Aktualno

Aktualno - vijesti

U Hrvatskoj je na djelu “kultura tuženja” medija i novinara

-Brojka od 924 tužbi protiv novinara i medija pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje te da mu se ne nazire kraj. To dovoljno govori u kakvom nepovoljnom okruženju živimo i radimo te je posve jasno kako je svrha ovih tužbi zastrašivanje i nastojanje da se onemogući novinare u njihovom radu, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u Novinarskom domu na predstavljanju HND-ove ankete i podataka o ukupnom broju sudskih postupaka koji se vode protiv medija i novinara.

16.04.2021.

Anketa HND-a: U Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv novinara i medija

U Hrvatskoj su trenutno aktivne najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna, što je porast broja tužbi u odnosu na prošlu godinu, pokazuju rezultati godišnje ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo provodi treću godinu.

16.04.2021.

Dodjeljena novčana sredstava za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o dodjeli novčanih sredstava iz Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Agencija za elektroničke medije drugu godinu za redom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 983.213,00 kuna novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa, priopćeno je iz Agencije. 

16.04.2021.

Koalicija za slobodu medija: Prijetnje visokim iznosima za naknadu štete predstavljaju pritisak na medije

Članice Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog pritiska koji se provodi nad većim brojem medija, koje je tužila kompanija “Millennium team doo” iz Beograda i zatražila ogromne naknade materijalne štete, priopćili su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

14.04.2021.

ODGAĐA SE SVEČANOST DODJELE NAGRADE  "VELEBITSKA DEGENIJA"

Zbog pogoršanih epidemioloških uvjeta umjesto u planiranom terminu na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, svečanost dodjele nagrade "Velebitska degenija" za najuspješnije novinarske radove o zaštiti okoliša odgađa se. Obavijest o točnom datumu svečanosti bit će poslana na vrijeme.

13.04.2021.

Webinar: O problemu političkog uplitanja u medije

Europska federacija novinara (EFJ) organizira dva webinara 19. i 20. travnja 2021. u sklopu projekta "Izgradnja neovisnih medija za suzbijanje političkog uplitanja", koji financira Zaklada Otvoreno društvo.

13.04.2021.

Dani medijske pismenosti 2021.

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku od 19. do 25. travnja 2021. organiziraju 4. Dane medijske pismenosti. Projekt se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njemu sudjeluju i brojni partneri s različitim aktivnostima koje će se održavati i u tjednima nakon službenih Dana, priopćili su iz Agencije. 

13.04.2021.

Preminuo večernjakovac Ladislav Mateić

U ponedjeljak navečer od posljedica bolesti COVID-19 u 81. godini umro je Ladislav Mateić, istaknuti grafički urednik Večernjeg lista, desetak godina voditelj grafičke rubrike. Mateić pripada dugoj tradiciji istaknutih osoba koje su tijekom više od 60 godina postojanja Večernjeg lista sudjelovale u njegovu grafičkom oblikovanju. 

 

13.04.2021.

Sudjelujte na #UNCOVERED – velikoj konferenciji istraživačkog novinarstva

Okupljajući istraživačke novinare, financijske podupiratelje projekata, kreatore politika i članove civilnog društva, konferencija će se baviti izazovima i mogućnostima vođenja nadzornog novinarstva o transnacionalnim temama u ovim dinamičnim vremenima. #UNCOVERED je godišnja konferencija programa Istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU).

11.04.2021.

Sudjelujte u webinaru: “Poboljšanje medijskog izvještavanja o muslimanima i islamu”

Europska federacija novinara organizira niz internetskih webinara s ciljem poboljšanja medijskog izvještavanja o muslimanima i islamu

10.04.2021.