Aktualno

Aktualno - vijesti

Meta odgodila pokretanje softvera umjetne inteligencije u Europi

Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, piše u subotu njemačka agencija dpa. Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Europskoj uniji zatražilo je od tvrtke da zasad ne obučava svoje modele umjetne inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

16.06.2024.

Nova TV i RTL kažnjeni sa 100.000 eura zbog premalih ulaganja u hrvatske proizvođače

Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je prekršajne naloge od 100.000 eura Novoj TV i RTL-u Hrvatska zbog kršenja zakonske odredbe prema kojoj su nakladnici lani morali najmanje 2,5 posto ukupnog godišnjeg brutoprihoda osigurati za djela hrvatskih neovisnih proizvođača.

13.06.2024.

Zagreb domaćin drugog izdanja festivala novinarstva i medijske pismenosti

Drugo izdanje festivala novinarstva i medijske pismenosti Voices bit će održano u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 28. veljače do 1. ožujka 2025. godine. Tijekom dva dana, na festivalu će se razgovarati o tome kako se novinarstvo mijenja u digitalnom dobu i kako pomoći ljudima da razumiju te promjene.

13.06.2024.

Predstavljena knjiga Tito u Rusiji, novinara Marka Stričevića

 

Reporter vanjske politike Dnevnika Nove TV Marko Stričević objavio je svoj publicistički prvijenac, knjigu "Tito u Rusiji" koja je predstavljena u Hrvatskom novinarskom društvu. Knjiga u izdanju VBZ-a rezultat je dugogodišnjeg terenskog, arhivskog, bibliografskog i drugih vidova istraživanja o dosad praktički nepoznatom periodu života Josipa Broza, koji je nakon zarobljavanja u austrougarskoj uniformi u zapadnoj Ukrajini 1915. završio u ruskom zarobljeništvu, donosi dnevnik.hr.

 

 

12.06.2024.

HND: Pozivamo medije da povuku fotografije muškarca koji se zapalio na Markovu trgu

Pozivamo sve medije da ne objavljuju fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Markovu trgu u Zagrebu, odnosno da ih povuku.

11.06.2024.

Preminuo veliki novinari i čovjek Živko Gruden

Preminuo je veliki novinar, publicist  i čovjek Živko Gruden. Od najranijega djetinjstva živio je i školovao se u Zagrebu. Već kao gimnazijalac surađivao je u humorističkim listovima, a novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1957. u Večernjem vjesniku, prethodniku Večernjeg lista.

10.06.2024.

SUZANA LEPAN ŠTEFANČIĆ, ŽELJKA GAVRANOVIĆ, IVAN HLUPIĆ, IVAN KAŠTELAN I KRISTINA ČIRJAK - DOBITNICI NAGRADE HND-A ZA LOKALNO NOVINARSTVO

Nagrade za lokalno novinarstvo - "Anđelko Erceg" u kategorijama tisak i internet i "Siniša Glavašević" u kategorijama radio i televizija" za 2023. godinu, dodijeljene su danas u Vinkovcima. Nagradu u kategoriji tisak dobila je Suzana Lepan Štefančić iz Večernjeg lista.  U kategoriji za internetsko novinarstvo nagradu je dobila novinarka „PlusPortala“ iz Slavonskog Broda Željka Gavranović. Nagrada  „Glavašević“ za radijsko novinarstvo pripala je novinaru „Radio Sljemena“ Ivanu Hlupiću, dok su nagradu za televizijsko novinarstvo dobili novinar „Nove TV“ iz Splita Ivan Kaštelan i Kristina Čirjak novinarka „RTL televizije“. 

07.06.2024.

U PETAK SVEČANA DODJELA NAGRADA "ANĐELKO ERCEG" I "SINIŠA GLAVAŠEVIĆ"

Hrvatsko novinarsko društvo će u petak, 7. lipnja 2024., u Vinkovcima dodijeliti nagrade za lokalno novinarstvo "Siniša Glavašević" i "Anđelko Erceg". Svečana dodjela održat će se u sklopu festivala novinarstva Media In Time, a prenosit će se uživo na HND-ovim stranicama na Facebooku i You Tubeu. Svečanost počinje u 18 sati u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima.

06.06.2024.

SafeJournalists i partneri MFRR-a: Puna solidarnost i podrška Hrvoju Zovku u daljnjoj pravnoj borbi

Vijeće Vrhovnog suda odlučilo je 10. travnja 2024. ukinuti prethodne presude nižih sudova kojima je utvrđeno da je odluka Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz 2018. o otkazu ugovora o radu po hitnom postupku Hrvoju Zovku, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) i tadašnjem izvršnom uredniku HTV4, bila nezakonita, a raskid neopravdan. Vrhovni sud zaključio je da je verbalna svađa između Zovka i Katarine Periše Čakarun, glavne urednice Informativnog medijskog servisa HRT-a, predstavljala „napad na poslodavca, uvrede i narušavanje časti i ugleda poslodavca“ i time predstavljala posebno tešku povredu radnih obveza.

 

06.06.2024.

Izjava mreže SafeJournalists o nadolazećem glasovanju o Posebnom odboru za dezinformacije u Albaniji

Dok se albanska Skupština priprema glasovati o Prijedlogu odluke "O sastavu Posebnog odbora Skupštine za koordinaciju i nadzor svih institucionalnih aktivnosti u borbi protiv dezinformacija i drugih oblika stranog uplitanja u demokratske procese zemlje", mreža SafeJournalists želi ponoviti naš stav izražen u našem otvorenom pismu od 9. travnja 2024.

 

06.06.2024.