Aktualno

Aktualno - regija i svijet

EFJ: Bitka za kažnjavanje ubojstava novinara

Ne smijemo dopustiti da nalogodavci zločina ostanu na slobodi. Moramo se zajedno s našim kolegama tome suprotstaviti i pozvati sve vlade da učine više da bi zaštitile novinare, ističu u Europskoj federaciji novinara (EFJ) te podsjećaju da su prošle dvije godine prošle od ubojstva Daphne Caruana Galizije, malteške novinarke. Otada je ubijeno još dvoje novinara: slovački novinar Jan Kuciak i bugarska novinarska Victoria Marinova.

12.11.2018.

Bijela kuća oduzela akreditaciju novinaru CNN-a

Bijela kuća objavila je u utorak da je oduzela novinarsku akreditaciju CNN-ovom novinaru koji je sudjelovao u razmirici s predsjednikom Donaldom Trumpom ranije tijekom dana na konferenciji za medije.

08.11.2018.

Odbor za zaštitu novinara: veliki broj ubojstava novinara ostaje nekažnjen

Čak u četrnaest zemalja utvrđena je nekažnjivost zbog ubojstava novinara, pokazao je Globalni indeks nekažnjivosti Odbora za zaštitu novinara iz SAD-a, koji rangira zemlje u odnosu na neprocesuiranje ubojica novinara.

03.11.2018.

Otac Melanije Trump došao u Sloveniju, tužio je tamošnje novinare

PRVI put otkako je nedavno izvanrednom naturalizacijom postao američki državljanin, Viktor Knavs, otac američke prve dame Melanije Trump, doputovao je u staru domovinu zbog privatne tužbe za klevetu i povredu časti koju je prije više od dvije godine podnio protiv novinara Bojana Požara.

28.10.2018.

Češki milijarder Kretinsky ulazi u vlasništvo francuskog lista Le Mondea

Češki milijarder Daniel Kretinsky nastavlja ulagati u francuska glasila ulaskom u poznati dnevni list Le Monde, gdje postaje manjinski ulagač.

26.10.2018.

Saudijski prijestolonasljednik mogao bi snositi odgovornost za Khashoggijevo ubojstvo

Američki predsjednik Donald Trump, u dosad najsnažnijoj izjavi vezanoj uz ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je da prijestolonasljednik Mohamed bih Salman snosi konačnu odgovornost kao de facto čelnik Saudijske Arabije, za operaciju koja je dovela do smrti tog disidentskog novinara.

24.10.2018.

Erdogan: Khashoggijevo ubojstvo je planirani čin

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u utorak da postoje snažni pokazatelji da je ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija bilo planirano, da je ubijen na "gnjusan način" i da odgovornima treba suditi u Turskoj. 

23.10.2018.

Saudijska Arabija priznala da je Khashoggi umro u konzulatu, Trump podržao Rijad

Saudijska Arabija objavila je u subotu da je novinar Jamal Khashoggi umro u borbi u istanbulskom konzulatu i da su dva viša dužnosnika otpuštena zbog njegove smrti, i dok je za te navode američki predsjednik Donald Trump rekao da su vjerodostojni, američki zastupnici smatraju da je u njih teško povjerovati.

20.10.2018.

Cavusoglu: Turska nije podijelila audio snimke ni sa kim

Turska nije podijelila audio snimke ni sa kim, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak, odbacujući izvješća da je Ankara predala audio dokaze ubojstva disidentskog saudijskog novinara SAD-u.

19.10.2018.

SAD traži od Turske snimku ubojstva Khashoggija

Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put ovoga tjedna izvršili pretres saudijskog konzulat u sklopu istrage, javlja BBC.

18.10.2018.