Aktualno

Aktualno - regija i svijet

EPP poziva EU da osigura financijsku pomoć umjetnicima i novinarima

Europska pučka stranka (EPP), najbrojnija grupacija u Europskom parlamentu, pozvala je Europsku uniju da u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa osigura financijsku pomoć sektoru kulture, umjetnicima i medijima.

22.04.2020.

EU: Nužna pomoć medijima u prevazilaženju posljedica pandemije

Članovi Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu ukazali su na nužnost pružanja pomoći medijima u procesu prevazilaženja posljedica pandemije COVID-19, priopćeno je na internet stranicama Europske unije.

22.04.2020.

Papa Franjo zahvalio medijima na njihovu radu

Papa Franjo je u nedjelju pohvalio novinare nakon mise na kojoj je upozorio da je virus "sebičnosti gori" od koronavirusa. U podnevnoj poruci nakon mise, Papa je pozvao na solidarnost između nacija u suočavanju s krizom.

19.04.2020.

Reporteri bez granica obratili se UN-u zbog kršenja sloboda u doba pandemije

Reporteri bez granica (RSF) zatražili su u srijedu nadležno tijelo UN-a da "službeno osudi države koje kršeći pravo na informiranje javnosti u doba pandemije koronavirusom ugrožavaju zdravlje ljudi".

15.04.2020.

Trump propagandom i samohvalom šokirao novinare

Američki predsjednik Donald Trump šokirao je novinare u Bijeloj kući nakon što je u ponedjeljak tijekom svoga dnevnog brifinga o koronavirusu emitirao video pun samohvale koji je izgledao kao oglas za njegovu predsjedničku kampanju.

14.04.2020.

UN upozorava na "opasnu epidemiju dezinformacija"

Pandemija Covida-19 izazvala je "opasnu epidemiju dezinformacija", upozorio je u utorak u priopćenju glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, ali nije naveo konkretne slučajeve zemalja ni medija.

14.04.2020.

REGIONALNA PLATFORMA: DVIJE NOVINARKE NAPADNUTE NA USKRSNU NEDJELJU

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje fizičke napade na novinarku Dalmatinskog Portala Živanu Šušak Živković i snimateljicu N1 televizije Ivanu Sivro, u Sirobuji u Splitu.

 

13.04.2020.

Europska skupina regulatora pozvala EK da pomogne elektroničkim medijima

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), čiji je član i Agencija za elektroničke medije, priopćenjem je ukazala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa koja pogađa elektroničke medije, te naglasila iznimnu važnost medija u doba krize.

09.04.2020.

Slovenski MVP tvrdi da su glavni mediji 'sljednici komunističkog režima'

Mnogo uzbuđenja u novinarskim krugovima u Sloveniji izazvao je dopis ministarstva vanjskih poslova Vijeću Europe (VE), u kojem se tvrdi da glavne medije kontroliraju članovi i simpatizeri "nekadašnjeg komunističkog režima", neskloni novoj vladi Janeza Janše.

09.04.2020.

Objava dobitnika Pulitzerove nagrade odgođena zbog pandemije

Odbor Pulitzerove nagrade odgađa objavu ovogodišnjih dobitnika zbog pandemije koronavirusa, priopćili su u utorak.  Dobitnici Pulitzerove nagrade za novinarstvo, književnost i glazbu objavit će se 4. svibnja putem live streama, dva tjedna kasnije nego što je planirano. 

08.04.2020.