Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Facebook i Twitter pojačali borbu protiv dezinformacija o američkim izborima

Platforme društvenih mreža pojačale su borbu protiv dezinformacija o američkim izborima: Facebook je pokrenuo centar za pomoć korisnicima s izvorima vezanim uz izbore, a Twitter proširio pravila protiv dezinformacija o poštanskom i ranijem glasanju.

13.08.2020.

Trump se u intervjuu svađao s novinarom oko broja umrlih od Covida19

Američki predsjednik Donald Trump ušao je tijekom jednog televizijskog intervjua u živahnu raspravu s novinarom, žustro osporavajući mjerenje broja slučajeva smrti povezanih s pandemijom u postotku prema broju stanovnika.

04.08.2020.

Safejournalists: Novinari/ke i mediji u Srbiji pod ozbiljnim pritiscima

Nova vrsta pritiska na novinare/ke, medije i organizacije civilnog društva (OCD) u Srbiji. Neki od poznatih novinara/ki, medija i organizacija civilnog društva (OCD) su pod istragom koju je pokrenula Uprava za sprječavanje pranja novca.

02.08.2020.

Novo izvješće EP-a poziva na osnivanje stalnog europskog fonda za novinare

Europski parlament izdao je, na zahtjev svog Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), novo izvješće o sigurnosti novinara i borbi protiv korupcije u Europskoj uniji. Na čelu s profesorom Tarlachom McGonagleom, studija zaključuje da se radni uvjeti novinara pogoršavaju i poziva na stvaranje trajnog europskog fonda za novinare u okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (MFF 2021-2027). Europska federacija novinara (EFJ) snažno podržava ovaj prijedlog.

01.08.2020.

Australija će prva u svijetu natjerati Facebook i Google da plate za vijesti

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vijesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

31.07.2020.

Trump optužio Fox News da je nezahvalan

Predsjednik Donald Trump obrušio se na televiziju  Fox News optuživši je da je nezahvalna. "Bio sam u Air Force Oneu letio u Veliku Državu Teksas gdje sam upravo sletio. ČUDESNO je bilo gledati Fox News," napisao je na Twitteru. "U odnosu na prije nekoliko godina. Čak negledljivo. Potpuno su zaboravili tko im je pomogao da budu tu gdje su danas!"

30.07.2020.

Srbija: Istraga transakcija nevladinog sektora i medija, reagirale SAD i EK

Namjera državnih tijela Srbije da istraže financijske transakcije unutar civilnog društva, dijela medija i pojedinaca, potaknula je burne reakcije nevladina sektora i medijskih udruga, a poruke neodobravanja vlastima u Srbiji stigle su iz SAD-a i EU-a.

30.07.2020.

Glavni tajnik EFJ-a: Nesigurni uvjeti u kojima rade hrvatske novinarke i novinari opasnost su za demokraciju

Monitor pluralizma medija 2020 (MPM2020) potvrdio je rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam.

24.07.2020.

Smijenjen urednik mađarskog portala, tvrdi da je ugrožena sloboda medija

Glavni urednik neovisnog informativnog internetskog portala u Mađarskoj dobio je otkaz jer je medijima, kako je službeno priopćeno, otkrio sadržaj internenih dokumenata o redizajnu najčitanijeg portala u zemlji, javlja u četvrtak AFP.

24.07.2020.

Smjernice Europske komisije za izračun udjela europskih djela i definiranje velične prometa i publika

Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama utvrđena su stroža pravila o promicanju europskih djela, te je propisano da su pružatelji audiovizualnih medijskih usluga na zahtjev dužni osigurati najmanje 30 posto udjela europskih djela u svojim katalozima i osigurati isticanje tih djela, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

22.07.2020.