Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Skandalozna presuda protiv Nove TV ukida slobodu govora

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Novom Zagrebu, koja Novoj TV nalaže da plati 30.000 kuna odštete bivšem glavnom tajniku AMK Siget Damiru Škari jer je objavila ispovijest tajnice HAK-a koja ga je optužila za silovanje, za Hrvatsko novinarsko društvo (HND) jedna je od najsramotnijih presuda protiv medija u posljednjih nekoliko godina i još jedan dokaz o Hrvatskoj kao problematičnoj zemlji u europskim okvirima kada je riječ o pravosuđu. Ova skandalozna presuda također upozorava na to da hitno treba mijenjati nacionalno zakonodavstvo kako bi se napokon smanjio pritisak sličnim tužbama i presudama na medije i novinare.

01.07.2022.

IFJ kampanja – Sloboda za Assangea odmah!

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je kampanju i pozvala sve medijske udruge i organizacije koje se bave slobodom medija te novinare da potaknu vlade da aktivno rade na osiguravanju oslobađanja Assangea.  IFJ također poziva vladu Sjedinjenih Država da povuče sve optužbe protiv Juliana Assangea i dopusti mu da se vrati kući kako bi bio sa svojom ženom i djecom, priopćili su iz IFJ -a

  

01.07.2022.

Četrnaest godina prošlo je od brutalnog napada na Dušana Miljuša, a još uvijek se ne zna tko su nalogodavci

Ne sluteći ništa novinar Dušan Miljuš se nakon još jednog napornog, ali zadovoljstvom ispunjenog radnog dana, tog 2. lipnja, sada već davne 2008. godine vraćao kući, kada su ga dvojica nasilnika napala i izudarala palicama po glavi te mu nanijeli teške ozljede. Nažalost ni danas, nakon 5010 dana, kako je to Miljuš precizno izbrojao, koliko je prošlo od spomenutog 2. lipnja, organi reda i zakona nisu pronašli niti nalogodavce niti su do kraja razriješili slučaj.  

30.06.2022.

VEM dodijelio sredstva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Javnom pozivu za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama za poticanje kvalitetnog novinarstva. Agencija za elektroničke medije treću godinu za redom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti, sa značajno povećanim budžetom, dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 1.500 000,00 kuna, priopćili su iz AEM-a. 

29.06.2022.

Dodjeljene nagrade "Svjetionik“ za novinarsko izvještavanje o siromaštvu

Nagrada "Svjetionik" za izvještavanje o siromaštvu dodijeljena je u utorak novinarkama Maji Medaković (Nova TV) za TV prilog, Biondi Lučić (web portal generacija.hr) za pisano novinarstvo i Snježani Kirinić-Grubić (Hrvatski katolički radio) za radijski prilog o toj problematici.

29.06.2022.

Ja sam Hrvoje - akcija prikupljanja sredstava za Hrvoja Antonia Belamarića

Hrvoje Antonio Belamarić, dugogodišnji novinar i urednik emisija za osobe s invaliditetom, poziva sve  građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja sredstava neophodnih za adaptaciju kupaonskih prostora.  Hrvoje od rođenja boluje od cerebralne i dječje paralize, a zbog nedavnih životnih nedaća Hrvoje mora napraviti nužne radove na adaptaciji svoje kupaonice kako bi mogao nastaviti svakodnevno funkcionirati i raditi. 

 

 

28.06.2022.

Umrla novinarka i urednica Ružica Trauber

Novinarka i urednica Ružica Trauber, koja je trideset godina uređivala i vodila Poljoprivrednu emisiju, poslije emisiju Plodove zemlje, umrla je u nedjelju uvečer u Zagrebu. Svojim je radom stekla izniman profesionalni ugled. Poljoprivredne teme pratila je i za sve emisije Informativnoga i Dokumentarnoga programa.

27.06.2022.

Članovi Programskog vijeća HRT-a suzdržani i s izdvojenim mišljenjem o prijedlogu Ugovora Vlade i HRT-a

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027., a glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb izrazio je nezadovoljstvo održanom javnom raspravom.

27.06.2022.

UN: Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena hicima IDF-a

Palestinsko-američka novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. svibnja hicima Izraelskih obrambenih snaga (IDF), zaključak je Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava koji je u petak obznanila njihova glasnogovornica.

 

24.06.2022.

Natječaj za NAGRADu FRA MA FU ZA NAJBOLJE REPORTAŽE U 2021. GODINI

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) raspisuju natječaj za dodjelu nagrade Fra Ma Fu za najbolje za novinarske radove – reportaže, objavljene u hrvatskim medijima (novinama i na internetskim portalima), u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

24.06.2022.