Aktualno

Aktualno - regija i svijet

EFJ: seksistički ispad Janeza Janše je primjer napada i zastrašivanja novinara

Europska federacija novinara osudila je seksistički ispad čelnika slovenske oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše, koji je dvije novinarke javnog televizijskog servisa na svom Twitter računu nazvao "isluženim prostitutkama" javne televizijske kuće nakon njihova negativnog priloga o njegovoj stranci.

25.03.2016.

Kosovo: Premijer prijetio istraživačkom novinaru

Novinara je nazvao i izravno mu prijetio premijer Isa Mustafa nakon objave članka o premijerovom bratu koji je napustio zemlju i traži azil u EU. Novinar je prijetnje shvatio ozbiljno, a Udruženje profesionalnih novinara Kosova danas prosvjeduje

25.03.2016.

Jemen: peti medijski djelatnik ubijen 2016.

Bruxelles, 24. ožujka 2016. – Kamerman je ubijen u gradu Taizu 21. ožujka dok je snimao sukobe javlja jemenski sindikat novinara (YJS). Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja predstavlja 600.000 novinara u svijetu, podržava zahtjev YJS-a da se počinitelj kazni najstrožom zakonom propisanom kaznom.

24.03.2016.

Istraživanje: medije u Srbiji vlast shvaća kao PR djelatnost

Sloboda medija jedno je od najugroženijih ljudskih prava u 2015. godini. Utjecaj vlasti na uređivačku politiku je velik, a povećan je i broj napada na novinare, piše u izvještaju Beogradskog centra za ljudska prava. Također se navodi da su prošle godine ljudska prava općenito bila ugroženija nego prijašnjih.

22.03.2016.

Guardian otpušta 250 ljudi

Suočen s rastućim gubicima, kao i mnogi drugi u novinarskoj industriji, Guardian traži način da se dovede do čvrste financijske osnove uz pomoć snižavanja troškova – uključujući i ''sječu'' stotine poslova. Izdavač iz Ujedinjenog Kraljevstva je najavio da će to u čitavoj kompaniji ''pomesti'' 250 ljudi, od toga 100 u uredništvu novina.

22.03.2016.

Pokrenuta javna rasprava o mehanizmima vezanim uz slobodu medija u arapskom svijetu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je otvoreno javno savjetovanje da bi saznala i približila različita stajališta strana zainteresiranih za posebne mehanizme slobode medija u arapskom svijetu.

21.03.2016.

Šef BBC-ja: "Nova upravljačka struktura imat će do sada neviđenu moć"

Vodstvo BBC-ja zabrinuto je zbog prijedloga novog modela upravljanja britanskim javnim medijskim servisom putem jedinstvenog odbora koji bi činilo 12-14 članova od kojih bi više od polovice birala Vlada. Glavni ravnatelj BBC-ja Tony Hall smatra kako će taj odbor, kao ni jedan prije njega, postaviti uredničke smjernice i imati do sada neviđenu moć. 

16.03.2016.

IFJ podržava kampanju britanskog Sindikata novinara protiv “Zakona o zabadanju nosa“

Međunarodna federacija novinara (IFJ) podržava poziv svoje članice Nacionalnog sindikata novinara UJ (NUJ UK) i Irske upućene članovima britanskog Parlamenta da glasaju protiv uvrštenja zakona o ovlaštenjima istraživača (IPB) na dnevni red diskusije 15. ožujka 2016.

15.03.2016.

Zapadna obala: izraelske snage onemogućile emitiranje televizije i uhitile trojicu zaposlenih

Izraelske snage krajem prošloga tjedna ušle su u ured Palestine Today u Ramallahu pod izgovorom da potiče nasilje upereno protiv Izraela i njegovih građana te zapovjedile zatvaranje redakcije. Ta odluka je uslijedila nakon odluke Izraelskog kabineta za sigurnost od 10. ožujka da se zatvore palestinski mediji optuženi za poticanje nasilja. Tom prilikom su uhićeni direktor televizije Farouk Alyat, foto-novinar Mohammed Amr i tehničar Shabib Shabib.

14.03.2016.

Turska: Podržite peticiju za pravo javnosti na pristup informacijama

Turske novinarske organizacije su, uz podršku EFJ-a, IFJ-a i RFS-a, pokrenule kampanju kojom traže puštanje zatvorenih novinara i zahtijevaju da se osigura sloboda medija i izražavanja.

13.03.2016.