Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Komisija kaznila Google s 4,3 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu

Europska komisija odlučila je novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android te mu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

18.07.2018.

Centar za istraživačko novinarstvo: Pola milijardi eura poticaja u BiH podijeljeno netransparentno

Vlasti u BiH netransparentno su podijelile poticaje u iznosu od milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) posljednjih sedam godina, objavljeno je u srijedu u Mostaru na okruglome stolu kojega je organizirao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) koji se bavi rasvjetljivanjem korupcije i kriminala u javnim institucijama.

18.07.2018.

Trump: Novinari bi trebali moći obavljati svoj posao bez straha

Američki predsjednik Donald Trump u petak je osudio pucnjavu u redakciji dnevnog lista Capital Gazette u Annapolisu i naglasio da bi novinari morali moći obavljati svoj posao bez osjećaja da im prijete smrtonosni napadi. 

02.07.2018.

Napad na list u Marylandu: Ubojica bio u dugotrajnom sporu s uredništvom

Muškarac koji je bio u dugotrajnom sporu s članovima uredništva lista iz Annapolisa u američkoj saveznoj državi Maryland probio je put kroz njihovu redakciju pucnjavom pri čemu je ubio najmanje petero ljudi u jednom od najsmrtonosnijih napada na neki američki medij, objavile su u petak američke vlasti.

29.06.2018.

Japanski bloger ubijen nakon konferencije o svađi na internetu

Japanskog blogera poznatog pod nadimkom Hagex ubio je u nedjelju korisnik interneta s kojim se posvađao online, pošto je održao konferenciju o svađi na internetu i kako je riješiti.

26.06.2018.

Elon Musk zabrinuo Reportere bez granica

Planovi američkog milijardera i inovatora Elona Muska da pokrene online sustav za mjerenje istinitosti medijskih sadržaja potkopava povjerenje u medije, što već radi predsjednik SAD-a Donald Trump, poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.

24.06.2018.

Novinari i aktivisti iz Sirije i Iraka o izvještavanju i tranzicijskoj pravdi

Mediji i organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u post-konfliktnim procesima izgradnje mira i društva tolerancije. U takvim okolnostima novinari moraju biti odgovorniji i profesionalniji, jer medijski sadržaji koje proizvode imaju uticaj na kulturu i ponašanje građana, rečeno je na radionici o temi „Tranzicijska pravda i izvještavanje“ koja se ovaj tjedan održava u Sarajevu.

21.06.2018.

Singapur: južnokorejski novinari uhićeni zbog ulaska u rezidenciju sjevernokorejskog veleposlanika

Dvojica južnokorejskih novinara uhićena su zbog nezakonitog ulaska u rezidenciju sjevernokorejskog veleposlanika u Singapuru, izvijestila je u petak singapurska policija. Policija je izvijestila da su uhićeni novinari korejske televizije, a još dvojica muškaraca su pod istragom. 

08.06.2018.

Tjedni newsletter New York Times-a šalje samo pozitivne vijesti

New York Times je pokrenuo novi newsletter koji izdvaja samo pozitivne priče i jednom tjedno ih šalje svojim pretplatnicima. Ideja je to, kako se objašnjava, koja dolazi zbog toga što se pozitivne priče izgube u moru negativnih, sivih vijesti i sadržaja u dnevnoj produkciji.

07.06.2018.

Rusija osudila ukrajinskog novinara na 12 godina zatvora zbog špijunaže

Ruski sud osudio je u ponedjeljak ukrajinskog novinara Romana Suščenka na 12 godina zatvora nakon što je proglašen krivim po optužbi za špijuniranje za Ukrajinu, rekao je njegov odvjetnik o slučaju koji će vjerojatno dodatno pogoršati odnose između Moskve i Kijeva.

05.06.2018.