Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Europskim izborima prijete trolovi, botovi i lažne vijesti

Nakon optužbi za upletanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. i u referendum o brexitu u Britaniji iste godine, mnogi strahuju da bi izbori za Europski parlament u svibnju mogli biti sljedeća meta.

20.05.2019.

Otkazom cijele redakcije novinari ruskog lista Kommersant solidarizirali se s dvojicom kolega

Urednik i deset novinara ruskog dnevnog lista Kommersant u ponedjeljak su dali otkaz u znak solidarnosti s dvojicom kolega koje je poslodavac otpustio zbog njihova članka o smjenama i imenovanjima, a riječ je o suradnicima predsjednika Vladimira Putina.

20.05.2019.

Trump potpisao puni oprost za bivšeg medijskog tajkuna Conrada Blacka

Predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je u srijedu puni oprost za bivšeg medijskog tajkuna Conrada Blacka koji je 2007. osuđen za prijevaru i opstrukciju pravde te je u zatvoru proveo tri i pol godine, priopćila je Bijela kuća.

16.05.2019.

Facebook u Italiji uklonio lažne vijesti objavljene uoči europskih izbora

Facebook je u nedjelju objavio da je uklonio brojne račune na svojoj platformi s lažnim vijestima uoči izbora za Europski parlament krajem svibnja.

14.05.2019.

Trump po starom: članak da je izgubio milijardu dolara nazvao "lažnom viješću"

"Lažne vijesti", reagirao je u srijedu američki predsjednik Donald Trump na članak u New York Timesu u kojem se tvrdi da je između 1985. i 1994. izgubio više od milijarde dolara.

08.05.2019.

U prva četiri mjeseca 2019. bilo je 27 slučajeva napada i kršenja novinarskih sloboda u BiH

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 27 različitih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja te napada na novinare u BiH, što je porast u odnosu na ranije godine, rezultati su istraživanja predstavljeni u petak povodom Međunarodnog dana slobode medija.

04.05.2019.

Trump ponovo bojkotira večeru s novinarima, optužbe učestalije i žešće

Američki predsjednik Donald Trump i treću godinu za redom neće večeras prisustvovati večeri članova Udruženja dopisnika iz Bijele kuće (WHCA), nakon što je od samog početka svog mandata "zaratio" s medijima uz optužbe za pristrano izvještavanje, navodi u subotu AFP i ističe da Trumpovi napadi na medije nisu više novina, ali su posljednjih tjedana učestaliji i žešći.

26.04.2019.

Sjevernoirska policija uhitila dvojicu tinejdžera osumnjičenih za ubojstvo novinarke

Dvojica mladića uhićena su pod sumnjom za sudjelovanje u ubojstvu sjevernoirske novinarke Lyre McKee tijekom nereda u Londonderryu, objavila je policija u subotu.

 

20.04.2019.

Reuters osvojio dvije Pulitzerove nagrade

Novinska agencija Reuters osvojila je ove godine dvije Pulitzerove nagrade, jednu za izvješće koje je otkrilo pokolj desetorice muslimana Rohidža u Mjanmaru, i drugu za fotografije migranata na američkoj granici.

16.04.2019.

Beograd: traže se slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim uvjetima za izbore

Sudionici prosvjeda "Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna" uputili su u subotu u Beogradu zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije.

13.04.2019.