Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Kongres IFJ osuđuje uhićenje makedonskog novinara Zorana Božinovskog

Svjetski kongres Međunarodne federacije novinara u Angersu osudio je uhićenje Zorana Božinovskog, novinara freelancera i pokretača portala Burevensik.org, 21. travnja 2016., nakon što ga je Srbija, gdje je živio posljednje tri godine, izručila Makedoniji.

17.06.2016.

Donald Trump napao Washington Post

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump najavio je kako više neće izdavati akreditacije novinarima Washington Posta, što je najnoviji primjer njegova zabrinjavajućeg odnosa prema kritički nastrojenim medijima. 

14.06.2016.

Novi Sad: Prosvjedi protiv smjena na RTV-u

Više tisuća građana okupilo se sinoć u Novom Sadu na trećem prosvjedu Podrži RTV zbog smjena urednika i novinara na Radio-televiziji Vojvodine, prenosi Blic. 

14.06.2016.

U Turskoj napadnuto dvoje reportera VOA-e

Dvoje reportera Voice of America napadnuto je za vrijeme izvještavanja o eksploziji bombe u turskom gradu Midyatu. Motiv napada nije poznat i dosad ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za njega.

13.06.2016.

Članice IFJ-a odale počast poginulim novinarima

Mimohodom u francuskom Angersu, 300 delegata koji predstavljaju Međunarodnu federaciju novinara odalo je počast novinarima ubijenima na zadatku.

09.06.2016.

Američki novinar i afganistanski prevoditelj ubijeni u Afganistanu

Američki fotoreporter David Gilkey i afganistanski prevoditelj Zabihullah Tamanna poginuli su na jugu Afganistana, objavili su u nedjelju američki National Public Radio i dužnosnici afganistanske vojske.

06.06.2016.

Francuska: raste broj slučajeva policijskog nasilja prema novinarima

EFJ i IFJ upozoravaju na zabrinjavajuće povećanje policijskog nasilja uperenog prema novinarima od sredine svibnja, otkad traju demonstracije protiv novog francuskog zakona o radu. 

06.06.2016.

Talijanske vlasti predlažu pooštravanje kazni za klevetu

Nacrt zakona, koji će uskoro biti podnesen Senatu, predviđa da se maksimalne kazne povećaju sa 6 na 9 godina zatvora ako se kleveta tiče političara, suca ili državnog službenika.

01.06.2016.

Khadija Ismayilova: „Politički zatvori u Azerbajdžanu kao da imaju rotirajuća vrata''

Prvog dana na slobodi Khadija je, između Christiane Amanpour na CNN-u i Glasa Amerike, našla vremena i za razgovor s nositeljima projekta Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), kojima je iznijela razmišljanja o 537 dana zatvora, situaciji u Azerbajdžanu i Projektu Khadija, odgovoru OCCRP-a na njeno zatvaranje.

30.05.2016.

Azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova puštena na slobodu

Azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova puštena je na slobodu nakon godinu i pol izdržavanja zatvorske kazne. Ismayilova je dobila kaznu zatvora od sedam godina nakon što je objavila priče o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i obitelji predsjednika Ilhama Aliyeva, a presuda je izazvala međunarodne prosvjede.

27.05.2016.