Aktualno

Aktualno - vijesti

KOMENTAR - PREDSJEDNIK HND-a Hrvoje Zovko: Novinari u mesoreznici vlasti

Najmoćniji čovjek u državi, premijer Andrej Plenković, danima djeluje kao da ga nimalo ne uzrujavaju katastrofalni podaci najnovijeg popisa stanovništva jer, eto, ljudi odlaze i to je najnormalnija stvar koja nam se događa. Njega brine nešto drugo, a to je što njegov intervju za HRT od prije nekoliko dana nije pušten i prenesen najmanje tisuću-dvije puta. Stigne se, međutim, taj razgovor još emitirati, makar na ljeto, kao i prošle godine, kada je zimsko božićno premijerovo obraćanje naciji iz 2020. godine osvanulo usred ljetne sheme u programu HTV-a na vrućih 30 i nešto Celzijevih.

19.01.2022.

Otišla je žena koja je pokazala kako se domovina voli na pravi način

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman i o tome progovorila za Jutarnji list u razgovoru s novinarkom Orlandom Obad. Lepej je oboljela od covida-19, a godinama je bolovala od teške bolesti. 

18.01.2022.

Vlada Borisa Johnsona na dvije godine zamrzava pretplatu za BBC

Britanska vlada priopćila je u ponedjeljak da na dvije godine zamrzava visinu audiovizualne pristojbe i općenito dovela u pitanje takav način financiranja BBC-a, što je ocijenjeno kao politički napad u času kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

18.01.2022.

Meksički novinar ubijen vatrenim oružjem ispred kuće u Tijuani

Meksički fotoreporter umro je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, izvijestili su dužnosnici u ponedjeljak. Margarito Martinez (49) više od desetljeća radio je u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi koje je ostavilo ožiljke na gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici nasuprot San Diegu.

18.01.2022.

Štrajk novinara BBC-a u Turskoj

Nakon pet mjeseci pregovora, novinari BBC- ja u Turskoj pokrenuli su štrajk. Britanska televizija odbila ponuditi razumnu ponudu Turskom sindikatu novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima. Štrajk podržava Europska federacija novinara (EFJ), Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, UNI Global Union i britanski medijski sindikat BECTU.

16.01.2022.

Izvješće Human Rights Watch za BiH: Javni dužnosnici potiču ksenofobiju i vrše pritisak na novinare

U 2021. godini zabilježen je slabo vidljiv napredak na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Javni dužnosnici potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare, navodi se u izvještaju organizacije Human Rights Watch za Bosnu i Hercegovinu.

14.01.2022.

DZNAP objavio natječaj za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) objavilo je prvi put od osnutka sto tisuća kuna vrijedan poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj. Autorima projekata na raspolaganju je ukupno sto tisuća kuna, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od tri do 20 tisuća kuna.

13.01.2022.

Umro ugledni bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović

Ugledni bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović preminuo je u četvrtak u 65. godini nakon dugotrajne borbe s rakom pluća. Mijović je umro u bolnici u Istanbulu gdje je bio na liječenju. Najduže je radio u sarajevskom "Oslobođenju" čiji je bio komentator te dopisnik iz Moskve.

13.01.2022.

HND: Nedopustiv urednički promašaj Damira Smrtića i Katarine Periše Čakarun

Potpuno nedopustivim uredničkim, odnosno profesionalnim promašajem ocjenjujemo odluku urednika i voditelja emisije Hrvatske televizije "Otvoreno" Damira Smrtića, kao i nadređene mu urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun, da u studio emisije "Otvoreno" koja je u srijedu navečer tematizirala dvadesetogodišnje zakonski nedopušteno stjecanje materijalne koristi čelnika Hrvatske narodne banke (HNB), uključujući i guvernera Borisa Vujčića, korištenjem povlaštenih informacija, ne pozove onoga tko je svojim istraživačkim novinarskim radom taj skandal javnosti i otkrio, novinara Indexa Ilka Ćimića.

13.01.2022.

Nužno je zaštiti djecu od televizijskog oglašavanja

Oko 68 posto roditelja podržava uvođenje zakonskih ograničenja oglašavanja nezdrave hrane dok djeca gledaju televiziju, istaknuto je u srijedu na predstavljanju istraživanja o izloženosti djece televizijskom oglašavanju hrane i pića s visokim udjelom šećera, masti i soli.

12.01.2022.