Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT izgubio još jedan spor protiv Hrvoja Zovka

Općinski radni sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Hrvatske radio televizije protiv Hrvoja Zovka od kojeg je tražila da plati iznos od 10.879,35 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama. Sud je također presudio da HRT kao tužitelj tuženiku na ime parničnog troška nadoknadi iznos od 15.000 kuna.

04.05.2022.

GODIŠNJE NAGRADE HND-A: Boris Dežulović NOVINAR GODINE, Marinku Čuliću NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Foto: Nikola Šolić

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove objavljene u 2021. godini. Dodijeljene su u devet kategorija i tradicionalno se uručuju u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja. Ove godine odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, novinarom godine za 2021. godinu proglašen je Boris Dežulović. 

03.05.2022.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA 3. SVIBNJA - POČAST NOVINARIMA UBIJENIM U UKRAJINI: I novinarska gromoglasna šutanja daleko se čuje

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja odali su  okupljanjem pred zgradom Novinarskog doma počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena. Čelnici HND-a predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek te predsjednica SNH Maja Sever zajedno sa još desetak kolega u spomen na poginule novinarke i novinare u Ukrajini držali su njihove fotografije. 

03.05.2022.

ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI

Piše: Branko Mijić

Danas je u cijelom svijetu 3. svibnja, ali dan istinske slobode medija nikada nije bio dalje od nas. U Ukrajini novinari ginu izvještavajući o ratnim zbivanjima i tragedijama koje proživljava civilno stanovništvo. U Rusiji onim novinarima koji zbivanja u Ukrajini nazovu ratom zabranjuje se rad i prijeti im 15 godina Sibira.

03.05.2022.

Reporteri bez granica: Hrvatska vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji "zadovoljavajućih". Pozicija Hrvatske ove godine predstavlja napredak u odnosu na godinu ranije kad je bila na 56. mjestu (72,05 boda), prenosi N1 televizija. 

 

03.05.2022.

Svečana dodjela nagrada HND-a

Svečana dodjela nagrada HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini održat će se u utorak, 3. svibnja 2022. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2). Nagrade HND-a dodjeljuju se na Svjetski dan slobode medija za najbolje radove objavljene od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.godine.

02.05.2022.

SNH: Pokrećemo pregovore o granskom kolektivnom ugovoru koji je jedini jamac zaštite radničkih prava novinara

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u ponedjeljak je izvijestio da će u suradnji s drugim sindikatima pokrenuti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru za medije ocijenivši to ultimativnom zaštitom radničkih prava novinara.

02.05.2022.

Bjeloruski novinari dobitnici Svjetske nagrade za slobodu medija

Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) dobitnik je ovogodišnje UNESCO-ve Svjetske nagrade za slobodu medija.  BAJ je osnovan 1995. godine kao nevladina udruga medijskih djelatnika s ciljem promicanja slobode izražavanja i neovisnog novinarstva u Bjelorusiji. Okuplja preko 1300 pridruženih novinara, a član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ).

30.04.2022.

HND poziva predsjednika Milanovića da prestane vrijeđati novinarsku profesiju

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva predsjednika Republike Zorana Milanovića da prestane vrijeđati novinarsku profesiju. Izjave koje predsjednik daje o novinarima i medijima neprimjerene su i za osudu. Nazivanje pojedinih redakcija pogrdnim imenima i etiketiranje ne priliči funkciji predsjednika Republike u demokratskom društvu. Iako je rekao da ne prati medije, evo kako ih je opisao: "Prate oni mene, prate me kao svrab, kao kožna infekcija. Neke stvari ne mogu naprosto ne vidjeti. To je užasno loše. Obrazovni kriterij je srozan ogromno. To je jedna potpuno zapuštena profesija." HND ovakve ocjene predsjednika Republike smatra uvredljivim za sve novinarke i novinare te neprihvatljivom generalizacijom jedne profesije od javnog interesa.

30.04.2022.

Još jedna novinarska žrtva - Producentica Radija Liberty ubijena u napadu projektilom na Kijev

Ukrajinski spasioci u petak su pronašli tijelo producentice Radija Liberty u ruševinama zgrade u Kijevu koju je pogodio projektil, izvijestili su iz tog medija. Radio Liberty je priopćio da je Vira Girič, koja je radila u njihovom kijevskom uredu od veljače 2018. godine, ubijena nakon što je ruska raketa pogodila zgradu u kojoj je živjela.

29.04.2022.