Aktualno

Aktualno - in memoriam

Prepoznatljivi glas nogometnih prijenosa

U Rijeci, nakon kratke i teške bolesti, u 48. godini zauvijek stalo kucati srce kolege Korada Vujnovića, reportera Hrvatskog radija Radija Rijeke. Vujnović je završio u bolnici nakon što mu je puknula aorta. Sportski novinar Radio Rijeke bio je u kritičnom stanju, a izgubio je borbu za život pet dana nakon što je zaprimljen u bolnicu. 

26.03.2018.

Novinarski div koji je razobličavao ideologije

Napustio nas je još jedan novinarski div. U Splitu je u 54. godini preminuo Predrag Lucić, novinar, satiričar i pisac, kolumnist Novog lista, te osnivač i prvi urednik Feral Tribunea. Nakon kratke i neizlječive bolesti hrvatsku je medijsku i kulturnu scenu prerano napustio jedan od njenih najživljih i najomiljenijih aktera, čovjek koji je razobličavao ideologije onim oruđem kojim se ideologije najefikasnije demontiraju - humorom.

 

25.03.2018.

Novinarstvo u krvi od dana omladinskog tiska

U Rijeci je preminuo dugogodišnji kolumnist Novoga lista Giancarlo Kravar. Kravar je svoj cijeli život posvetio novinarstvu. Riječani ga pamte kao urednika legendarnog omladinskog lista VAL (1981.-1983.), pa beogradske Mladosti (1983.-1986,). Zapaženu kolumnu pisao je u Poletu, a najveći dio radne karijere proveo je kao novinar Novog lista. Rođen je u Rijeci, 21. listopada 1955.

 

25.03.2018.

Profesor koji je u medijima širio zdravstvenu kulturu u medicinsku znanost

U Zagrebu je 23. veljače preminuo prof. dr. sc. Predrag Keros. Ugledni liječnik, pedagog bio je i vrstan novinar. Čak 20 godina objavljivao je odgovore na pitanja čitatelja, pa nije čudo da mu je Vjesnik dodijelio nagradu „Boris Janković-Argus“ za stalan rad i suradnju u revijama Vjesnikove kuće u trajanju od 20 godina, čime je širio zdravstvenu kulturu i medicinsku znanost.

 

24.03.2018.

Izdanak Munkove škole novinarstva

Šestog siječnja u 83. godini napustio nas je Vjesnikov umirovljeni novinar Josip Škunca. Rođen je u Novalji na Pagu 7. svibnja1935. Maturirao je u Karlovcu i studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U tzv. Munkovu školu u Vjesniku dolazi 1964., a od 1966. radi u kulturnoj rubrici Vjesnika kao likovni kritičar. 

 

24.03.2018.

Pionirka novinarstva koja je stvarala Televiziju Zagreb

U Splitu je pred Božić preminula gospođa Gordana Gatin (86), pionirka Televizije Zagreb, odnosno Hrvatske televizije, kasnije značajna članica redakcije njezina RTV centra u Splitu.
Kako je sama posvjedočila u knjizi „Puni ekrani“, izdanoj u povodu 50. godišnjice HTV-a, na televiziji je, kao apsolventica filozofije, „pripadala društvu 'amatera' koje je čudesnim i neobjašnjivim zanosom i ljubavi naumilo, po uzoru na europske, stvoriti svoju televiziju u Zagrebu“.

 

24.03.2018.

Bogati opus znatiželjne, moralne i hrabre novinarke

Desetog siječnja preminula je dugogodišnja novinarka Hrvatskoga radija Vasva Mazele - Konjhodžić. Rodila se 1938. godine, a diplomirala na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na tadašnjemu Radiju Zagreb radila je od 1979. godine kao urednica u obrazovnome i dječjemu programu.

 

24.03.2018.

Grafičar i karikaturist koji je obilježio Vjesnik

Dugogodišnji grafički urednik i karikaturist Vjesnika Zvonko Lenner umro je u Zagrebu. Velikan u rangu Voljevice i Reisingera rođen je kod Dervente, u Šušnjarima 19. listopada 1934. godine. Od 1966. je u Vjesniku kao grafički urednik, a od 1988. posvetio se isključivo karikaturi.

 

 

24.03.2018.

Samozatajni buntovnik u duši

Napustio nas je Vitomir Patko, dipl. ing. agr. i dugogodišnji urednik Gospodarskog lista. Naš kolega Vito rođen je 5. srpnja 1954. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a nakon toga se upisao na Poljoprivredni fakultet u Zagrebu, danas Agronomski fakultet, smjer Poljoprivredno-ekonomski, na kojem je i diplomirao 1985. godine.

 

24.03.2018.