Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Australska novinarka Cheng Lei zatvorena u Kini zbog "odavanja državnih tajni"

Australska voditeljica kineskog kanala na engleskom jeziku "uhićena je i optužena za odavanje državnih tajni" u inozemstvu, objavila je u ponedjeljak Canberra, šest mjeseci nakon što je pritvorena.

08.02.2021.

Britanski regulator oduzeo licencu kineskoj televiziji, Peking kritizira BBC

Britanski medijski regulator oduzeo je u četvrtak licencu kineskom televizijskom kanalu ocijenivši da Komunistička partija Kine ima konačnu uređivačku riječ, dok se Peking službeno žalio na način na koji BBC izvješćuje protiv pandemije covida-19.

04.02.2021.

Od COVIDA-19 u svijetu umrlo 735 novinara

U proteklom razdoblju od kada traje pandemija od Covida-19 umrlo je čak 735 novinara u 63 zemlje za koje se vodila evidencija što znači da je u 11 mjeseci umiralo 66 kolega novinara mjesečno, objavila je u svom izvještaju nevladine organizacije za medijske slobode Press Emblem Campaign (PEC) u  Ženevi.

03.02.2021.

SafeJournalists: Srbijanski političar Šešelj verbalno napao novinarku RTRS-a

Mreža SafeJournalists najoštrije osuđuje napad srbijanskog političara Vojislava Šešelja na novinarku Radio televizije Republike Srpske Natašu Miljanović-Zubac.

02.02.2021.

SafeJournalists: Vojislav Milovančević dobio je prijetnje smrću nakon članka koji se odnosi na slučaj silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Vojislav Milovančević, novinar srbijanskog portala nova.rs, primio je uvredljive i prijeteće poruke od kojih neke predstavljaju direktne prijetnje smrću, a sve s nekoliko anonimnih naloga na Twitteru.

 

25.01.2021.

SafeJournalists: Zinaidi Đelilović prijeti viši stručni suradnik za ljudska prava u BiH

Zinaida Đelilović dobiva direktne prijetnje od Adnana Čakalovića, višeg stručnog suradnika Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Slučaj je prijavljen policiji.

 

10.01.2021.

Slovenska novinska agencija i dalje bez novca za normalan rad

Slovenska tiskovna agencija (STA) upozorila je u petak da joj vlada nije upatila novac za obavljene usluge u prošloj godini i da još nije pokrenula postupak sklapanja novog ugovora za 2021.

08.01.2021.

Facebook i Instagram blokirat će Trumpov račun do kraja mandata

Društvene mreže Facebook i Instagram produžit će blokadu računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena, objavio je Mark Zuckerberg, čelnik kompanije Facebook kojoj pripadaju te mreže.

07.01.2021.

Reakcije na britansku odluku o neizručenju Juliana Assangea SAD-u

Odluka britanskog suda da odbije zahtjev za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u povijesni je trenutak za slobodu informiranja, ocijenio je u ponedjeljak glavni tajnik Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire. a odluku je pozdravio i "zviždač" Edward Snowden.

04.01.2021.

U prošloj godini ubijeno je 60 novinara

Godina 2020. ući će u povijest kao godina globalne pandemijske krize bez presedana, ali i kao godina ponovnog ubojstva novinara i medijskog osoblja širom svijeta. Sa 60 ubojstava u 2020. godini, jeziva statistika ponovno raste u odnosu na 2019. godinu kada je ubijeno četrdeset devet novinara, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ). 

30.12.2020.