Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Glavni tajnik EFJ-a: Nesigurni uvjeti u kojima rade hrvatske novinarke i novinari opasnost su za demokraciju

Monitor pluralizma medija 2020 (MPM2020) potvrdio je rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam.

24.07.2020.

Smijenjen urednik mađarskog portala, tvrdi da je ugrožena sloboda medija

Glavni urednik neovisnog informativnog internetskog portala u Mađarskoj dobio je otkaz jer je medijima, kako je službeno priopćeno, otkrio sadržaj internenih dokumenata o redizajnu najčitanijeg portala u zemlji, javlja u četvrtak AFP.

24.07.2020.

Smjernice Europske komisije za izračun udjela europskih djela i definiranje velične prometa i publika

Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama utvrđena su stroža pravila o promicanju europskih djela, te je propisano da su pružatelji audiovizualnih medijskih usluga na zahtjev dužni osigurati najmanje 30 posto udjela europskih djela u svojim katalozima i osigurati isticanje tih djela, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

22.07.2020.

Nizozemska je do sada za spas novinarstva uložila preko 35 milijuna eura!

Početkom krize koju je uzrokovao novi koronavirus nizozemska vlada podržala je novinarstvo i novinare kroz nekoliko financijski izdađnih mjera. U travnju, svibnju i lipnju odobrena je isplata oko 1.100 eura freelancerima bez obzira na njhove prihode i dohodak partnera/partnerice ako žive u istom kućanstvu.

20.07.2020.

SafeJournalists: Prijetnje smrću i seksističke uvrede makedonskoj novinarki Milevskoj

Tanja Milevska, novinarka i dopisnica MIA (Medijske Informacione agencije), na Tviteru i na Fejsbuku primila je prijetnje smrću i seksističke uvrede zbog svojih javno izrečenih stavova izraženih na društvenim mrežama. Slučaj je prijavljen policiji, ali do sada nisu podignute optužbe.

17.07.2020.

Udruga europskih novinskih agancija EANA zabrinuta za medije u Sloveniji

Udruga europskih novinskih agencija EANA izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog planirane izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) kojim bi aktualna vlada povećala svoj utjecaj na financiranje i upravljanje tom medijskm kućom.

14.07.2020.

Pogoršano stanje slobode medija u zemljama Središnje i Istočne Europe

Prema novom izvješću berlinske nevladine organizacije n-Ost pandemija COVID-19 pogoršala je stanje slobode medija u devet zemalja Središnje i Istočne Europe, ograničavajući pristup informacijama i padom prihoda, prenosi  BalkanInsight. 

 

 

13.07.2020.

Mreža SafeJournalists traži od OSCE-a, Europske komisije i Vijeća Europe da hitno poduzmu nešto u vezi s napadima na srpske medijske djelatnike

Mreža novinarskih udruženja iz regiona, SafeJournalists, poslala je pismo g. Olivéru Várhelyiu, europskom povjereniku za proširenje, g. Halemu Desiru, predstavniku za slobodu medija u OSCE-u i gđi Dunji Mijatović, povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe, tražeći od njih da se hitno uključe u trenutna zbivanja u Srbiji i da odlučno zahtijevaju od srbijanskih vlasti da stvore sigurno okruženje za sve medije i novinare koji svojim posvećenim radom i praćenjem uživo riskiraju svoje zdravlje i sigurnost kako bi građanima Srbije omogućili pristup objektivnim informacijama o prosvjedima na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije.

11.07.2020.

SafeJournalists: Srbijanska policija mora omogućiti sigurnost medijskih radnika na prosvjedima

Prosvjednici su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tijekom uličnih prosvjeda u Beogradu.

09.07.2020.

Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije

Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažiala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.

08.07.2020.