Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Europa prati zabrinjavajući razvoj situacije na Radioteleviziji Vojvodine

Srbijanski mediji javljaju da je programski direktor Radiotelevizije Vojvodina (RTV) Slobodan Arežina smijenjen, da je glavni direktor Srđan Mihajlović odstupio zbog političkih pritisaka, da je 7 urednika vijesti dobilo otkaz, a da je glavna urednica 1. programa  televizije Novi Sad Marjana Jović dala otkaz.

 

25.05.2016.

Novi Sad: Prosvjed zbog smjena na RTV-u

Više tisuća građana okupilo se u Novom Sadu na prosvjedu zbog smjena na Radio televiziji Vojvodine i uputilo zahtjev za neopozive ostavke punog sastava Upravnog odbora RTV-a.

23.05.2016.

Turska mora prestati okolinu hraniti atmosferom straha za novinare i sindikaliste

Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozivaju mogućeg novog turskog premijera Binalija Yildirima da zaustavi atmosferu neprekidnog zakonodavnog zastrašivanja, prijetnji, maltretiranja, napetosti i fizičkih napada na novinare i medijske djelatnike u Turskoj.

20.05.2016.

Ukrajina: ugrožena sigurnost 4 tisuće novinara zbog objave njihovih osobnih podataka

Ukrajinska organizacija koja se bavi nacionalnom sigurnošću objavila je na tisuće detalja o novinarima na svojoj web stranici tvrdeći da imaju akreditacije proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. To ih dalje sumnjiči za „suradnju s terorističkim organizacijama“ i kršenje ukrajinskih zakona.

18.05.2016.

BBC reže troškove: gasi se dio online izdanja

U sklopu plana uštede od 15 milijuna funti, BBC će ugasiti dio online izdanja i aktivnosti digitalnog društvenog radija. 

18.05.2016.

U Banja Luci jučer zabilježena tri napada na novinare

Klub novinara Banja Luke oštro je osudio fizički napad na izvjestitelja hrvatske RTL televizije Petra Panjkotu potvrdivši kako su tijekom jučeršanjih prosvjeda zabilježena još dva napada na novinarske ekipe koje su izvještavale o događaju.  

15.05.2016.

Ubijena dvojica novinara u Indiji

Dva novinara ubijena su u Indiji u valu ubojstava medijskih djelatnika koji je zahvatio tu zemlju. Dvojica muškaraca ubijena su u odvojenim incidentima u protekla dva dana.

14.05.2016.

Slovenski novinari prosvjedovali zbog prodaje naslovnih stranica za komercijalne oglase

Tri vodeća slovenska dnevnika u svojim su današnjim izdanjima prostor na naslovnim stranicama u cijelosti prodale za komercijalni oglas jedne velike tvrtke protiv čega je prosvjedovalo slovensko novinarsko društvo navodeći da se radi o nedopustivoj praksi protivnoj načelima novinarstva i izdavaštva.

12.05.2016.

Ismayilova: Humanost strada kad su novinari ušutkani

Khadija Ismayilova, azerbajdžanska istraživačka novinarka koja se nalazi u zatvoru, dobitnica je UNESCO-ve nagrade „ Guillermo Cano“ za slobodno novinarstvo 2016. Nagradu je u ime Ismayilove primila njena manjka, a tom je prilikom pročitan govor zatočene novinarke, kojeg prenosimo u cjelosti.

11.05.2016.

Erdogan tužio šefa njemačke izdavačke kuće koja podržava satiričara Boehmermanna

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pokrenuo proces u Njemačkoj protiv šefa jedne od najvećih europskih izdavačkih kuća, Axel Springer, kako bi mu pokušao zabraniti da ponovo podrži jednog autora satiričke pjesme koja je razbijesnila turskog predsjednika, rekao je Erdoganov odvjetnik.

10.05.2016.