Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Zaposlenici Facebooka će do kraja godine raditi od kuće

Iz Facebooka je u petak rečeno da će radnicima koji su u mogućnosti raditi od kuće to biti i omogućeno do kraja godine, dok pandemija koronavirusa prisiljava vlade da produže naredbe rada od kuće kako bi zaustavili širenje zaraze.

08.05.2020.

Novine s Aljaske dobile Pulitzerovu nagradu za javni servis, Reuters za fotografiju

Anchorage Daily News i ProPublica osvojili su u ponedjeljak Pulitzerovu novinarsku nagradu za javni servis otkrivši da jedna trećina sela na Aljasci nema policijsku zaštitu, dok je Reuters dobio foto nagradu za prijelomnu vijest za lanjske nasilne prosvjede u Hong Kongu.

05.05.2020.

REGIONALNA PLATFORMA: MEDIJSKE SLOBODE ODRAŽAVAJU SLOBODU DRUŠTVA

Povodom obilježavanja 3. svibnja – Međunarodnog dana slobode medija, podsjećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati vlastitu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu raditi bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

03.05.2020.

Potpredsjednica EK Vera Jourova pozvala vlade zemalja članica da podrže medije

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost u povodu Svjetskog dana slobode medija pozvala je vlade država članica EU-a da podrže medijski sektor.

02.05.2020.

Novinari u Europi sve više trpe zastrašivanje

U izvješću objavljenom u srijedu organizacije za medijske slobode upozoravaju da novinari u Europi sve više trpe zastrašivanje, ističući napose probleme na koje nailaze u izvješćivanju o pokretu "žutih prsluka" u Francuskoj.

29.04.2020.

Godišnje izvješće za 2020. godinu: Napadi na medije u Europi ne smiju postati normalne radnje

Napadi na slobodu medija u Europi dovode do ozbiljnog rizika da postanu najnormalnije radnje, upozoravaju 14 međunarodnih skupina za slobodu medija i novinarske organizacije, uključujući Europsku federaciju novinara.

29.04.2020.

Novi izvještaj o slobodi medija tijekom globalne krize

Organizacije za slobodu medija udružile su se pod okriljem Medijske slobode brzog odgovora (Media Freedom Rapid Response, MFRR) i dale svoj prvi doprinos hitnoj raspravi o virusu corona. Udruženje je potrebno jer smatraju kako je došlo do izvanredne situacije koju neke vlade zloupotrebljavaju kako bi ugušile kritična pitanja i slijedile svoje političke programe.

28.04.2020.

Financijske potpore novinarstvu diljem svijeta u vrijeme krizne situacije

WAN-IFRA priprema razne projekte kojima nastoji na jednom mjestu pružiti sve informacije o raznim oblicima pomoći za novinare i medije pogođene krizom.

27.04.2020.

Europski novinarski sindikati traže mjere za oporavak medijskog sektora

Europska federacija novinara još je jednom upozorila da novinarima i medijima trebaju ozbiljni paketi pomoći kako bi se učinkovito suočili s pogubnim socijalnim i ekonomskim posljedicama globalne krize. Prijedloge planova za oporavak medijskog sektora na europskoj i nacionalnim razinama EFJ je objavila 8. travnja te ih predstavila povjerenicima EU Véri Jourovoj i Thierryju Bretonu.

 

23.04.2020.

Google će provjeravati sve oglašivače

Kompanija Google je u četvrtak najavila da će svi oglašivači na njenoj internetskoj platformi počevši od ovog ljeta morati proći postupak verifikacije prije no što kupe oglasni prostor kako bi taj dio svojeg poslovanja učinila transparentnijim.

23.04.2020.