Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Zatvara se Newseum, simbol slobode medija

Na samo nekoliko koraka od američkog Kongresa, blistava građevina od stakla i čelika desetljećima je bila sjajan simbol slobode medija i izražavanja. Muzej vijesti Newseum zatvara se, međutim, 31. prosinca.

01.01.2020.

Pet smrtnih kazni za ubojstvo Khashoggija

Turska, Ujedinjeni narodi i organizacije za ljudska prava u ponedjeljak su oštro kritizirale presudu suda u Rijadu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, no Sjedinjene Države smatraju je "važnim korakom" prema procesuiranju počinitelja.

23.12.2019.

Potpore za izvještavanje o demokraciji u Europi

Demokratska izvještajna organizacija nudi ograničen broj novčanih potpora za novinarska izvještavanja i dubinska istraživanja demokracije u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Novinari iz tih područja mogu se prijaviti za ove potpore.

23.12.2019.

Otvorene prijave za obuku novinara u Njemačkoj

Institut za promicanje novinarskog talenta (IFP, u Njemačkoj) bit će domaćin East Courseu, trotjednom seminaru namijenjenom novinarima iz srednje i istočne Europe. Seminar će trajati od 5. do 24. srpnja 2020. u Münchenu. S obzirom da će se seminar održati na njemačkom jeziku, u programu mogu sudjelovati samo novinari koji tečno govore njemački.

23.12.2019.

Novinari iz cijelog svijeta brane Juliana Assangea

Novinari iz cijelog svijeta stali su u obranu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i pozvali na potpisivanje peticije protiv njegova izručenja Sjedinjenim Državama, objavila je inicijativa "Speak up for Assange" koja je u dva tjedna prikupila 900 potpisa novinara iz 89 zemalja.

21.12.2019.

Otvorena prijava za europsku stipendiju Milena Jesenská

Novinari iz europskih zemalja, kao i iz Turske, Gruzije, Armenije i Azerbajdžana, mogu se prijaviti za istraživačku stipendiju u Austriji.

20.12.2019.

GODINA NADE #solidarno #zajedno

Prenosimo kratki osvrt na godinu iza nas koji su pripremili kolege iz Europske federacija novinara. I naš sindikat izdvojen je u pregledu godine. Suradnja se nastavlja! Prenosimo cijeli osvrt koji je objavljen na snh.hr. 

20.12.2019.

Počinje suđenje četvorici za ubojstvo slovačkog novinara

U četvrtak počinje suđenje slovačkom poduzetniku i još trima osobama, zbog ubojstva istraživačkog novinara i njegove zaručnice koje je potaknulo velike prosvjede u toj zemlji i dovelo do ostavke premijera Roberta Fica čije je stranka ipak ostala na vlasti.

19.12.2019.

Albanija usvojila kontroverzni zakon o medijima

Albanski parlament prihvatio je kontroverzni zakon o medijima u srijedu navečer kojim se uvode stroge kazne za lažne vijesti objavljene putem interneta.

19.12.2019.

Journalismfund.eu otvara prijave za nova europska prekogranična istraživanja

Cilj Journalismfund.eu je promicanje kvalitetnog novinarstva u Europi. Svake godine nudi nekoliko financijskih potpora istraživačkom novinarstvu u više različitih programa dajući novinarima priliku za provođenje novinarskih istraživačkih projekata.

19.12.2019.