analitičare

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske poziva novinarke i medije da javno traže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade. Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji. 

12.03.2024.

Otvoreno pismo HND-a građanima o opasnostima izmjena Kaznenog zakona

Pred odluku Hrvatskog sabora o izmjenama Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je sljedeće otvoreno pismo hrvatskim građanima, koje je supotpisalo 18 medijskih redakcija:

11.03.2024.

Šest medalja za Hrvatsku na SP novinara skijaša

Čak šest medalja osvojili su hrvatski novinari na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša u kazahstanskom Almatyju. Natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju održana su u skijaškim centrima Shymbulak i Alatau.

10.03.2024.

SafeJournalists: Novinarke na Zapadnom Balkanu i dalje rade pod pritiscima i pretnjama

Povodom Međunarodnog dana žena, mreža SafeJournalists ističe da je položaj novinarki na Zapadnom Balkanu i dalje težak. Iako novinarke uglavnom rade pod sličnim uvjetima kao i njihove kolege, čini se da još uvijek postoji rodni jaz te da na nekim pozicijama u medijskom sektoru novinarke i dalje zarađuju manje od svojih kolega, a manje ih je i na rukovodećim pozicijama u medijima. Često novinarke nemaju odgovarajuće ugovore o radu i stoga ne mogu ostvariti svoja prava na zdravstvenu zaštitu.

 

08.03.2024.

SafeJournalists: Zaustaviti kampanju narušavanja ugleda novinarke Ole Xame u Albaniji

Mreža SafeJournalists izražava svoju duboku zabrinutost i užasnutost zbog kontinuirane i pojačane kampanje blaćenja Ole Xame, istraživačke novinarke iz Albanije.

 

07.03.2024.

Sedam hrvatskih novinara na SP-u novinara skijaša u Kazahstanu

U kazahstanskom skijaškom centru Shymbulak traje otvoreno 69. Svjetsko prvenstvo novinara skijaša na kojem će nastupiti 120 natjecatelja među kojima i sedam hrvatskih novinara Hrvatske boje branit će Barbara štrbac, Milan Vuksan, Branka Malnar, Ana Raić, Rino Gropuzzo, Vladislav šestan i Luka šestan.

07.03.2024.

SafeJournalists i MFRR: Fizički obračun s novinarkom u Srbiji je nedopustiv i mora se sankcionirati

Mreža SafeJournalists i Media Freedom Rapid Response najoštrije osuđuju ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji koje su novinarku Vericu Marinčić nasilno udaljile iz zgrade općine i onemogućile joj da obavlja svoj posao. Apeliramo na nadležna tijela da istraže ovaj incident u kojem je ozlijeđena novinarka.

 

06.03.2024.

Sabor - Lex AP bit će grobar neovisnog novinarstva u Hrvatskoj

Oporbeni saborski zastupnici istaknuli su u srijedu da je i Vijeće Europe u svom izvješću prepoznalo opasnosti koje ‘lex AP‘ ima po slobodu medija u Hrvatskoj, dok vladajući odgovaraju da većina članica navedene organizacije ima slične ili još strože zakone. 

 

06.03.2024.