Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Islandski premijer dao ostavku nakon što se otkrilo da je skrivao milijune dolara

Islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio je u utorak ostavku i postao prva velika žrtva “Panamskih dokumenata” koji su otkrili goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

08.04.2016.

Kako smo analizirali 11,5 milijuna dokumenata „Panama Papersa“

Najveće curenje informacija u povijesti povezalo je više od 70 bivših i sadašnjih svjetskih lidera u istoj shemi izbjegavanja plaćanja poreza kojom su bilijuni funti kanalizirani na off-shore račune. Ovo je priča o tome kako su ti podaci analizirani.

06.04.2016.

Ece Temelkuran: 'Život pod pritiskom u Turskoj je način života'

Turska novinarka i književnica Ece Temelkuran je bila u Ženevi kao član žirija za dokumentarce na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu i forumu o ljudskim pravima (FIFDH). Radila je redovno za nacionalne dnevne listove Cumhuriyet i Milliyet, a sada piše za Guardian i CNN Turska. Njeni su tekstovi i mišljenja u obranu žena, političkih zatvorenika i Kurda i Armenaca požnjela brojne nagrade, među inim i Nagradu PEP-a za mir 2001. Ece Tumulkuran je za Press Emblem Campaign iznijela svoje mišljenje o turskim medijima.

04.04.2016.

Rusija: novinar izboden nožem

Iskusni novinar Dmitri Tsilikin pronađen je ubijen u svom stanu u Saint Petersburgu 1 travnja. IFJ/EFJ osuđuje ubojstvo i zahtijeva od ruskih vlasti hitnu istragu.

04.04.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara nastavljeno iza zatvorenih vrata

Suđenje dvojici turskih novinara optuženih za špijunažu i pokušaj državnog udara u predmetu kojeg se smatra testom za slobodu tiska u Turskoj, nastavljeno je iza zatvorenih vrata pred sudom u Istanbulu.

01.04.2016.

Al Jazeera smanjuje broj zaposlenih kao dio plana optimizacije

Mreža Al Jazeera je najavila da će smanjiti broj zaposlenih kao dio inicijative za optimizaciju povezanu s nastupajućom transformacijom medijskog okruženja.

31.03.2016.

Naslovnica Charlie Hebdoa o terorističkim napadima u Bruxellesu

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u najnovijem broju objavio je karikaturu na temu prošlotjednih terorističkih napada u Bruxellesu. Karikatura prikazuje svjetski poznatog belgijskog pjevača Stromaea kako pjeva hit "Papa ou t'es?" dok se oko njegove glave nalaze rastrgani dijelovi tijela koji govore "ovdje, ovdje i ovdje također".

30.03.2016.

Florence Hartmann odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odlučio je odmah pustiti bivšu glasnogovornicu haškog tužiteljstva Florence Hartmann na slobodu, objavio je ICTY.

29.03.2016.

Peticija za slobodu medija u Turskoj

Turske novinarske organizacije uz podršku Međunarodne i Europske federacije novinara pokrenule su veliku kampanju za slobodu medija u Turskoj. Jedan od glavnih zahtjeva peticije je obustava svakog progona novinara zbog njihovog posla i trenutno puštanje na slobodu sva 34 zatočena novinara, uključujući Cana Dündara i Erdema Güla. 

26.03.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara iza zatvorenih vrata

Kazneni sud u Istanbulu na kojemu je jučer počelo suđenje dvojici poznatih oporbenih novinara odlučio je da će se rasprave održati iza zatvorenih vrata zbog "nacionalne sigurnosti".

26.03.2016.