Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Slovenija: Pahor pozvao na očuvanje slovenske novinske agencije STA

Slovenski predsjednik Borut Pahor založio se za opstanak slovenske novinske agencije STA ugrožene najavom slovenske vlade da će joj uskratiti financiranje u idućoj proračunskoj godini. 

02.12.2020.

Od Covid-19 u devet mjeseci umrlo čak 489 novinara

Gotovo 500 novinara umrlo je od Covid-19 u 56 zemalja u devet mjeseci, priopćila je u utorak u svom mjesečnom izvješću Press Emblem Campaign (PEC). Tijekom mjeseca studenoga, još je 47 medijskih djelatnika podleglo koronavirusu, u usporedbi s 22 poznate smrti u listopadu.

01.12.2020.

Slovenija: prijeti li Janša gašenjem rada novinske agencije?

Nema primirja u odnosima slovenskog premijera Janeza Janše i novinara koji premijera optužuju da pokušava "orbanizirati" medijski prostor i ograničiti novinarsku autonomiju, a on njih da otvoreno sotoniziraju njegovu vladu desnog centra i posredno pozivaju na nepoštivanje epidemioloških mjera.

01.12.2020.

Otvoren natječaj za Europsku novinarsku nagradu

Otvoren je natječaj za Europsku novinarsku nagradu (European Press Prize 2020.) u četiri kategorije. Europska novinarska nagrada svake godine dodjeljuje se za najviša ostvarenja i dostignuća u europskom novinarstvu, a vrijednost nagrade iznosi deset tisuća eura.

30.11.2020.

SafeJournalists: Srbija – ulaz u zgradu novinara ispisan neonacističkim simbolima i govorom mržnje

Neonacistički simboli i poruke koje sadrže govor mržnje, ispisani su sprejom na ulazna vrata zgrade novinara Dinka Gruhonjića u Novom Sadu u Srbiji.

26.11.2020.

Europski parlament, zabrinut zbog stanja, donio Rezoluciju o jačanju slobode medija u Europi

Europarlamentarci su s 553 glasa za, 54 protiv i 89 suzdržanih izglasali rezoluciju kojom se traži zaštita novinara u Europi, rješavanje problema govora mržnje, dezinformacija i razmotri uloga platformi. Parlament je duboko zabrinut zbog stanja slobode medija u EU i osuđuje nasilje, uznemiravanje i pritisak s kojima se suočavaju novinari, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta, a prenosi portal snh.hr.

 

 

26.11.2020.

Izdavači i oglašivači u Britaniji protiv Googleove 'sigurne zone'

Skupina izdavača, oglašivača i digitalnih tvrtki podnijela je britanskom regulatoru za tržišno natjecanje žalbu protiv Googlea, tvrdeći da će novim alatima zaštite podataka dovesti u pitanje njihovo poslovanje s digitalnim oglašavanjem.

24.11.2020.

SafeJournalists: Nove prijetnje srpskoj novinarki Tatalović

U posljednjem incidentu u Srbiji, novinarka TV N1 Žaklina Tatalović ponovo je na meti. Direktne i indirektne prijetnje poslane su u direktnoj poruci Tatalovićevoj na Instagramu.

13.11.2020.

Australski mediji na sudu zbog izvještavanja o slučaju kardinala Pella

Istaknuti australski novinari i medijske organizacije u ponedjeljak izlaze pred sud zbog objave dijelova optužnice protiv kardinala Georgea Pella 2018. godine. 

09.11.2020.

SafeJournalists: 2. novembar – Podsjetnik i upozorenje državama Zapadnog Balkana

Dok se ne riješe i sankcioniraju sva ubojstva, fizički napadi i prijetnje smrću novinarima, 2. studeni će podsjećati na visoke cijene koje plaćaju novinari radeći u interesu građana.

02.11.2020.