Aktualno

Aktualno - regija i svijet

"Ubijeni" ruski novinar Babčenko živ i zdrav

Ruski novinar Arkadij Babčenko, koji je u utorak navodno likvidiran na pragu svog stana u Kijevu, živ je i zdrav a njegovo "ubojstvo" organizirale su ukrajinske tajne službe kako bi razotkrile pravu zavjeru protiv Babčenka, javlja u srijedu BBC.

30.05.2018.

Štrajk zaposlenih u Norveškoj javnoj televiziji završio pobjedom novinara

Nakon štrajka novinara Norveške javne televizije (NRK), Norveško udruženje novinara (NJ) uspjelo je postići dogovor s upravom NRK-a oko kolektivnog ugovora u toj najvećoj medijskoj kući u Norveškoj te novinarima osigurati vrlo pristojne uvjete za rad.

30.05.2018.

Dva novinara iz Sj. Karoline poginula pri padu stabla

Televizijski voditelj i snimatelj iz Sj. Karoline poginuli su kad je stablo palo na njihovo vozilo dok su izvještavali o posljedicama oluje u Polk Countyju. Voditelj vijesti na WYFF-u Mike McCormick i snimatelj Aaron Smeltzer poginuli su kad je stablo palo na njihovo terensko vozilo na autocesti, izvijestila je tv postaja.

29.05.2018.

Vojni sud u Egiptu osudio novinara na 10 godina zatvora

Vojni sud u Egiptu osudio je na 10 godina zatvora jednog novinara koji je izvještavao o pobuni na Sinaju, a koji je bio optužen za djela povezana s terorizmom.

23.05.2018.

Zuckerberg se Europskom parlamentu ispričao zbog propusta i zloporaba Facebooka

Vlasnik Facebook Mark Zuckerberg u utorak navečer se u Europskom parlamentu ispričao za propuste u zaštiti osobnih podataka korisnika kao i kampanje dezinformiranja putem te društvene mreže.

22.05.2018.

Izdavači i novinari iz 10 europskih zemalja pozvali na zaštitu medijskih sloboda

Izdavači i novinari iz 10 europskih zemalja pozvali su europske institucije da poduzmu mjere i zaštite medijske slobode u središnjoj i istočnoj Europi od napada vlasti, navodi se u tekstu na službenom web-u bugarskog predsjedavanja Europskom unijom.

17.05.2018.

Leruth: Napad na Lakić podsjeća na ubojstva Daphne Galicije i Jana Kučiaka

Philippe Leruth, predsjednik Međunarodne novinarske federacije (IFJ) oštro osuđuje napad na Oliveru Lakić, novinarku crnogorskog dnevnika Vijesti iz Podgorice te najavljuje pismo IFJ-a kojim će kod crnogorskih vlasti prosvjedovati zbog tog čina.

16.05.2018.

Slovenski novinari upozoravaju na nezakonito financiranje stranačkih glasila javnim novcem

Slovensko novinarsko društvo (DNS) upozorilo je u petak na sporno posredno financiranje političkih stranaka putem tvrtki u vlasništvu države ili oglasa u medijima bliskima tim strankama, a time se diskreditiraju novinari koji se profesionalno odnose prema svom poslu.

12.05.2018.

Novinarka Olivera Lakić upucana ispred svog stana

Novinarska crnogorskih Vijesti Olivera Lakić ranjena je ispred svog stana u Podgorici. Kako javljaju Vijesti njihova novinarka upucana je u nogu i zadobila je ranu desne potkoljenice, ali srećom nalazi se van životne opasnosti. Incident se dogodio u utorak, u ranim večernjim satima na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a na licu mjesta nalaze se hitna pomoć i policija.

09.05.2018.

Danski izumitelj optužen za ubojstvo novinarke tražio smanjenje kazne

Danski izumitelj Peter Madsen koji je prošli tjedan dobio kaznu doživotnog zatvora zbog jezivog ubojstva švedske novinarke u svojoj podmornici, podnio je zahtjev za smanjenom kaznom, objavile su u ponedjeljak danske vlasti.

07.05.2018.