Aktualno

Aktualno - in memoriam

Otišao neumorni kroničar Siska

U četvrtak, 19. studenoga, napustio nas je poznati sisački novinar i publicist Vladimir Pajtlar. Pisao je punih 60 godina, najprije za sisačko Jedinstvo, Radio-Sisak i druge medije, a i nakon odlaska u mirovinu novine je zamijenio radom na desecima publikacija. Nažalost, smrt je bila brža od grafičara i nije dočekao trenutak da njegove dvije posljednje knjige ugledaju svjetlo dana.

19.11.2020.

Umrla književnica i prevoditeljica Anđelka Martić

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 97. godini života preminula Anđelka Martić, hrvatska književnica i prevoditeljica. Rođena je u Zagrebu, 1. svibnja 1924. Dugo godina djelovala je kao slobodna umjetnica, a bila je zaposlena i kao novinarka u Omladinskom borcu, Vjesniku i Narodnom listu, urednica u listu Pionir, te glavna urednica časopisa Radost i nakladničke kuće Naša djeca.

12.11.2020.

Preminuo omiljeni pisac i novinar Mladen Kušec

Mladen Kušec rođen je 24. veljače 1938. godine u Zagrebu, gdje je polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

02.11.2020.

Odlazak velikana sportskog pera

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih sportskih novinara Orlando Rivetti preminuo je u nedjelju u Rijeci u 69. godini, objavio je Jutarnji list. Rivetti je bio dugogodišnji kolumnist Novog lista, gdje se etablirao se kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan od najvažnijih komentatora nogometa i košarke na nacionalnoj razini.

18.10.2020.

Preminuo legendarni sportski reporter Radio Rijeke Ivica Kovačević

U Rijeci je jutros u 88. godini života preminuo poznati sportski novinar i ugledni sportski radnik Ivica Kovačević, rođeni Goranin, davne je 1969. godine bio glavni i odgovorni urednik Radio Delnica da bi potom preselio u Rijeku.

17.09.2020.

Umro Vilim Kozarić jedan od najstarijih članova HND-a

U devedeset drugoj godini umro je Vilim Kozarić, jedna od najstarijih članova Hrvatskog novinarskog društva. Novinar i urednik Vilim Kozarić rođen je 1929., a diplomirao je Novinarsko-diplomatsku visoku školu u Beogradu. Cijeli radni vijek proveo je na Radio Zagrebu od 1954. do 1991. godine, a počeo je kao gradski reporter u Radio Sljemenu.

17.09.2020.

Novinarka koja se uporno zalagala i borila za prava novinara

U šezdeset četvrtoj godini umrla je Ljiljana Kovačević, koja je u svojoj karijeri radila u tvorničkim novinama IPK-a. Glasu Slavonije i Agroglasu, a bila je aktivna u novinarskim udrugama, Hrvatskom novinarskom društvu i Sindikatu novinara Hrvatske i to više od tri desetljeća, koliko je radila u novinarstvu. Odlazila je na skupštine, stručne skupove i ozbiljno shvaćala važnost cehovskih udruga.

 

 

02.09.2020.

Urmo glazbeni kritičar i pedagog Ratko Čangalović

U devedesetoj godini u Zagrebu umro je novinar i urednik, glazbeni kritičar i pedagog osoba koja je cijeli svoj život posvetili kulturi Ratko Čangalović (1930 – 2020). Bio je zaposlen na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju, a dugi niz godina pisao je glazbene kritike za dnevne novine.

31.08.2020.

Komemoracija Peri Zlataru, legendi hrvatskog novinarstva

Bio je legenda, novinarski vizionar i zanesenjak, oličenje novinarstva koje je bježalo od komiteta i političkih pritisaka te hrlilo ususret publici i čitateljima, kazano je na komemoraciji za Peru Zlatara, kultnog hrvagtskog novinara, urednika i publicista koji nas je napustio u 86. godini. - Hrvatske novine koje je tako volio i kojima bi se, kako je rekao, prvo vratio čak i iz zagrobnog života, idu dalje, prenose 24 sata. 

08.08.2020.

Umro novinar i političar Milovan Šibl

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar informiranja te ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Milovan Šibl umro je u četvrtak u Zagrebu.  Šibl je rođen u Zagrebu 1942. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u rodnom gradu, a novinarstvom se počeo baviti 1965. te je radio na Radio Zagrebu. 

07.08.2020.