Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Al-Kaida opet prijeti tjedniku Charlie Hebdo

Stotinjak medija objavilo je u srijedu u Francuskoj otvoreno pismo kojim se poziva na mobilizaciju za slobodu izražavanja u znak podrške satiričkom tjedniku Charlie Hebdo koji je opet dobio prijetnje islamističke terorističke mreže Al-Kaide, nakon ponovne objave karikatura proroka Muhameda.

23.09.2020.

Ubojicama Khashoggija smrtna kazna preinačena na 20 godina zatvora

Saudijska Arabija osudila je petero ljudi na po dvadeset godina zatvora zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u Turskoj, nakon što im je prošle godine izrečena smrtna presuda.

07.09.2020.

SafeJournalists: Kamenovano vozilo RTCG tijekom prosvjeda

Tijekom proslave rezultata parlamentarnih izbora u Podgorici, vozilo Javnog servisa Radio televizije Crne Gore oštećeno je nakon kamenovanja. Srećom, nitko nije povrijeđen.

03.09.2020.

Počelo suđenje suučesnicima napadača na Charlie Hebdo

Suđenje za 14 suučesnika islamističkih naoružanih napadača na redakciju francuskoga satiričkog lista Charlie Hebdoa počelo je u srijedu, dok se zemlja nakon pet godina ponovno prisjeća mračne epizode koja je obilježila početak vala ekstremističkog nasilja.

02.09.2020.

Bjeloruske vlasti povukle akreditacije za novinare stranih medija

Bjeloruske vlasti u subotu su povukle akreditacije novinarima nekoliko stranih medija uoči održavanja novih velikih prosvjeda oporbe, koja osporava rezultate predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza.

30.08.2020.

BH novinari: Cenzura na BHRT je atak na slobode izražavanja i mišljenja

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest Uredničkom kolegiju Bosanskohercegovačke radiotelevizije BHRT-a zbog cenzuriranja kritičkog osvrta novinara Mirze Skenderagića na film „Koncentriši se, baba“ redatelja Pjera Žalice, kojim je otvoren ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF).

23.08.2020.

U Bjelorusiji blokiran pristup mnogim medijima

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Bjeloruskom novinarskom društvu (BAJ) u zatjevima da se hitno ukine mjere blokade vijesti web stranicama u Bjelorusiji. U petak navečer Ministarstvo informacija priopćilo je kako je blokiralo veliki broj vijesti i web stranica organizacija civilnog društva. 

22.08.2020.

SafeJournalists: Novootkriveni pritisci na Ora News u Albaniji

Tjednima nakon što je oružana policija ušla u prostorije albanskog Ora News-a, a imovina vlasnika Ylli Ndroqi oduzeta zbog optužbi za trgovinu drogom, Ora News je objavio prepisku putem mobilnog telefona iz 2018. u kojoj su otkriveni pritisci gradonačelnika Tirane i pokušaji utjecaja na uređivačku politiku tog medija.

21.08.2020.

SafeJournalists: Pet incidenata protiv novinara u Srbiji

Tijekom samo jednog tjedna u Srbiji je registrirano pet incidenata usmjerenih na šest novinara: fizički napad, prijetnje smrću oružjem, upad u kuću novinara i prijetnje smrću članovima njegove obitelji, bušenje automobilskih guma te prijetnje smrću putem društvenih mreža.

19.08.2020.

Podjela prihoda s medijima dovela bi u pitanje besplatno pretraživanje

Tehnološki div Google kritizirao je u ponedjeljak australski zakon koji mu nalaže dogovor s medijima o podjeli prihoda, tvrdeći da bi doveo u opasnost njegovu besplatnu uslugu pretraživanja i omogućio pristup podacima korisnika.

18.08.2020.