Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Turska: Podržite peticiju za pravo javnosti na pristup informacijama

Turske novinarske organizacije su, uz podršku EFJ-a, IFJ-a i RFS-a, pokrenule kampanju kojom traže puštanje zatvorenih novinara i zahtijevaju da se osigura sloboda medija i izražavanja.

13.03.2016.

U Čečeniji napadnuti novinari i aktivisti

Europska federacija novinara osudila je silovit napad na grupu ruskih i međunarodnih novinara i branitelja ljudskih prava na granici Čečenije i Inguške Republike, dijela Ruske Federacije.

10.03.2016.

Novinaru lista Birgun 21 mjesec zatvora

Novinaru turskog dnevnog lista Birgun dosuđena je zatvorska kazna u trajanju od 21 mjeseca jer je uvrijedio predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je taj dnevnik.

 

 

 

09.03.2016.

Turski Zaman nastavlja izlaziti u Njemačkoj

Nakon što su turske vlasti preuzele oporbeni list Zaman, glavni urednik lista Suleyman Beg objavio je kako će list nastaviti izlaziti u Njemačkoj pod imenom Zaman Almanya.

08.03.2016.

Dnevni Avaz: "Nećete nas ušutkati"

Uredništvo i uprava sarajevskog Dnevnog Avaza, iza kojega stoji uhićeni Fahrudin Radončić, priopćili su kako ih neće zastrašiti i ušutkati upozorenja Državnog odvjetništva BiH, koje je tijekom dana zajedno sa Sudom BiH reagiralo na političke i medijske napade, ističući da neće popustiti pred pritiscima.

08.03.2016.

Hollande i Merkel zabrinuti za medijske slobode u Turskoj

Francuski premijer Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel na izvanrednom sastanku s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o migracijskoj krizi izrazili su zabrinutost za stanje medijskih sloboda u Turskoj nakon što su turske vlasti ovoga vikenda preuzele oporbenu medijsku grupaciju Zaman.  

 

07.03.2016.

Progon medija u Turskoj: vlada preuzela oporbeni list Zaman

Turski oporbeni list Zaman, dva dana nakon što je policija nasilno zauzela sjedište lista u Istanbulu, objavio je na naslovnici fotografiju nasmiješenog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uz članak o vladinom kapitalnom projektu, gradnji mosta nad Bosporom. Europska unija izrazila je svoju iskrenu zabrinutost zbog progona medija i gušenja medijskih sloboda u Turskoj.

06.03.2016.

Ukrajinska novinarka puštena iz zatvora nakon godinu dana

Ukrajinska novinarka Maria Varfolomeyeva puštena je iz zatvora nakon više od godinu dana. ‬

04.03.2016.

Nakon nedjeljne pobjede, novinari „Spotlighta“ se vraćaju na posao

"Da 'Spotlight' i nije proglašen najboljim filmom, za nas se ništa ne bi promijenilo. Ali činjenica da je osvojio tu nagradu znači da ćemo danas, možda i čitav tjedan pucati od ponosa, a zatim se vratiti tom ukletom i važnom poslu – novinarstvu''

03.03.2016.

Mediji bi trebali ignorirati ili jasno označiti ISIS-ovu propagandu

Medijske organizacije trebale bi ignorirati propagandu Islamske države ili je u izvještajima jasno označiti kao takvu, zaključak je istraživanja australskog Instituta za međunarodnu politiku Lowy, prenosi Media.ba.

03.03.2016.