Aktualno

Aktualno - regija i svijet

The Economist: Smanjuju se medijske slobode na Balkanu

Velik broj elektroničkih medija iz bivše Jugoslavije našlo se pod prijetnjom ili sami prijete. Prije dva desetljeća, kad je Zapad počeo marljivo obnavljati ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu, poboljšanje stanja u kojem su bili lokalni mediji na Balkanu – koji su često zakuhavali mržnju – bilo je prvo na popisu. No dvadeset godina kasnije, rezultati su razočaravajući, piše The Economist

11.11.2016.

Konferencija IFJ-a “Pretvorimo riječi u djela” u borbi protiv nasilja nad novinarima

Prema statistici IFJ-a, 66 novinara i medijskih djelatnika izgubilo je život na zadatku od početka godine. No, IFJ upozorava da se ti zločini gotovo redovito ne kažnjavaju, te se u prosjeku istražuje samo jedno od 10 ubojstava. Povodom Međunarodnog dana nekažnjavanja zločina protiv novinara, IFJ će održati poludnevnu konferenciju 7. studenoga u Bruxellesu pod nazivom „Pretvorimo riječi u djela“.

04.11.2016.

Uhićen glavni urednik turskog oporbenog lista Cumhuriyet

Turski oporbeni dnevni list Cumhuriyet poručio je da će se "do kraja boriti za demokraciju i za slobodu", unatoč uhićenju njegovih novinara i glavnog urednika pod sumnjom za "terorističku" djelatnost.

01.11.2016.

Odbačene optužbe protiv američke novinarke koja je izvještavala o prosvjedu protiv naftovoda

Početkom tjedna, sud okruga Morton u Sjevernoj Dakoti odbacio je optužbe protiv američke novinarke i voditeljice emsije „Democracy Now!“ Amy Goodman zbog izvještavanja o prosvjedu protiv naftovoda u Dakoti. 

20.10.2016.

Novinar Roberto Saviano poručuje mafiji: 'Još uvijek sam živ'

"Kada su me u listopadu 2006. stavili pod zaštitu, upitao sam ih koliko dugo će to trajati. Policajac mi je odgovorio kako vjeruje da će to potrajati nekoliko dana", prisjeća se talijanski novinar i autor knjige "Gomora" Roberto Saviano, koji već 10 godina živi pod policijskom zaštitom, za talijansku La Repubblicu. 

18.10.2016.

Tisuće Mađara prosvjedovalo protiv gušenja medijskih sloboda

Nekoliko tisuća Mađara okupilo se u nedjelju u Budimpešti na prosvjedu protiv gušenja medijskih sloboda u zemlji.

17.10.2016.

Zabrinjavajuća studija o slobodi medija i pluralizmu u 7 europskih zemalja

Nedavno objavljena studija „Komparativna analiza slobode medija i pluralizma u članicama EU“, analiza istraživanja provedenog u Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj, pokazuje da je pluralizam u svim tim zemljama u vrlo lošem stanju te da ga prati snažno uplitanje države u medije ili čvrste ekonomske veze politike i medija.

12.10.2016.

Ugašen mađarski opozicijski dnevnik

Mađari su u subotu ostali zaprepašteni kad su otkrili da je Népszabadság – političke novine s najvećom tiražom u toj zemlji – prestao izlaziti. Te se novine s tiražom od 38.000 prodanih primjeraka dnevno više neće pojavljivati u tiskanom izdanju, nestala je njihova bogata on-line arhiva i dinamična web stranica, novinari i ostali zaposleni ostali su ispred svojih zaključanih ureda, otkazane su njihove e-mail adrese, a budućnost sad izgleda mnogo tmurnija za ono malo preostalih neovisnih medija u Mađarskoj. Urednici i novinari Népszabadsága – našavši se odjednom nezaposleni – ono što se dogodilo nazivaju pučem i to s dobrim razlozima.

10.10.2016.

WikiLeaks će objaviti još milijun dokumenata do kraja godine

Julian Assange obećava objaviti milijun dokumanata povezanih s izborima u Sad-a, no opovrgava da želi time naštetiti Hillary Clinton.

09.10.2016.

Bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši sudit će se zbog vrijeđanja novinarki

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša morat će pred sudom odgovarati u kaznenom postupku koji su protiv njega zbog uvrede časti i dobrog imena pokrenule dvije novinarke, odlučio je okružni sud u Celju.

01.10.2016.