Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Khadija Ismayilova: „Politički zatvori u Azerbajdžanu kao da imaju rotirajuća vrata''

Prvog dana na slobodi Khadija je, između Christiane Amanpour na CNN-u i Glasa Amerike, našla vremena i za razgovor s nositeljima projekta Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), kojima je iznijela razmišljanja o 537 dana zatvora, situaciji u Azerbajdžanu i Projektu Khadija, odgovoru OCCRP-a na njeno zatvaranje.

30.05.2016.

Azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova puštena na slobodu

Azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova puštena je na slobodu nakon godinu i pol izdržavanja zatvorske kazne. Ismayilova je dobila kaznu zatvora od sedam godina nakon što je objavila priče o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i obitelji predsjednika Ilhama Aliyeva, a presuda je izazvala međunarodne prosvjede.

27.05.2016.

Europa prati zabrinjavajući razvoj situacije na Radioteleviziji Vojvodine

Srbijanski mediji javljaju da je programski direktor Radiotelevizije Vojvodina (RTV) Slobodan Arežina smijenjen, da je glavni direktor Srđan Mihajlović odstupio zbog političkih pritisaka, da je 7 urednika vijesti dobilo otkaz, a da je glavna urednica 1. programa  televizije Novi Sad Marjana Jović dala otkaz.

 

25.05.2016.

Novi Sad: Prosvjed zbog smjena na RTV-u

Više tisuća građana okupilo se u Novom Sadu na prosvjedu zbog smjena na Radio televiziji Vojvodine i uputilo zahtjev za neopozive ostavke punog sastava Upravnog odbora RTV-a.

23.05.2016.

Turska mora prestati okolinu hraniti atmosferom straha za novinare i sindikaliste

Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozivaju mogućeg novog turskog premijera Binalija Yildirima da zaustavi atmosferu neprekidnog zakonodavnog zastrašivanja, prijetnji, maltretiranja, napetosti i fizičkih napada na novinare i medijske djelatnike u Turskoj.

20.05.2016.

Ukrajina: ugrožena sigurnost 4 tisuće novinara zbog objave njihovih osobnih podataka

Ukrajinska organizacija koja se bavi nacionalnom sigurnošću objavila je na tisuće detalja o novinarima na svojoj web stranici tvrdeći da imaju akreditacije proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. To ih dalje sumnjiči za „suradnju s terorističkim organizacijama“ i kršenje ukrajinskih zakona.

18.05.2016.

BBC reže troškove: gasi se dio online izdanja

U sklopu plana uštede od 15 milijuna funti, BBC će ugasiti dio online izdanja i aktivnosti digitalnog društvenog radija. 

18.05.2016.

U Banja Luci jučer zabilježena tri napada na novinare

Klub novinara Banja Luke oštro je osudio fizički napad na izvjestitelja hrvatske RTL televizije Petra Panjkotu potvrdivši kako su tijekom jučeršanjih prosvjeda zabilježena još dva napada na novinarske ekipe koje su izvještavale o događaju.  

15.05.2016.

Ubijena dvojica novinara u Indiji

Dva novinara ubijena su u Indiji u valu ubojstava medijskih djelatnika koji je zahvatio tu zemlju. Dvojica muškaraca ubijena su u odvojenim incidentima u protekla dva dana.

14.05.2016.

Slovenski novinari prosvjedovali zbog prodaje naslovnih stranica za komercijalne oglase

Tri vodeća slovenska dnevnika u svojim su današnjim izdanjima prostor na naslovnim stranicama u cijelosti prodale za komercijalni oglas jedne velike tvrtke protiv čega je prosvjedovalo slovensko novinarsko društvo navodeći da se radi o nedopustivoj praksi protivnoj načelima novinarstva i izdavaštva.

12.05.2016.