Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Mediji moraju biti slobodni i solidarni

- Javni medijski servisi moraju u potpunosti biti nezavisni, a ne propaganda u službi vlada i političkih stranaka, rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Harlem Desir, povjerenik OESS-a za slobodu medija. Desir je ovo izjavio u sklopu konferencije OESS-a o medijima Jugoistočne Europe na kojoj sudjeluju predstavnici medija iz ovog dijela Europe. 

18.06.2019.

Česi zabrinuti što populistički političari preuzimaju javne medije

Češki novinari i medijski analitičari upozorili su u nedjelju na prijetnju javnim medijima u toj zemlji zbog sve većeg pritiska populističkih političara. Zastupnici biraju članove upravnih vijeća češke novinske agencije ČTK i Češke radiotelevizije koji bi, upozoravaju profesionalci, mogli utjecati na kvalitetu njihova rada.

17.06.2019.

Predstavljeni prvi rezultati Studije o zastupljenosti rodnog nasilja na području Mediterana

Prvi rezultati Studije o zastupljenosti rodnog nasilja u informativnim emisijama elektroničkih medija na području Mediterana predstavljeni su u Barceloni, u sjedištu katalonskog regulatora CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya).

15.06.2019.

Twitter uklonio tisuće profila povezanih s Iranom

Twitter je objavio da je ugasio tisuće profila umiješanih u koordinirane aktivnosti iza kojih navodno stoji iranska vlada.Kompanija je navela da je s Iranom bilo povezano 4779 uklonjenih računa.

14.06.2019.

Ruski novinar Golunov, slobodan i u suzama, zahvalio na potpori

Ruski novinar Ivan Golunov u utorak je kroz suze zahvalio na potpori, na izlasku iz policijskog ureda gdje je primio obavijest da se odustaje od sudskog progona protiv njega za krijumčarenje droge koji je potaknuo nezadovoljstvo civilnog društva.

11.06.2019.

Ruski mediji i poznate osobe prosvjeduju protiv uhićenja istraživačkog novinara

Tri vodeće ruske novine u ponedjeljak su poduzele neočekivani korak objavivši identične naslovnice kojima prosvjeduju protiv uhićenja istraživačkog novinara optuženog za prodaju droge.

10.06.2019.

Europska direktiva o autorskim pravima na internetu stupila na snagu

Reforma autorskih prava, oko koje se vodila bitka u Europskoj uniji, objavljena je u službenom glasilu u četvrtak od kada počinje teći dvogodišnji rok u kojem države članice trebaju direktivu prenijeti u svoja nacionalna zakonodavstva.

06.06.2019.

Švedska odbila zahtjev za pritvorom Assangea

Švedski sud odbio je zahtjev za pritvorom u odsutnosti Julianu Assangeu, iako je osnivač WikiLeaksa i dalje osumnjičen za silovanje.

04.06.2019.

IFJ i EFJ: Optužnica protiv osnivač WikiLeaksa Julian Assange ugrožava slobodu medija

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su odluku američke vlade da kazneno  goni suosnivača WikiLeaksa Julian Assange, prema Zakonu o špijunaži. IFJ i EFJ drže kako bi američka optužnica kriminalizirala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrebiti za kazneno gonjenje novinara zbog njihovog otkrivanja informacija od javnog interesa.

31.05.2019.

Talijanski Mediaset kupio udio u njemačkoj tv kući ProsiebenSat.1

Talijanska televizijska grupa Mediaset u srijedu je priopćila da je kupila 9,6 posto udjela u njemačkom ProSiebenSat.1 u sklopu širenja poslovanja u Europi i zaustavljanja prodora globalnih divova u segmentu usluga streaminga, poput Netflixa.

29.05.2019.