Aktualno

Aktualno - in memoriam

KOMEMORACIJA: TONI HNOJČIK – čovjek sa fotoaparatom u ruci

Toni Hnojčik bio je čovjek koji se nesebično davao i o njegovom radu znamo puno, ali o njemu samome malo, jer njega nisu zanimale povlastice, slava i nagrade, on je radio i stvarao iz potrebe kao i svaki istinski umjetnik i čovjek koji voli to što radi. Toni nikada nije rutinski odrađivao posao, nego je davao cijeloga sebe i puno nas je zadužio, kazano je na današnjoj komemoraciji u Novinarskom domu o  jednom od najproduktivnijih hrvatskih fotoreportera Toniju Hnojčiku.

03.04.2018.

Otišao je dobri duh Virovitice

U subotnje ujutro 3. ožujka, kada se brzinom munje proširila vijest, kako je te noći u Općoj bolnici Virovitica po posljednji puta sklopio oči naš dragi kolega – novinar Predrag Štetić - Fana, sve nas je stisnulo oko srca, usta suha, oči vlažne, u Virovitici i Vukovaru nevjerica, tuga.

 

28.03.2018.

Novinarsko ime koje će se pamtiti

Mišo je ostavio trag u novinarstvu koji nas obvezuje da ga ne zaboravimo. On pokazuje uz ostale koliko su Vjesnik i Danas bili važni i vrijedni, što se vidi sada kad ih nema. Mišo je bio jedno od imena koje će se pamtiti, kazao je Mirko Galić na komemoraciji kolegi Mihailu Miši Ničoti, koja je održana u ponedjeljak u Novinarskom domu. 

26.03.2018.

Od suradnika na televiziji do ravnatelja HRT-a

U Zagrebu je u 80. godini preminuo HRT-ov doajen, ugledni dokumentarist te prvi ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Branko Lentić. Rođen je 1938. godine u Milni na Braču, a školovao se u Sinju i Zagrebu. Na Radioteleviziji Zagreb (RTZ) počeo je raditi još kao student prava 1966. godine, isprva kao suradnik, a zatim kao urednik i autor emisija za mlade te autor dokumentarne serije „Objektiv 350“.

 

26.03.2018.

Idealist u vremenu koje prezire idealizam

U utorak 27. veljače iznenada je preminuo i Želimir Ciglar u 56. godini, kritičar, publicist, zaljubljenik u gitaru i voditelj kazališne djelatnosti u Centru za kulturu Trešnjevka. Idealist među neidealistima i idealist u vrijeme koje nipošto nije idealističko.

 

26.03.2018.

Prepoznatljivi glas nogometnih prijenosa

U Rijeci, nakon kratke i teške bolesti, u 48. godini zauvijek stalo kucati srce kolege Korada Vujnovića, reportera Hrvatskog radija Radija Rijeke. Vujnović je završio u bolnici nakon što mu je puknula aorta. Sportski novinar Radio Rijeke bio je u kritičnom stanju, a izgubio je borbu za život pet dana nakon što je zaprimljen u bolnicu. 

26.03.2018.

Novinarski div koji je razobličavao ideologije

Napustio nas je još jedan novinarski div. U Splitu je u 54. godini preminuo Predrag Lucić, novinar, satiričar i pisac, kolumnist Novog lista, te osnivač i prvi urednik Feral Tribunea. Nakon kratke i neizlječive bolesti hrvatsku je medijsku i kulturnu scenu prerano napustio jedan od njenih najživljih i najomiljenijih aktera, čovjek koji je razobličavao ideologije onim oruđem kojim se ideologije najefikasnije demontiraju - humorom.

 

25.03.2018.

Novinarstvo u krvi od dana omladinskog tiska

U Rijeci je preminuo dugogodišnji kolumnist Novoga lista Giancarlo Kravar. Kravar je svoj cijeli život posvetio novinarstvu. Riječani ga pamte kao urednika legendarnog omladinskog lista VAL (1981.-1983.), pa beogradske Mladosti (1983.-1986,). Zapaženu kolumnu pisao je u Poletu, a najveći dio radne karijere proveo je kao novinar Novog lista. Rođen je u Rijeci, 21. listopada 1955.

 

25.03.2018.

Profesor koji je u medijima širio zdravstvenu kulturu u medicinsku znanost

U Zagrebu je 23. veljače preminuo prof. dr. sc. Predrag Keros. Ugledni liječnik, pedagog bio je i vrstan novinar. Čak 20 godina objavljivao je odgovore na pitanja čitatelja, pa nije čudo da mu je Vjesnik dodijelio nagradu „Boris Janković-Argus“ za stalan rad i suradnju u revijama Vjesnikove kuće u trajanju od 20 godina, čime je širio zdravstvenu kulturu i medicinsku znanost.

 

24.03.2018.

Izdanak Munkove škole novinarstva

Šestog siječnja u 83. godini napustio nas je Vjesnikov umirovljeni novinar Josip Škunca. Rođen je u Novalji na Pagu 7. svibnja1935. Maturirao je u Karlovcu i studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U tzv. Munkovu školu u Vjesniku dolazi 1964., a od 1966. radi u kulturnoj rubrici Vjesnika kao likovni kritičar. 

 

24.03.2018.