Aktualno

Aktualno - regija i svijet

U Kini od idućega mjeseca zabranjeno online objavljivanje svim stranim medijima

Kina će uskoro početi sa provođenjem novog zakona koji stranim medijskim kompanijama zabranjuje postavljanje bilo kakvog online sadržaja bez prethodne dozvole Državne agencije za tisak, radio, film i televiziju (SAPRFT), prenosi Media.ba.

25.02.2016.

Sirija: Fotoreporter ubijen tijekom izvještavanja o borbama u Damasku

Sirijski freelancer fotoreporter poginuo je 19. veljače izvještavajući o borbama u Damasku, u predgađu Daraya, prenose mediji citirajući agenciju Anadoliju, za koju je radio. Međunarodna novinarska federacija (IFJ) osuđuje ubojstvo i podsjeća kako je Sirija opasna zona u kojoj sirijski novinari rade već pet godina.

24.02.2016.

Nakon 30 godina Britanija dobiva novi nacionalni dnevni list

Veliki britanski izdavač novina objavio je u ponedjeljak da će krajem mjeseca lansirati novi nacionalni dnevni list, prvi te vrste u 30 godina, čiji će se dolazak na kioske vremenski poklopiti s prestankom izlaženja tiskanog izdanja jednog od njegovih starih listova.

23.02.2016.

Bejrut: IFJ i UNESCO pokrenuli novi kurikulum o sigurnosti novinara

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) u suradnji s Uredom UNESCO-a u Bejrutu i Ravnateljstvom visokog školstva pri libanonskom Ministarstvu obrazovanja održali su dvodnevnu konferenciju na temu „Modeli stjecanja znanja o sigurnosti novinara na sveučilištima“.

17.02.2016.

Grčka: Novinar grubo napadnut za javnog okupljanja

Radijskog novinara su 4. veljače teško ozlijedili nepoznati azilanti dok je pratio masovno javno okupljanje u glavnom gradu Ateni. Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara pridružuju se svojoj članici atenskom Sindikatu dnevnih novina u pozivu vlastima da osude napad i smjesta otvore istragu.

08.02.2016.

SEEMO osuđuje napad u Ljubljani

SEEMO, medijska organizacija za jugoistočnu Europu, osuđuje napad na reportažno vozilo POP TV-a koji se ovog tjedna dogodio u Ljubljani.

05.02.2016.

Skupština Srbije razriješila ministra Gašića zbog seksističke izjave

Skupština Srbije jednoglasno je prihvatila vladin prijedlog o razrješenju ministra obrane Bratislava Gašića zbog seksističke izjave kojom je u prosincu prošle godine uvrijedio novinarku B92 Zlatiju Labović.

05.02.2016.

PEC poziva na trenutno oslobađanje Mohammeda Al-Qiqa, koji štrajka glađu od studenoga prošle godine

The Press Emblem Campaign (PEC) poziva na trenutno puštanje na slobodu palestinskog novinara Mohammeda Al-Qiqa, koji štrajka glađu više od dva mjeseca i „na rubu je smrti“ sudeći prema izvještajima.

04.02.2016.

IFJ: Izvješće o stanju slobode medija u Kini 2015.

Međunarodna federacija novinara izdala je osmo godišnje Izvješće o stanju slobode medija u Kini: “Kineski medijski zid: borba za slobodu”. Izvješće, predstavljeno u Klubu stranih dopisnika u Hong Kongu, pokazuje da su “propaganda, cenzura, nadzor, zastrašivanje, pritvor, brutalnosti i napadi” metode kojima i u 2015. kineske vlasti “čvrsto stežu” medije i novinare.

01.02.2016.

Njemački obračun s govorom mržnje u medijima

Njemačka je zabranila rad internetskoj platformi "Altermedia Deutschland“, jednoj od najvažnijih informativnih platformi njemačke ekstremne desnice, zbog širenja rasističkih, antisemitskih, homofobnih te anti-islamskih sadržaja.

28.01.2016.