Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Nastavak medijskog rata: Kina uvela sankcije za četiri američka medija

Kina je u srijedu uvela sankcije četirima američkim medijima prisutnima u toj azijskoj zemlji, nakon što su Sjedinjene Države uvele slične mjere protiv kineskih medija. Američka vlada je 22. lipnja izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih „organima propagande“ Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju „inozemnim diplomatskim misijama“. 

01.07.2020.

Reuters: Raste utjecaj televizije i društvenih mreža

Većina podataka u najnovijem Reutersovom istraživanju o novinarstvu prikupljena je prije napada korona virusa, pa u tom smislu predstavljaju tek prikaz povijesnih trendova. Ti podaci pokazuju rast uporabe tradicionalnih izvora vijesti, prije svega televizije, ali i poznatih online medija. 

25.06.2020.

SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mjesto o čijem radu je želio izvještavati  u Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentificirana muškarca koja su ga udarala po celom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

 

25.06.2020.

SafeJournalists:  Albanskog novinara Hilu pritvorila policija

Lokalna policija uhitila je novinara Elvisa Hilu s Report TV dok je izvještavao o državnim vlastima koje ruše zgradu, usprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

23.06.2020.

Smijenjeni čelnici američkih javnih medija

Saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa smijenio je cijelo vodstvo američkih javnih medija kao što su Voice of America i Radio Free Europe, potaknuvši bojazni od politizacije informacija tih postaja osnovanih radi promicanja ideala slobode i demokracije u svijetu.

19.06.2020.

EFJ i IFJ zahtijevaju snažniju podršku Europe kreativnim industrijama

Dok države članice EU-a počinju raspravljati o predloženom planu oporavka Unije, Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ / EFJ), zajedno s 92 druge europske i međunarodne organizacije u kulturnom i kreativnom sektoru, pozivaju na osmišljavanje snažnijih mjera koje po pomogle oporavku ovog sektora, priopćili su iz EFJ-a.

19.06.2020.

SafeJournalists: Pokušaj paljenja automobila kosovskog novinara Kajtazija

Novinar portala reporteri.net Shkumbin Kajtazi objavio je da je nepoznata osoba pokušala zapaliti njegov automobil, ali da su je u tome spriječili stanovnici ulice.

 

16.06.2020.

SafeJournalists: Novinarku iz Srbije, Bojanu Pavlović, uznemiravali pred policijom

Novinarku istraživačkog portala KRIK, Bojanu Pavlović, zaustavila je policija nakon što je fotografirala Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazio u društvu čovjeka za kojeg postoji sumnja da je član kriminalne grupe. Pošto joj je nepoznata osoba oduzela telefon, a nepoznati muškarci je okružili, policija je otišla i ostavila je nezaštićenu.

 

15.06.2020.

Zaključci Vijeća EU-a o medijskoj pismenosti

Vijeće Europske unije, u okviru hrvatskog predsjedanja, usvojilo je dokument „Zaključci o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja“. U okviru kulture i audiovizualne djelatnosti i pod nadležnošću Ministarstva kulture, medijska pismenost bila je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, koje je željelo ukazati na važnost sustavnog i strateškog pristupa medijskoj pismenosti, kao jedne od ključnih kompetencija za život i rad u moderno doba, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

15.06.2020.

EFJ poziva EU na brzu potporu novinarstvu

Europska federacija novinara poziva Europsku uniju na brzu potporu novinarstvu. "Novinari su na prvome mjestu u borbi protiv dezinformacija", rekla je  Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost. "Pozivamo države članice da osiguraju siguran rad i maksimalno iskoriste paket EU-a za oporavak za podršku medijima poštujući njihovu neovisnost."

12.06.2020.