Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Turski Zaman nastavlja izlaziti u Njemačkoj

Nakon što su turske vlasti preuzele oporbeni list Zaman, glavni urednik lista Suleyman Beg objavio je kako će list nastaviti izlaziti u Njemačkoj pod imenom Zaman Almanya.

08.03.2016.

Dnevni Avaz: "Nećete nas ušutkati"

Uredništvo i uprava sarajevskog Dnevnog Avaza, iza kojega stoji uhićeni Fahrudin Radončić, priopćili su kako ih neće zastrašiti i ušutkati upozorenja Državnog odvjetništva BiH, koje je tijekom dana zajedno sa Sudom BiH reagiralo na političke i medijske napade, ističući da neće popustiti pred pritiscima.

08.03.2016.

Hollande i Merkel zabrinuti za medijske slobode u Turskoj

Francuski premijer Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel na izvanrednom sastanku s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o migracijskoj krizi izrazili su zabrinutost za stanje medijskih sloboda u Turskoj nakon što su turske vlasti ovoga vikenda preuzele oporbenu medijsku grupaciju Zaman.  

 

07.03.2016.

Progon medija u Turskoj: vlada preuzela oporbeni list Zaman

Turski oporbeni list Zaman, dva dana nakon što je policija nasilno zauzela sjedište lista u Istanbulu, objavio je na naslovnici fotografiju nasmiješenog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uz članak o vladinom kapitalnom projektu, gradnji mosta nad Bosporom. Europska unija izrazila je svoju iskrenu zabrinutost zbog progona medija i gušenja medijskih sloboda u Turskoj.

06.03.2016.

Ukrajinska novinarka puštena iz zatvora nakon godinu dana

Ukrajinska novinarka Maria Varfolomeyeva puštena je iz zatvora nakon više od godinu dana. ‬

04.03.2016.

Nakon nedjeljne pobjede, novinari „Spotlighta“ se vraćaju na posao

"Da 'Spotlight' i nije proglašen najboljim filmom, za nas se ništa ne bi promijenilo. Ali činjenica da je osvojio tu nagradu znači da ćemo danas, možda i čitav tjedan pucati od ponosa, a zatim se vratiti tom ukletom i važnom poslu – novinarstvu''

03.03.2016.

Mediji bi trebali ignorirati ili jasno označiti ISIS-ovu propagandu

Medijske organizacije trebale bi ignorirati propagandu Islamske države ili je u izvještajima jasno označiti kao takvu, zaključak je istraživanja australskog Instituta za međunarodnu politiku Lowy, prenosi Media.ba.

03.03.2016.

Turski predsjednik ne prihvaća odluku ustavnog suda o oslobađanju novinara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ne poštuje niti prihvaća presudu turskog ustavnog suda prema kojoj su pritvaranjem dvojice novinara iz vodećeg oporbenog lista bila prekršena njihova prava.

28.02.2016.

Turska: oslobođena dvojica novinara nakon 92 dana pritvora

Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozdravljaju odluku turskog Ustavnog suda od 25. veljače kojom se proglašavaju povrijeđenima prava novinara lista Cumhurieyet Cana Dündara i Erdema Güla te se naglašava nepostojanje razloga za pritvaranje zbog nekoliko članaka. Odluka se poziva na povredu članka 19 („pravo na osobnu slobodu i sigurnost“), članka 26 (sloboda izražavanja) i članka 28 (novinarske slobode) Ustava Republike Turske.

26.02.2016.

Grčkim novinarima onemogućeno izvještavanje o policijskoj operaciji protiv izbjeglica

Makedonski sindikat novinara i list Thrace Daily prijavili su još jedan incident s grčkom TV ekipom, koja je prije dva dana izbačena iz izbjegličkog kampa u Idomeni (Grčka), iz "sigurnosnih razloga".

25.02.2016.