Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Turska urednica privedena zbog kritičkog osvrta na preuveličavanje važnosti puča

Turske vlasti nakratko su pritvorile urednicu regionalnih novina zbog kolumne u kojoj je kritizirala vladu zbog preuveličavanja važnosti prošlogodišnjeg pokušaja puča. Yeliz Koray, urednica novina Kocaeli Koz iz sjeverozapadne provincije Izmit, uhićena je u svome domu kasno u subotu, objavio je taj medij.

18.07.2017.

Novinarska mreža: Napadi na novinare postali su svakodnevica

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, reagirala je na sve učestalije napade na novinare u regiji. Direktan povod bila je provala u stan beogradske istraživačke novinarke Dragane Pećo, ali i prijetnje smrću novinarima iz Banja Luke i Sarajeva Draganu Bursaću i Eldinu Hadžoviću. Od nadležnih državnih tijela zahtijevaju da one koji napadaju novinare i prijete im – napokon suoče s pravdom.

10.07.2017.

Regionalna platforma: Oštro osuđujemo govor mržnje i prijetnje smrću novinarima N1

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki i reporterki televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezu sa portalom Bošnjaci.net.

02.07.2017.

Preminula francuska novinarka ranjena u Mosulu

Novinarka Veronique Robert, ranjena u ponedjeljak u eksploziji mine u Mosulu u Iraku gdje je radila reportažu za emisiju francuske televizije, preminula je od posljedica ranjavanja, objavila je u subotu France Televisions.

25.06.2017.

Konferencija OESS-a o slobodi medija u nasilnom okruženju

Ured OESS-a za slobodu medija održat će 19. i 20. lipnja konferenciju na kojoj će raspravljati o prijetnjama medijskim slobodama i slobodi izražavanja u regiji koju pokriva OESS, posebno u onim njenim dijelovima koji su zahvaćeni sukobima i krizom. Na konferenciji će sudjelovati i predsjednik HND-a Saša Leković koji će govoriti na panelu o sigurnosti novinara.

16.06.2017.

Medijsko predstavljanje i političke kampanje šire neprijateljstvo prema muslimanima

Više od 30 sudionika iz cijele Europe (Njemačke, Velike Britanije, Italije, Austrije, Slovenije, Grčke, Finske, Irske, Hrvatske, Malte, Mađarske, Danske, Češke, Srbije, Bosne i Hercegovina i Norveške), ali i Afganistana, Alžira, Sirije i Pakistana pridružilo se drugoj medijskoj radionici koju je organizirao CMFE, na Sveučilištu Warmia i Mazury, u poljskom gradu Olsztynu od 7. do 9. lipnja.

15.06.2017.

Direktiva o zaštiti zviždača uskoro bi mogla ugledati svjetlo dana

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je da će europska direktiva o zaštiti zviždača biti gotova za nekoliko mjeseci, što će biti jedan od važnih koraka u zaštiti zviždača na europskoj razini.

08.06.2017.

Al Jazeeri prijeti ukidanje

Posljedica prekidanja diplomatskih odnosa više arapskih zemalja s Katarom moglo bi biti zatvaranje Al Jazeere. Pet arapskih zemalja (Egipat, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein) prekinulo je diplomatske odnose sa Katarom zbog navodne podrške ekstremističkim grupama

08.06.2017.

Michael Moore pokrenuo "TrumpiLeaks"

Slavni američki filmaš i liberalni aktivist Michael Moore u utorak je pokrenuo web stranicu nazvanu "TrumpiLeaks" kako bi zviždačima omogućio siguran kanal za prosljeđivanje informacija o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji.

07.06.2017.

Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se dogodili 31. svibnja u Beogradu.

03.06.2017.